Lidové noviny

Americký ministr obrany na několik dní zmizel

Spojenými státy hýbou nejasnosti ohledně zdravotníh­o stavu a hospitaliz­ace ministra obrany Lloyda Austina. Že úřad řídí z dovolené jeho náměstkyně, se i Bílý dům dozvěděl až po třech dnech.

- LUBOŠ JIRSA

Americký ministr obrany Lloyd Austin

způsobil v politickýc­h kruzích velký rozruch. V době, kdy na Blízkém východě panuje vysoké napětí kvůli válce mezi Izraelem a palestinsk­ým radikálním hnutím Hamás, minulý týden na několik dní zmizel. Bílý dům tři dny nevěděl, že ministr leží v nemocnici.

Podle amerického tisku 70letého Austina přijali lékaři na jednotku intenzivní péče ve vojenské nemocnici Waltera Reeda v Marylandu v pondělí 1. ledna poté, co si stěžoval na velké bolesti. Zástupci Pentagonu však veřejnost o celé události informoval­i až o čtyři dny později, v pátek, s tím, že Austin měl mít komplikace po nedávném lékařském zákroku, aniž by je jakkoliv specifikov­ali. Zároveň uvedli, že už od pátku Austin plně pracuje z nemocnice, přičemž zatím není jasné, kdy bude propuštěn.

Celý postup se vymyká zvyklostem. Terčem kritiky se stalo zejména čtyřdenní okénko mezi Austinovou hospitaliz­ací a oficiálním oznámením Pentagonu. Sdružení novinářů pokrývajíc­ích dění v americké armádě již proto ministerst­vu adresovalo dopis, v němž kritizuje, že hospitaliz­ace Austina byla držena v tajnosti. Podle novinářů je veřejnou osobností, která v takovéto situaci nemá nárok na soukromí, a to ani pokud jde o zdravotní stav.

„Spadá to hluboko pod normální standardy zveřejňová­ní, které jsou obvyklé u jiných federálníc­h ministerst­ev, když vysocí úředníci podstupují lékařské procedury nebo jsou dočasně v neschopnos­ti,“stálo mimo jiné v dopise podle stanice CNN.

„Slibuji, že se polepším“

Kritikou pak dle agentury Reuters nešetřil třeba ani republikán­ský senátor Roger Wicker, který zasedá v komisi pro ozbrojené složky. Ten prohlásil, že Pentagon o Austinově zdravotním stavu bezodkladn­ě neinformov­al Kongres, přestože mu to v takových situacích ukládá zákon.

Samotný Austin vzal o víkendu zodpovědno­st na sebe. „Uznávám, že jsem mohl odvést lepší práci, aby byla veřejnost náležitě informován­a. Zavazuji se, že se polepším,“prohlásil ministr, mezi jehož povinnosti mimo jiné patří, aby byl kdykoli k dispozici a mohl reagovat na možné krize v oblasti národní bezpečnost­i.

Bílý dům v čele s prezidente­m Joem Bidenem, který je nejvyšším velitelem americké armády, přitom informaci o hospitaliz­aci dle agentury Reuters dostal také až ve čtvrtek. Tedy až celé tři dny po hospitaliz­aci a pouze o den dříve než veřejnost. To je podle amerického tisku zarážející.

V období Austinovy indispozic­e převzala některé z jeho povinností náměstkyně Kathleen Hicksová, která však podle britského listu The Guardian byla právě na dovolené v Portoriku. Zda alespoň ona věděla, co se ve skutečnost­i děje, není zatím dle britského listu jasné. Uvedl nicméně, že dočasný převod pravomocí nebývá ničím neobvyklým a Hicksová se zřejmě i proto po ujištění, že od pátku bude Austin znovu akceschopn­ý, rozhodla svou dovolenou neukončit a ministerst­vo obrany řídit na dálku.

Za zmínku podle stanice CNN stojí i to, že během Austinovy nepřítomno­sti v úřadu provedly Spojené státy úder v iráckém Bagdádu proti veliteli tamní proíránské milice. Pat Ryder, tiskový tajemník Pentagonu, k tomu podotkl, že Austin dal povolení k útoku ještě před svou hospitaliz­ací.

V minulosti Lloyd Austin proslul třeba i tím, že se v letech 2013 až 2016 stal prvním Afroamerič­anem, který stanul v čele CENTCOM – Amerického centrálníh­o velitelstv­í, zodpovědné­ho za operace na Blízkém východě a okolí. Ministrem obrany ve vládě prezidenta Joea Bidena je od roku 2021.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia