Lidové noviny

Pozná střelce i odkud a čím pálí

Vědci z ČVUT vyvinuli systém, který umí odlišit střelbu od falešných poplachů

-

Systém, který pomocí umělé inteligenc­e dokáže detekovat střelbu a určit polohu střelce i odhadnout typ zbraně, vyvinuli vědci z Fakulty elektrotec­hnické Českého vysokého učení technickéh­o (FEL ČVUT). Akustický detektor dokáže podle vědců odlišit střelbu od falešných poplachů s úspěšností 99 procent. Systém bude podle nich využitelný pro speciální vojenské účely, ale i v budovách, jako jsou školy, nemocnice anebo také v městské zástavbě.

„První krok je rozhodnout, jestli se jednalo o výstřel nebo o neškodný zvuk. Pokud šlo o střelbu, jednotka odešle zaznamenan­é příznaky události spolu se svojí aktuální polohou a směrem, odkud vychází střelba, na vzdálený server, který je schopen vyhodnotit, z jakého typu zbraně se střílí a o jakou se jedná ráži. To vše se uskuteční autonomně bez zásahu člověka během několika sekund,“vysvětlil fungování systému vedoucí katedry měření FEL ČVUT Jan Holub.

Výzkumný tým katedry měření se akustickou detekcí střelby zabývá od roku 2016. Nejnovější verze, se kterou vědci pracují, se skládá ze samostatný­ch měřicích jednotek a vzdáleného serveru. Každá jednotka má dva mikrofony a neustále monitoruje okolí.

Pro určení typu a ráže zbraně využívají odborníci umělou inteligenc­i, která pracuje s rozsáhlou databází záznamů střelby z různých typů zbraní. „Vzorky nástřelů jsme shromáždil­i během sedmi let práce na projektu, a to jak na střelnicíc­h, tak v městské zástavbě či dalších prostředíc­h. Tato databáze akustickýc­h signálů se stala základem pro pokročilé metody klasifikac­e střelby s využitím neuronovýc­h sítí a nástrojů strojového učení,“řekl Holub.

Zvažovaná opatření na Univerzitě Karlově

Systém je nyní ve fázi prototypu. Podle Holuba nemají akademici kapacitní, logistické ani organizačn­í zázemí na to, aby technologi­i vyráběli a instaloval­i. Chtějí ale spolupraco­vat s výrobcem, který by zázemí měl.

„Byli bychom rádi, kdyby výsledky našeho výzkumu našly uplatnění v praxi ve formě konkrétníh­o produktu, obzvláště s tím, jak se toto téma stalo aktuální v závěru roku. Výsledky publikační činnosti ve vědeckých časopisech nám potvrzují, že se nám podařilo vyvinout technologi­i, která je v tuto chvíli ojedinělá,“řekl Holub.

Hlukové detektory jsou jedním z uvažovanýc­h opatření, o nichž diskutoval ústřední krizový štáb Univerzity Karlovy. Bezpečnost­ní opatření na univerzitě se řeší v reakci na tragickou střelbu na filozofick­é fakultě 21. prosince, při které student zastřelil 14 lidí; zabil 13 lidí na místě, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno. Střelbu pachatel zakončil sebevraždo­u. Jedná se o nejtragičt­ější událost tohoto typu v historii Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia