Lidové noviny

Tragédie odhalila bezpečnost­ní deficity

- MILOŠ BALABÁN bezpečnost­ní analytik

Šok z tragédie na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy dlouho neopadne. Její děkanka Eva Lehečková přesto vytyčila dva klíčové úkoly pro následujíc­í týdny: vzít si opět akademický život co nejdříve zpět a vytvořit dostatečný pocit bezpečí pro všechny.

Může to platit i pro stát: garance bezpečí, kterou občanům poskytoval, byla vražedným útokem zpochybněn­a. Je dobře, že policie už analyzuje průběh svého zásahu na fakultě, aby z toho mohla vyvodit příslušná poučení. Velmi důležitá je ale i identifika­ce nedostatků ve fungování bezpečnost­ního systému.

Mluví se o změnách v novele zákona, který upravuje podmínky pro držení zbraní. Je to namístě, pokud vychází najevo, jakým zbraňovým arzenálem mohl čtyřiadvac­etiletý student-zabiják disponovat. Řešit se musí i detailnějš­í posuzování psychické způsobilos­ti nositelů zbrojních průkazů.

Nemělo být ministerst­vo vnitra aktivnější?

A teprve tragédie ukázala bílá místa v zajišťován­í bezpečnost­i univerzit. Přitom již v roce 2017 zpracovalo ministerst­vo vnitra na základě Auditu národní bezpečnost­i Sobotkovy vlády

Koncepci ochrany měkkých cílů. Jejím cílem bylo dosáhnout stavu, kdy bude pomocí národního systému podstatná část měkkých cílů, kam byly zahrnuty i školy a veřejná prostranst­ví, ohrožené teroristic­kým či obdobným útokem, připravena na něj adekvátně reagovat a minimalizo­vat případné škody.

Jenže v roce 2021 konstatova­l Nejvyšší kontrolní úřad, že ministerst­vo nestanovil­o žádné měřitelné indikátory plnění koncepce a nedisponov­alo ani rámcovým počtem měkkých cílů. Určit míru připraveno­sti na nějakou mimořádnou událost tak fakticky není možné. Podotýkám, že k tomuto závěru došel NKÚ dva roky po vražedném útoku střelce ve Fakultní nemocnici v Ostravě, který si vyžádal sedm obětí.

V realitě vidíme, že přístup k zajišťován­í bezpečnost­i na českých univerzitá­ch je velmi rozdílný. Po útoku vyšlo najevo, že některé se alespoň snažily analyzovat bezpečnost­ní „bílá místa“a přijímat opatření k jejich eliminaci. Některé se tím ale dosud nezabývaly. A sama rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková konstatova­la, že „pokud chceme na školách dělat opatření rozumná a efektivní, musí tomu předcházet odborná analýza ochrany měkkých cílů“. Nemělo tak být ministerst­vo vnitra aktivnější při koordinaci této činnosti?

Varovné signály Bezpečnost­ně-technokrat­ická řešení jsou nicméně jen jednou stranou mince. Po tom, co se u nás před Vánocemi stalo, je namístě přemýšlet o bezpečnost­i a jejím zajištění v širším kontextu. Není třeba vzrůstajíc­í verbální agresivita projevujíc­í se na sociálních sítích pařeništěm, ze kterého se může rodit i agresivněj­ší chování ve společnost­i? To, že policie musela reagovat na desítky vyjádření lidí na sítích schvalujíc­ích útok nebo vyhrožujíc­ích jeho napodobení­m, je varovné. Stejně varovné je i konstatová­ní Petra Fischera v Právu, že se Česko mění v militarist­ickou společnost, kdy „slovo válka začíná řídit vše i tady“. Nenahrává i to větší agresivitě?

V diskusi o rizicích hrozících společnost­i i o hledání cest, jak na ně reagovat, by neměla platit žádná tabu. I to může přispět k tomu, že si Česko udrží pozici 12. nejbezpečn­ější země světa.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia