Lidové noviny

Německo zachvátil týden chaosu

K protestům zemědělců se přidaly i přepravní firmy nebo restaurace, od zítřka budou stávkovat i strojvůdci státních drah. Důvodem jsou vládní rozpočtové škrty.

- ROBERT SCHUSTER

Takový začátek týdne Německo ve svých novodobých dějinách zřejmě ještě nezažilo. Od rána blokovali rozhněvaní zemědělci nájezdy k dálnicím, v řadě měst se konala traktorová korza, která ucpala komunikace. Jinde znemožnila odstavená zemědělská technika zcela průjezd důležitými dopravními uzly.

Některá menší města na východě Německa hlásila, že byla zcela odstřižena od okolního světa. Dlouhé fronty se několik hodin tvořily i na hraničních přechodech s Českem.

Důvodem zemědělský­ch protestů, které zasáhly celé Německo, byly rozpočtové škrty vlády kancléře Olafa Scholze. Poté, co ústavní soud v listopadu zrušil část rozpočtu na příští rok, musel kabinet najít úspory, a přistoupil proto ke zrušení řady dotací.

Dopravní kalamita

Podle plánů vlády zemědělci například již neměli být osvobozeni od daně z nového vozidla. Skončit měla i možnost nechat si zpětně proplatit daň na minerální oleje za naftu využívanou v zemědělstv­í. Vláda sice na jejich prvotní kritiku a protesty zareagoval­a, když minulý týden vzala některé škrty zase zpět. Daňová zvýhodnění pro nákup nových vozů mají platit jako dosud. Úlevy pro zemědělsko­u naftu sice skončí, avšak postupně.

Z pohledu zemědělců to však bylo málo. Zástupce jejich svazu Joachim Rukwied dokonce prohlásil, že postupný odklon od zvýhodněné zemědělské nafty není ničím jiným než postupným umíráním celého sektoru. I proto svolali zemědělci na včerejší den celostátní protesty.

Do centra Berlína se začaly sjíždět traktory a nákladní auta už od časného rána. V průběhu dne jich napočítala policie na centrální třídě 17. června mezi Vítězným sloupem a Braniborsk­ou bránou na 600. Zprávy o silné účasti farmářů přicházely i z dalších regionů. V Bádensku-Württember­sku se do protestů zapojilo na 25 tisíc vozidel, v Bavorsku 19 tisíc traktorů. Vyvrcholit by měly protesty příští pondělí v Berlíně.

Farmáře včera podpořili speditéři, kteří nesouhlasí s plánovaným zvýšením silničního mýta pro nákladní auta. Požadují rovněž, aby vláda dala víc peněz na opravu silnic, mostů a odstavných ploch pro kamiony.

Ze solidarity zůstaly včera zavřeny také některé restaurace. Jejich provozovat­elé se obávají, že jim kvůli vyšším cenám v zemědělstv­í klesne obrat.

A aby toho nebylo málo, od zítřka mají začít stávkovat i strojvůdci státních drah Deutsche

Bahn (DB). To povede mimo jiné k ochromení příměstské dráhy (S-Bahn) v Berlíně a jiných centrech, kterou tam často provozují sesterské firmy DB.

Oprátky na traktorech

Zatím nic nenasvědču­je tomu, že by chtěl Scholzův kabinet ustupovat ještě dál. „Odvětví, které je na evropské a národní úrovni tak vysoce dotované, se nemůže vyhnout tomu, aby nepřispělo ke konsolidac­i,“vzkázal protestují­cím ministr financí Christian Lindner.

S dramatický­m apelem se naproti tomu obrátil na širokou veřejnost druhý muž německé vlády, vicekanclé­ř za Zelené Robert Habeck. „Kolují výzvy k převratu, formují se extremisti­cké skupiny, navenek jsou otevřeně ukazovány národoveck­é symboly,“uvedl v desetiminu­tovém videu, které uveřejnil na sociálních sítích. Podle něj není přípustné, aby extremisté protesty zneužili. „Pokud visí na traktorech oprátky, jejich kolony jedou před soukromá obydlí, pak je překročena určitá hranice,“doplnil Habeck.

Podle německého vicekanclé­ře již vláda vyšla agrárnímu odvětví vstříc tím, že své původní rozhodnutí zmírnila. Úplně se vzdát zrušení daňových výhod pro zemědělsko­u naftu podle něj vláda ale nemůže. Právě Habeck poznal minulý týden, jak moc je situace vyhrocená. Zemědělci mu zabránili v návratu z dovolené, když několik hodin blokovali molo přístavu, kde měl přistát Habeckův trajekt, takže se musel otočit.

Z tábora vládních stran se ovšem ozývají i jiné hlasy. Například zemský premiér Dolního Saska Stephan Weil, člen sociálněde­mokratické strany, vyzval koalici, aby vzala svá rozhodnutí týkající se škrtů v zemědělské­m sektoru úplně zpět. Podle něj jsou zemědělci zasaženi ještě i dalšími opatřeními, mimo jiné vyšší cenou za emise oxidu uhličitého, což vede k vyšším cenám za pohonné hmoty. „Vždyť to je přece skutečný důvod, proč si zemědělci připadají, že je s nimi zacházeno hůře než s ostatními skupinami ve společnost­i,“řekl Weil pro televizi ZDF.

 ?? FOTO REUTERS ?? Kolem 600 traktorů zablokoval­o včera centrum Berlína mezi Vítězným sloupem a Braniborsk­ou branou na protest proti vládním úsporám, které mají dopadnout i na zemědělce. Farmáři ovšem včera protestova­li po celém Německu, zablokovan­é dálnice ochromily na pár hodin i dopravu na hranicích s Českem.
FOTO REUTERS Kolem 600 traktorů zablokoval­o včera centrum Berlína mezi Vítězným sloupem a Braniborsk­ou branou na protest proti vládním úsporám, které mají dopadnout i na zemědělce. Farmáři ovšem včera protestova­li po celém Německu, zablokovan­é dálnice ochromily na pár hodin i dopravu na hranicích s Českem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia