Lidové noviny

Stát ořízl dávku pro desítky tisíc rodin

-

Desetitisí­cům domácností se sníží příspěvek na bydlení, další necelé dva tisíce příjemců o něj přijdou úplně. Od letošního roku se mění normativy, podle nichž se určuje, jakou částku žadatel dostane – a zda vůbec. Podle odborníků mohou tyto úpravy zasáhnout i ty nejchudší. Podstatně větší změny, které se dotknou všech příjemců této podpory, přijdou v lednu 2025. Příspěvek bude spojený s majetkovým testováním.

Nárok na příspěvek na bydlení mají domácnosti, jejichž náklady na bydlení přesáhly 30 procent příjmů. Současně těchto 30 procent nesmí být vyšší než normativní náklady. Ty vycházejí z průměrných celkových nákladů na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti. Jsou stanoveny z nájemného a cen služeb a energií. V loňském roce byly kvůli energetick­é krizi mimořádně navýšeny, nyní se opět snížují – a to o 1400 až 2800 korun. Ministerst­vo práce a sociálních věcí počítá s tím, že situace s energiemi se zlepšuje.

Nájmy se nesnížily

Analytik iniciativy Za bydlení Jan Klusáček ale míní, že to není adekvátní krok. „K žádnému výraznému snížení cen energií zatím nedošlo. Největší část nákladů na bydlení tvoří nájmy – a ty se také nesnížily,“uvedl pro LN. Od ledna si navíc řada domácností připlatí za elektřinu, vláda škrtla dotace na krocení vysokých cen za energie. A právě příspěvek na bydlení měl být podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) pomocí pro sociálně slabší domácnosti, jež zdražení postihne.

Předsedkyn­ě Rady seniorů Lenka Desatová upozornila, že se úprava nejvíce dotkne seniorů, kteří žijí osaměle – tedy jednočlenn­ých domácností. „Těch je bohužel většina. Logicky budou nejvíce postižení ti, kteří žijí v nájmech. Náklady na bydlení jednočlenn­ých seniorskýc­h domácností v nájmu už jsou opět nad 40 procenty příjmů,“řekla pro LN.

Podle ministerst­va přijde o nárok na příspěvek na bydlení necelé jedno procento (konkrétně 0,7 %) současných příjemců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia