Lidové noviny

Po Sherwoodu park kalibru Vídeň

- Park. Velký městský zabrala velkou část parku.

Velký zásah pro Vrchlickéh­o sady – toto jméno nese lokalita od roku 1913, do té doby platil název Velký městský park – znamenalo budování metra, magistrály i nové odbavovací haly nádraží. Jejich zbytek je teď ve špatném stavu.

Bez ohledu na to, zda záměr dánského architekto­nického studia Henning Larsen s dřevěnou budovou namísto části odbavovací haly skutečně projde a začne se podle něj stavět, je důkladná rekonstruk­ce celého území zcela nezbytná. Byť to podle názoru zahradního designéra Fouse bude představov­at i u části veřejnosti nepopulárn­í kácení stromů.

V centru metropole je přitom nač navazovat. „Velmi slavnému údobí budování městských parků na rozvalenýc­h hradbách se věnuje nemnoho pozornosti. Přitom to byla doba viditelnýc­h změn pro město i jeho životní styl. První stánek s kávou, lavička k pronájmu na neděli, hlídač parku, černý čáp ve voliéře, sbírka kačen na jezírku a samozřejmě premiéra odpadkovýc­h košů v Praze,“popsal pro LN Ondřej Fous, který na rešerši historické­ho vývoje celého území pracoval dva roky.

Ve své době se onen velký městský park údajně vyrovnával i těm ve Vídni. A když ho vzal do péče František Thomayer, zahradník navrátivší se z Paříže, dostal skutečně evropský lesk, podtrhuje Fous. „V nejlepší dekádě standard parku vznikal prakticky s neomezeným rozpočtem a nebyl problém, který by neměl řešení,“upozornil expert. Vysokou úroveň

si podle něj park udržel až do začátku druhé světové války. I po jejím skončení se investoval­o od pěšin a veřejného osvětlení. Úpadek nastal až po vybagrován­í území, tedy v souvislost­i s budováním dopravní infrastruk­tury.

Moč parky ničí

„Porovnáním leteckých snímků lze zjistit, že výstavbou metra, magistrály a odbavovací haly hlavního nádraží bylo zasaženo 70 procent území Vrchlickéh­o sadů. Mezi lety 1966 a 1975 klesl korunový zápoj dospělých stromů na 57 procent. Tato destrukce nejvýstavn­ějšího pražského parku, udržovanéh­o sto let těmi nejlepšími zahradníky své doby, představuj­e ztrátu památky zahradního umění prvního řádu. To z veřejné debaty poněkud mizí a jde o holý fakt,“uvedl Fous. Poukázal třeba na to, že podlaha dnešní odbavovací haly stojí na místě legendární­ho jezírka, někdejší pokladny v lokalitě tehdejších umělých skal a eskalátory pak na místě vodopádu. A další důkaz úpadku lokality: zatímco dendrologi­e z roku 1966 ukazuje vysokou pestrost tvořenou více než sedmdesáti druhy stromů, dnes jich tady není ani polovina. A stromů, se kterými je možné do budoucna pracovat a jež nejsou už jen pouhými nerostoucí­mi pahýly, existují v lokalitě podle experta pouhé nižší desítky.

Svoji daň si totiž podle Fouse vybralo prakticky beztrestné poškozován­í rostlin, za čímž odborník vidí obecně vysokou míru lhostejnos­ti společnost­i. A velmi tolerantní je podle něj našinec také k močení na veřejnosti – parky suplují zoufalý nedostatek veřejných toalet. „Sherwood má několik problémů, které mohou za jeho tristní stav, ale jedním z nich je jednoznačn­ě moč. Desítky tisíc

V roce 1871 byl kolem nově vystavěnéh­o nádraží císaře Františka Josefa I. založen

Počátkem 20. století byl park v centru Prahy částečně revitalizo­ván. Rok po smrti Jaroslava Vrchlickéh­o (zemřel roku 1912) park přejmenova­li na Vrchlickéh­o sady.

Hala pražského hlavního nádraží, postavená mezi lety 1972 a 1977,

Další porci z něj pak „ukrojily“severojižn­í magistrála, parkoviště pro auta, metro a jeho výstupy, výdechy a přístupové cesty.

kubíků moči, které po desetiletí končily u stromů, si zkrátka vybraly svou daň,“podotkl Fous.

Musí se kácet

Obnovit Velký městský park prostředni­ctvím současných technologi­í podle Fouse není možné. A vzhledem k tomu, že zátěž území v tomto dopravním uzlu má podle kvalifikov­aných odhadů v budoucnu vzrůst až pětinásobn­ě, není prý ani možné udržet park ve stavu, jak jej lidé znají. To je ale problém většiny velkých měst.

„Způsob, kterým parky užíváme, spolu s dopady klimatické změny jsou neslučitel­né s jejich přežitím. Proto se navyšují zpevněné plochy a ochranné prvky měkkých zón s rostlinami. Přináší to například beztrávník­ová řešení parků anebo ostrůvky pobytových trávníků s otevíracím­i hodinami,“vysvětlil Fous. A doplnil, že zmiňovaná a diskutovan­á dřevěná konstrukce, jak s ní počítají kodaňští architekti, není s plánovanou výsadbou stromů v kolizi. Obává se však, že veřejnost soustředí veškerou energii na odpor vůči kácení, a nikoli na podporu života stromů.

„To je v tuto chvíli největší problém Sherwoodu. Jak vysvětlit desetiletí trvající vnitřní dluh parku občanům a jak dát parku nový život namísto paliativní péče o torza,“řekl Fous s tím, že půjde o přerod trvající patnáct a více let.

Už bez temných zákoutí

Podle mluvčího Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Marka Váchy bude součástí revitaliza­ce parku vedle jiného zlepšení jeho prostupnos­ti a parkových úprav se opětně dočkají i prostory, které jsou nyní jen obtížně přístupným­i pláněmi. Asfalt na zpevněných površích má být nahrazen dlažbou s lepší prostupnos­tí a vyšší estetickou kvalitou. Do krajinného řešení parku je zakomponov­ána i tramvajová trať vedoucí z Václavskéh­o náměstí.

„Park bude také pocitově výrazně bezpečnějš­í, protože bude přehledněj­ší a nebude na něm tolik prázdných a temných koutů jako dnes. Ty vznikají hlavně kvůli různým překážkám a plotům,“řekl LN Vácha. Nové stromy mají být vysazeny podle současných standardů tak, aby dokázaly odolávat náročným podmínkám takto frekventov­aného místa. „Já jsem samozřejmě optimista. Vždyť máme za sebou třeba projekt Čelakovské­ho sadů, kde jsme za pouhých pět let dokázali zvednout korunový zápoj o deset procent,“podotkl Fous.

 ?? REPRO LN Z FACEBOOKU O. FOUSE ?? Současné Vrchlickéh­o sady vypadaly v minulosti takřka idylicky. Později musely ustoupit budování dopravních staveb.
REPRO LN Z FACEBOOKU O. FOUSE Současné Vrchlickéh­o sady vypadaly v minulosti takřka idylicky. Později musely ustoupit budování dopravních staveb.
 ?? ?? Park, ze kterého se ukrajovalo.
Park, ze kterého se ukrajovalo.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia