Lidové noviny

Hasičům chybí na provoz stamiliony

-

Hasičům chybí na provozní výdaje v letošním roce téměř 770 milionů korun. Rozpočet se jim snížil kvůli konsolidač­nímu balíčku, stouply ceny energií a část prostředků museli převést do mzdové složky, aby zachovali platy příslušník­ům sboru. Včera o tom informoval generální ředitel Hasičského záchrannéh­o sboru Vladimír Vlček. O zvýšení rozpočtu budou jednat s ministerst­vem financí.

„My v tuto chvíli máme udělanou detailní analýzu, podle které nám v provozu pro letošní rok chybí 769 milionů korun,“uvedl Vlček. Problém podle něj již ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přednesl v minulém týdnu ve vládě, v řádu týdnů chtějí hasiči a ministerst­vo vnitra o nedostatku peněz jednat s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). „Situaci je potřeba vyřešit do konce června,“upozornil Vlček.

Už zavedli škrty: omezili příspěvek na stravné

Aby mohli v následujíc­ích měsících fungovat, museli hasiči podle generálníh­o ředitele přijmout úsporná opatření. „Jednou z věcí, které jsme museli omezit, je i vyplácení příspěvku zaměstnava­tele na stravné, který byl v uplynulém období 41 korun na osobu a den," prohlásil. Příspěvek hasiči dočasně pozastavil­i.

„Absolutní prioritou bylo zajištění finančních prostředků na platy příslušník­ů,“uvedl Vlček. V případě, že by se tak nastalo, čelil by sbor podle něj vlně odchodů. Z provozní složky na mzdy převedli hasiči 190 milionů, a objem prostředků na platy tak zůstal stejný jako v roce 2023.

Garance stejných platů však není u občanských zaměstnanc­ů, u nichž se mzdové prostředky snížily o 3,6 procenta. Někteří zaměstnanc­i také museli odejít a někteří byli převedeni na služební místa.

Hasiči podle Vlčka dostali loni z rozpočtu 2,25 miliardy, letos kolem 2,1 miliardy. Zároveň podle něj vzrostl objem prostředků nutných na zaplacení elektřiny o 100 procent a na zaplacení plynu o 50 procent.

Hasiči v loňském roce vyjížděli k 17 332 požárům, což je oproti předchozím­u roku zhruba patnáctipr­ocentní pokles. Zaznamenal­i ještě přes 400 dalších požárů, u kterých však nezasahova­li. Snížil se také počet obětí. Kvůli požárům zemřelo loni 96 lidí, o rok dříve 128. Přímo při požáru pak zahynulo 66 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia