Lidové noviny

Posměšky od Fina? Nakoply nás k bronzu

- ROBERT RAMPA

Vzápase o bronz na juniorském šampionátu se stal nepřítelem číslo jedna. Finský hokejista Kasper Halttunen naštval Čechy na ledě i fanoušky u televize nezapomenu­telnými posměšky. Za stavu 5:3 pro Seveřany mířily na reprezenta­nta Matyáše Melovského, který měl pocit, že Finové filmují. „Nakoplo nás to k obratu,“povídal už pobaveně Melovský pro iDNES.cz. Co mezi nimi vlastně proběhlo?

„Dva tři kluci z Finska celou dobu filmovali. Padali jak hrušky, jak na fotbale, to se mi nelíbilo. Prostě jsme si sprostě nadávali. Začal dělat obličej, vysmíval se mi, že brečím,“vybavuje si Melovský moment z konce druhé třetiny.

Teď už vypráví s klidem, nadhledem a hlavně bronzovou medailí na krku. Vždyť Češi zápas slavně obrátili na 8:5. Na ledě ho ale Halttunen pěkně štval, to si buďte jistí. Čechy rozčílil už o pár minut dříve, když po nárazu do Matyáše Šapovaliva padl k zemi. Dostal ránu do hlavy, ale video ukázalo, že si do úderu významně najel sám, Šapovaliv k němu neudělal žádný pohyb – i proto ho vyloučili jen na dvě minuty a nedostal vyšší trest.

Češi oslabení zvládli, navíc v něm snížili na 3:5 a po něm si to šli s Halttunene­m pěkně vyříkat.

Jako první přijel obránce Marek Alscher, po jehož strčení Halttunen teatrálně hodil hlavou a držel se za tvář. Hned nato přijel Melovský, Halttunen v okamžiku změnil výraz a začal se českému útočníku posmívat. Jako třetí se do party přidal Šapovaliv.

„Popravdě jsem ty ksichty moc nevnímal. Soustředil jsem se na to, co mu říkám. Tak jsme si tam vzájemně nadávali. Rozhodčí mě jen upozorňova­l, ať toho nechám, aby mě nemusel vyhazovat,“vypráví Melovský.

A jak vlastně tenhle moment na české hráče zapůsobil? „Naštvalo mě to. A když jsem naštvaný, hraju lépe. Myslím, že nás to nakoplo k obratu,“popisuje Melovský. „Ve finále z toho vzniklo memečko, jak Halttunen po zápase sedí u mantinelu a je úplně v pr... To bylo pěkný,“rozesměje se s deseti asistencem­i nejlepší český nahrávač. „Všechny negativní emoce jsem ale po zápase vypustil a s Finy se rozloučil s tím, že to byl dobrý zápas.“

A nebyl obyčejný, šlo o gólově netradiční (Češi ve třetí třetině během chviličky otočili stav ze 3:5 na 8:5), ale i nezvykle emočně vypjatý duel.

„Na mezinárodn­í úrovni neobvykle vyhrocený,“souhlasil asistent kapitána Šapovaliv. „Probíhalo neobvykle hodně povídání, takového toho trash-talku, ale k hokeji to patří a Finům se to úplně nelíbilo. Souviselo to i s tím, jak jsme je dohrávali.“

Ne že by šlo vyloženě o náhodu. Kouč Patrik Augusta později prozradil, že na finskou labilnost sázel. „S Robertem Reichelem jsme v mládežnick­ých reprezenta­cích prožili několik zápasů, které se nevyvíjely v náš prospěch a my je dokázali otočit. Věděli jsme, že když Finy nalomíme, máme šanci,“řekl Augusta.

„Všichni jsme viděli, jak Finové hráli s Američany den předtím ve čtvrtfinál­e. Ztratili vedení 2:0, takže jsme měli naději, že když vyvineme tlak, rozhodíme je,“dodal v sobotu po příletu domů obránce Tomáš Hamara, střelec vítězného gólu.

A to se náramně povedlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia