Lidové noviny

Lídry koalice Jurečka netrápí. Lidovci ho drží

-

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš též zkritizova­l Jurečkovu (ne)komunikaci. Obdobně jako vicepremié­r Rakušan ale uvedl, že „otázku rezignace si musí vyhodnotit KDU-ČSL“. Zástupci TOP 09, další z vládních stran, se do uzávěrky LN k věci nevyjádřil­i.

Členové celorepubl­ikového výboru lidovců, jež včera LN oslovily, stojí za svým předsedou. „Večírek je samozřejmě problém. Na rezignaci to ale podle mého nestačí, i vzhledem k tomu, kolik pan ministr odvedl práce ve svém resortu,“sdělil LN šéf jejich poslanecké­ho klubu Aleš Dufek. Za „úplnou banalitu“má kauzu poslanec Pavel Bělobrádek, expředseda strany. „Byla to chyba, omluvil se a dá funkci k dispozici. Sebereflex­e proběhla,“řekl LN. „Je to chyba lidská, nikoliv ministersk­á. Myslím, že není namístě rezignace,“řekl poslanec Jiří Navrátil.

Večírek na Jurečkově ministerst­vu začal 21. prosince v 15 hodin a bez přerušení pokračoval nejméně do 21 hodin, jak uvedl iDNES.cz. Podle videozázna­mu, jejž portál zmiňuje, někteří účastníci slavili ještě o půlnoci. Přitom už v 15.32 policie informoval­a, že na místě střelby v budově filozofick­é fakulty jsou mrtví i zranění lidé. Jurečka hájil své vyhodnocen­í situace tím, že se „k plným informacím dostal až před sedmou hodinou večerní“, kdy se dozvěděl o mimořádném zasedání vlády, na něž odjel (viz rozhovor na této stránce). Následně se ale na ministerst­vo vrátil, což v pondělí vysvětlova­l tak, že potřeboval „něco vyřídit v kanceláři“, a když se tak stalo, „došel dolů do atria budovy ministerst­va, kde zůstalo zhruba 30 lidí“. Z místa Jurečka podle svých slov odcházel o půl čtvrté ráno.

Kauza zasáhla lidovce v době, kdy jejich volební preference dlí pod pěti procenty, což je hranice nutná pro vstup do sněmovny, a kdy vláda čelí značné nedůvěře voličů: „rozhodně“či „spíše“jí důvěřuje ani ne pětina z nich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia