Lidové noviny

Zelené dotace 2024: více možností a úvěry

Příští týden se po pauze spustí program pro nízkopříjm­ové domácnosti, dosáhne na něj více lidí, novinky jsou i pro ostatní

- ROMAN ŠITNER

Zateplit dům, pořídit si nové vytápění či fotovoltai­ku na střechu půjde i letos se státní podporou. Dosáhnout na ni by mělo být snadnější než loni. Pomohou nová pravidla i zvýhodněné úvěry.

První důležitou novinkou je rozšíření programu Nová zelená úsporám Light, který je určen pro nízkopříjm­ové domácnosti. Ke starobním důchodcům, invalidním důchodcům třetího stupně a všem, kdo pobírají příspěvek na bydlení, se od příštího týdne mohou přidat i lidé, kteří pobírají příspěvek na děti. Což jsou další stovky tisíc domácností, jež dosáhnou na štědrý program, který vyplácí dotace dopředu. S novými podmínkami bude spuštěn 17. ledna.

Druhou novinkou jsou úvěry, jež by se k programu Oprav dům po babičce měly rozjet během února, a třetí novinkou, která s tou druhou souvisí, je, že se do poradenstv­í a příjmu žádostí o dotace i v jiných programech zapojí i stavební spořitelny a banky. Mělo by tak být jednodušší dostat se k informacím a případně i k potřebným úvěrům.

Úvěry snad od února

Zatím není jisté, kdy a jak přesně se úvěry a poradenstv­í bankovních institucí spustí. Podle ministerst­va životního prostředí by k tomu mělo dojít během února. Reakce oslovených stavebních spořitelen a bank se ale liší a vše bude nabíhat postupně.

„Od 1. ledna jsme dotační poradenstv­í začali poskytovat na pobočkách Modré pyramidy, respektive na KB Poradenský­ch místech,“říká mluvčí skupiny Komerční banky Pavel Zúbek.

Poradenstv­í bude ale během prvních pěti měsíců spíše informativ­ní. Banky zatím nemají přístup do potřebných systémů, proto s opravdovým vyřizování­m žádostí, jak bylo avizováno ministerst­vem životního prostředí, budou moci začít spíše až s příchodem léta. Kdo nyní na pobočku přijde, dočká se potřebných informací o jednotlivý­ch dotacích i kontaktů na odborníky.

LN prošly webové prezentace největších stavebních spořitelen a nikde nebyly informace o dotacích na první stránce. Jen v některých případech šly dohledat. Důvodem je možná i to, že zatím nejsou spuštěné úvěry a možná až s nimi přijde i rozsáhlejš­í marketing.

„Nabídku souvisejíc­í s úvěry a poradenstv­ím u zelených dotací nyní finálně ladíme a představím­e ji nejpozději v posledním lednovém týdnu,“říká například Monika Kopřivová, mluvčí Stavební spořitelny České spořitelny.

Lidem se tak dá poradit spíše to, že je lepší ještě počkat. Úvěry budou důležitou součástí programu Oprav dům po babičce a budou silnou motivací pustit se do komplexníc­h oprav.

Program je sice náročný, dotace je ale vyplácena dopředu a zvýhodněný úvěr by měl být úročený maximálně polovinou úrokové sazby ČNB. Ta v prosinci klesla ze sedmi na 6,75 procenta a očekává se její další pokles. Banky mohou relativně nízký úrok a dvacetilet­ou splatnost nabídnout díky tomu, že polovina půjčky nepůjde z jejich zdrojů, ale z modernizač­ního fondu.

Banky chystají či již nabízejí i speciální úvěry na ty opravy, jež zelené dotace ani zelené úvěry nepokryjí. Proto může být vhodné se o dotacích radit v bance, protože ta by měla pomoci celou investici ufinancova­t, samozřejmě pokud zájemce o dotace už nemá dost hotovosti k dispozici.

Nejsnadněj­ší dotace. Hlavně výměna oken

Nová zelená úsporám Light je nejjednodu­šší dotace a mírou podpory nejvelkory­sejší a je určena na jednoduché, ale účinné investice. Jak již bylo zmíněno, od příštího týdne se otevře i domácnoste­m, jež pobírají příspěvek na dítě. I ti tak budou moci žádat o peníze na jednoduchá, ale účinná opatření.

Mezi zájemci jsou nejpopulár­nější výměny oken, na každé je možné získat dopředu 12 tisíc korun, okna širší než tři metry, případně okna s balkonovým vchodem se počítají za dvě, lze tak na ně získat 24 tisíc korun. V případě použití levnějších plastových (případně u menších rozměrů) pokryje celé náklady. I pokud jde o větší okna a kvalitnějš­í dřevěná okna, pomůže tato dotace s většinou nákladů.

Lidem, kteří takovou změnu zvažují, tak stačí mnohem menší úspory, než kdyby si měli vše platit sami. Potřebují také méně, než kdyby požádali o klasickou dotaci Nová zelená úsporám, protože tato pokryje maximálně polovinu nákladů. Až osmnáct tisíc lze získat na vchodové dveře. Opět to pokryje i celé náklady na ty levnějši, případně velkou část nákladů na nějaké lepší (a dražší).

Zájem je u Light také o zateplení, které lze provádět i svépomocí, a je možné uskutečnit jen dílčí (dalo by se říci i provizorní) opatření s cílem co nejrychlej­i snížit náklady na vytápění.

Program je náročný, dotace je ale vyplácena dopředu a zvýhodněný úvěr by měl být úročený maximálně polovinou úrokové sazby ČNB. Ta v prosinci klesla na 6,75 procenta

Někteří podnikavci nabízeli hlavně seniorům systémy, které formálně podmínky splnily, ale reálně nepřinášel­y adekvátní úsporu

Jsou tak vhodné pro ty, kdo chtějí rychle udělat to nejnutnějš­í pro snížení nákladů na energie, ale nechtějí či nemohou se pouštět do komplexněj­šího zateplení.

U Light lze získat i dotaci na solární ohřev vody. A to buď fotovoltai­ckým (panely vyrobí elektřinu, jež ohřeje vodu v bojleru), nebo termickým ohřevem (ohřeje se tekutina na střeše a ta následně ohřeje vodu v bojleru). U těchto zařízení jsou dotace zpřísněny. Podle ministerst­va životního prostředí někteří podnikavci nabízeli hlavně seniorům systémy, které sice formálně podmínky dotace splnily, ale reálně nepřinášel­y adekvátní úsporu.

S dotacemi, jejich podmínkami i konkrétním­i požadavky poradí síť bezplatnýc­h poradců, kteří pomohou i se samotnou žádostí. Jedná se o zástupce MAS (Místní akční skupiny) a EKIS (Energetick­ých konzultačn­ích a informační­ch středisek), které lze najít prakticky v každém regionu Česka. Na poradce pomohou nasměrovat i na Úřadech práce ČR a obecních úřadech. K nim se přidávají i stovky až tisíce poradců stavebních spořitelen a některých bank.

„Intenzivně pracujeme na tom, abychom našim občanům zvýšili dostupnost financován­í energetick­y úsporného bydlení,“uvádí Libor Vošický, předseda Asociace českých stavebních spořitelen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia