Lidové noviny

Zácpy kvůli německým farmářům hrozí celý týden

- MATĚJ KUČERA

Vydat se v příštích pár dnech na hranice s Německem a za ně může být ruská ruleta. Projedu? Neprojedu? Řidiče můžou i po včerejším zprůjezdně­ní hraničních přechodů čekat komplikace. Není vyloučeno, že by k blokování přechodů ze strany tamních zemědělců mohlo nárazově docházet také v průběhu dalších dní. Policie proto řidičům doporučuje obezřetnos­t, případně využívat objízdné trasy. Informací o stávce německých zemědělců není v tuto chvíli příliš a nemají je ani policisté či kamionoví dopravci.

Jen pro úplnost: farmáři protestují proti vládním škrtům v sousední zemi, v jejich konání je podpořila i Agrární komora České republiky. Včera dopoledne zablokoval­i hraniční přechody na Božím Daru, ve Strážném či ve Vejprtech. Po několika hodinách se situace uklidnila, traktory ustoupily autům. Odpoledne už se podle údajů z webu Ředitelstv­í silnic a dálnic kolony ve zmíněných místech netvořily.

„Doufáme, že projedeme“

Ale v příštích dnech může být šoférům osobních nebo nákladních aut zase dlouhá chvíle, až uváznou v koloně u hranic. Taktika německých farmářů je zatím velkou neznámou. Čeští dopravci se také bojí, že zablokovan­ých míst přibude. „Našich řidičů se to bude dotýkat zřejmě celý týden. Němci to sice nazývají generální stávkou, ale co víme, pořádají si to organizace jednotlivý­ch spolkových zemí. Centrální informace nejsou k dispozici a je otázka, jestli se to nebude rozrůstat,“řekl LN mluvčí společnost­i ČESMAD Martin Felix s tím, že lze jen těžko odhadovat, kolika kamionů se situace dotkne.

„Vyhodnocuj­eme situaci a v případě nutnosti posíláme kamiony na jiný hraniční přechod,“uvedl pro LN spolumajit­el firmy M+L Logistik Josef Melzer. Dopravci řidičům zatím nedávají pokyny, aby zastavili a radši počkali, než se situace vyjasní.

„Při všech podobných případech musíme doufat, že projedeme. Pokud ne, tak je to prostě vyšší moc, ale auta určitě nezastavuj­eme,“řekl LN Bořek Hájek ze společnost­i Speditrans CZ. Její auta včera uvízla na přechodu u Hrádku nad Nisou, ale i na německo-rakouských hranicích.

Hned zrána zablokoval­i němečtí zemědělci hraniční přechod Strážný na bavorsko-českém pomezí. Kolona tam dosahovala přibližně jednoho a půl kilometru. Před jedenáctou hodinou dopolední se však rozjela. „Řidičům doporučuje­me, aby i v průběhu týdne počítali s komplikace­mi,“upozornila pro LN mluvčí jihočeskýc­h policistů Štěpánka Schwarzová. Situaci setrvale monitorují také karlovaršt­í policisté. „Na Božím Daru situaci stále sleduje policejní hlídka a v případě potřeby bude situaci řešit, tedy že pokud by byl přechod opět neprůjezdn­ý, tak budou policisté řidiče navádět na objízdné trasy,“uvedl mluvčí karlovarsk­ých policistů Jiří Bílek.

Pozor by si měli dát také řidiči, kteří do Německa míří po dálnici D8. „Posílili jsme výkon služby dopravních policistů i na dálnici D8. Předpoklád­áme, že může dojít ke komplikací­m, neboť zemědělci, kteří stávkují, mohou u hranic blokovat výjezdy a nájezdy na dálnici A17, která na dálnici D8 navazuje. Upozorňuje­me řidiče, aby byli obezřetní,“popsal mluvčí ústeckých krajských policistů Kamil Marek.

Posílili jsme výkon služby dopravních policistů i na dálnici D8. Předpoklád­áme, že tady může dojít ke komplikací­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia