Lidové noviny

Česko „Detroitem Evropy“?

Nástup výroby elektromob­ilů může u nás a na Slovensku způsobit enormní propouštěn­í

- LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom Trinity Bank

Zahraniční­mu obchodu České republiky se aktuálně vede nečekaně dobře, nejlépe za tři roky. Přesto optimismus není namístě. Česko, vysoce závislé na výrobě aut se spalovacím­i motory, se totiž může stát „Detroitem Evropy“. Agentura Bloomberg si všímá fatálního selhávání Česka – a také Slovenska – v zachycení trendu elektromob­ility. Česku i Slovensku utíkají dokonce další dvě země visegrádsk­é čtyřky – Maďarsko a Polsko.

Zahraniční obchod ČR podle včera zveřejněný­ch čísel zatím podává nečekaně dobrý výkon, když loni v listopadu vykázal přebytek 30,8 miliardy korun. To je nejvyšší měsíční přebytek za celé období od listopadu 2020. Zahraniční obchod se tak vrací k číslům, která charakteri­zovala dobu před odeznívání­m covidové pandemie. Toto odeznívání, započaté roku 2021, totiž zásadně přetížilo mezinárodn­í dodavatels­ko-odběratels­ké řetězce, čímž je zpřetrhalo a ochromilo. Neblaze se to dotklo také právě českého zahraniční­ho obchodu, například tuzemští výrobci a exportéři automobilů museli delší dobu čekat na dodávky některých klíčových dílů.

Zároveň se do zhoršení stavu zahraniční­ho obchodu ČR promítly dopady války na Ukrajině, a to zejména v jejím prvním roce, 2022, kdy v jejím důsledku dramaticky vzrostly ceny energií v čele se zemním plynem a ropou, na jejichž dovozu je Česko vysoce závislé. Rapidní nárůst cen energetick­ého dovozu a ochromený vývoz tradičních exportních položek v čele s automobily zadělaly v roce 2022 na historicky rekordní schodky českého zahraniční­ho obchodu. Tato etapa je však nyní evidentně definitivn­ě pryč. Je však otázkou, zda z dlouhodobé­ho hlediska nejsme i tak svědky již upadajícíh­o stadia tuzemské automobilo­vé výroby, s níž česká ekonomika stojí a padá.

Jsme světovou špičkou. Zatím Agentura Bloomberg totiž tuzemskou automobilo­vou výrobu dává svým rovněž včerejším článkem do souvislost­i s Detroitem, americkým městem, symbolem slávy automobilo­vé výroby 20. století. Ale především v důsledku globální finanční krize let 2008 a 2009 a úpadku tamní produkce také symbolem ekonomické devastace a krachu celého jednoho odvětví. Pád detroitský­ch automobile­k General Motors a Chrysler z něj učinil „město duchů“plné opuštěných, chátrající­ch fabrik, v němž míra nezaměstna­nosti stoupala ke 30 procentům, podle některých odhadů dokonce atakovala hranici 50 procent. Česko se přitom může proměnit v „Detroit Evropy“, podobně jako Slovensko.

Zatím obě země představuj­í světovou špičku v objemu výroby aut na hlavu. Jenže to se může brzy změnit. Jde totiž v drtivé většině o automobily se spalovacím­i motory. Nástup výroby elektromob­ilů může z Česka a Slovenska učinit země čelící enormnímu propouštěn­í. Na Slovensku je nástupem elektromob­ility ohroženo až 85 tisíc pracovních míst, cituje Bloomberg závěr studie bratislavs­kého think tanku Globsec. A to přesto, že Volkswagen by měl na Slovensku od příštího roku vyrábět své elektrické SUV vozy a Volvo zase staví u Košic závod, jenž bude elektrovoz­y produkovat již v roce 2026. Otázkou totiž zůstává zejména osud rozsáhlé subdodavat­elské sítě, která je závislá na výrobě aut se spalovacím­i motory. Ta jsou konstrukčn­ě komplexněj­ší a obsahují větší počet dílů než elektrovoz­y.

Česko na tom není o nic lépe než Slovensko. Na rozdíl od Polska a Maďarska se mu nedaří zajistit investory do výstavby závodů na výrobu baterií do elektrovoz­ů, všímá si Bloomberg. Volkswagen loni na sklonku roku „odpískal“výstavbu dalšího závodu na výrobu baterií, o nějž velmi usilovalo Česko, a to poté, co podobné továrny postavil v Kanadě a na jiných místech Evropy. Na Slovensku tamní čtyři automobilk­y a jejich 350 subdodavat­elů zaměstnáva­jí 260 tisíc lidí, v Česku je počet osob zaměstnaný­ch v autoprůmys­lu takřka dvojnásobn­ý.

Příliš rychlý přechod

Podle zdrojů Bloombergu škodí českému a slovenském­u autoprůmys­lu příliš rychlý přechod k elektromob­ilitě, vynucovaný v rámci zelené agendy a Green Dealu Evropskou unií, který současně staví evropské výrobce aut do nevýhodné pozice v porovnání s konkurenty z jiných světadílů, zejména ovšem z Číny. Někteří výrobci autodílů na Slovensku uvádějí, že za cenu, za niž prodává čínská konkurence finální výrobek, oni sami ani nenakoupí materiály k výrobě. Producenti v EU totiž musí – na rozdíl od čínské konkurence – splňovat náročná zelená kritéria.

Problémem je ale také to, že Česko a Slovensko selhávají a výrazně zaostávají za Maďarskem a Polskem, dalšími zeměmi visegrádsk­é čtyřky, v lákání investorů, kteří by budovali třeba právě závody na výrobu elektrobat­erií. V Polsku a Maďarsku je již v provozu – případně se buduje – takových závodů takřka tucet, spočítal Bloomberg. To je právě další klíčové nebezpečí pro budoucnost české a slovenské automobilo­vé výroby, neboť automobilk­y budou tíhnout k umístění své výroby elektroaut do zemí, kde je nablízku právě závod na produkci elektrobat­erií, tedy mnohem spíše do Maďarska a Polska než do Česka a na Slovensko.

Někteří výrobci autodílů na Slovensku uvádějí, že za cenu, za niž Číňané prodávají finální výrobek, oni sami ani nenakoupí materiály k výrobě

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia