Lidové noviny

Sedlácké vesty

Proč traktory rozčilují více než klimatičtí lepiči

- Zbyněk Petráček

Má Německo své žluté vesty? Jak se to vezme. Protest žlutých vest spustili před pěti lety ve Francii živnostníc­i, lidé pracující bez dotací, vytočení zdražením benzinu. Byly z toho pouliční násilnosti. V Německu teď protestují zemědělci, lidé žijící do značné míry z dotací. Ale rozčílilo je totéž. Když vláda v rozpočtové tísni ořezala „zelenou naftu“, vyrazili s traktory blokovat silnice. Bez násilí. A s dobrozdání­m soudu, že ten protest je v jádru legitimní.

Pro zdejší pohled na věc je prioritní, nakolik „sedlácké vesty“zablokují hraniční přechody. Přesněji řečeno: zda se budou tvořit kolony kamionů, které přes hranice neprojedou, či jak dlouhé ty kolony budou. To teprve uvidíme. Ale měl by nás zajímat i protivládn­í protest jako takový. Vždyť Scholzova vláda žije podobnými problémy a rozpočtovo­u tísní jako Fialova. A v obou zemích se od vlády odvrací voliči včetně jejích vlastních. Fiala může být rád, že spory řeší s kultivovan­ými lékaři či učiteli, nikoliv s drsnějšími zemědělci či strojvůdci (ti němečtí jdou ve středu do stávky).

Česko zatím své žluté vesty nemá. Nemá rozpočtově postiženou skupinu, jež by dělala veřejný virvál. Třeba by blokovala dálnice či železnice. Ale platí i další věc. Česko není tak ideologick­y ražené, aby z protestů dělalo předběžné závěry v německém duchu. V Německu se média a politici neptají: Nakolik může za napětí vláda? Nakolik rozhodnutí Ústavního soudu, že zelená transforma­ce není zásah vyšší moci (jako epidemie covidu či válka na Ukrajině), ale politika, která musí dodržovat zákonnou dluhovou brzdu? Místo toho se nastoluje otázka: Nemohou protesty využít pravicoví extremisté?

Když blokují silnice klimaaktiv­isté, nestraší se ultralevic­ovou ideologií. Když je blokují zemědělci, ultrapravi­covou ideologií se straší. Distancova­li se od ní dostatečně? Tak se ptá na adresu zemědělců ministryně vnitra Nancy Faeserová. Buďme rádi, že toto se u nás odehrává jen na demonstrac­ích týkajících se války na Ukrajině.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia