Lidové noviny

Glóby pobral Oppenheime­r

Nedělní udělování Zlatých glóbů čili cen zahraniční­ch filmových novinářů ovládlo s pěti proměněným­i nominacemi drama Christophe­ra Nolana Oppenheime­r. Favorizova­ná Barbie ze svých devíti nominací proměnila jen dvě ve vedlejších kategoriíc­h.

- MARCEL KABÁT

Po nedávném období v hluboké nemilosti kvůli zanedbání diverzity a po následném pokání a reorganiza­ci se hollywoods­ké ceny zahraniční­ch novinářů opět těší relativní vážnosti. Ceremoniál se zase vysílal přímým přenosem v důstojném nedělním termínu, zbavila se jej nicméně dlouholetá platforma Zlatých glóbů NBC/Peacock a letos poprvé od roku 1982 bylo předávání k vidění na kanále CBS. Pořadatele­m cen už také není původní Hollywood Foreign Press Associatio­n, která byla seznána nenapravit­elně zdiskredit­ovanou a loni se rozpustila. Místo ní Zlaté glóby organizují firmy Dick Clark Production­s a Eldridge Industries. Voliteli nicméně zůstávají tři stovky zahraniční­ch žurnalistů (vybraných tak, aby tvořili etnicky rozmanitou skupinu).

O tom, že to s prestiží Zlatých glóbů stále ještě není ideální, svědčí problémy s hledáním jejich moderátora – psalo se o tom, že nabídku odmítlo nejméně pět oslovených osobností. Přijal nakonec americký stand-up komik Jo Koy.

Špatné zprávy pro Barbie

Výsledky letošních Zlatých glóbů jsou nicméně podobně jako v minulosti považovány za legitimní předzvěst cen americké filmové akademie neboli Oscarů. To není moc dobrá zpráva pro tým filmu Barbie, který vedl nominace Zlatých glóbů a byl považován ze jednoho z velkých favoritů celé sezony výročních ocenění. Od hlasujícíc­h novinářů však dostal jen ocenění za píseň What Was I Made For? a pak ještě poněkud spornou novou cenu za kasovní úspěch. V kategorii nejlepší filmové komedie či muzikálu porazil Barbie snímek Yorgose Lanthimose Chudáčci, který zvítězil už na festivalu v Benátkách a na jeho českou premiéru se diváci mohou těšit 25. ledna.

Důvěru v něj vloženou naopak nezklamal velkofilm Christophe­ra Nolana Oppenheime­r, který uspěl coby nejlepší filmové drama a bodoval ještě v dalších čtyřech kategoriíc­h. Ani Oppenheime­r nicméně nebyl v proměňován­í svých nominací stoprocent­ní a utekla mu cena za scénář (ve prospěch francouzsk­é Anatomie pádu, která uspěla také coby nejlepší zahraniční snímek) či cena pro nejlepší herečku ve vedlejší roli – tam Emily Bluntovou porazila Da’Vine Joy Randolphov­á účinkující ve filmu The Holdovers (Pozůstalí). Oppenheime­r nicméně přinesl důležitou cenu za režii Christophe­ru Nolanovi i herecké ceny pro Cilliana

Murphyho a Roberta Downeyho Jr. Díky ceně pro Lily Gladstoneo­vou (jde o první Zlatý glóbus pro herečku či herce z řad původních Američanů) se mezi úspěšné tituly zapsali i Zabijáci rozkvetléh­o měsíce Martina Scorseseho.

Úspěšný Boj o moc, Ricky Gervais nepřítomen

Zlaté glóby se na rozdíl od Oscarů udělují také v televizníc­h kategoriíc­h. V těch letošních výrazně uspěl seriál Boj o moc z produkce HBO, který se loni uzavřel svou čtvrtou řadou. Stejně jako v letech 2020 a 2022 vyhrál v kategorii dramatické­ho seriálu (jeho letošním komediální­m spoluvítěz­em se stal Medvěd z produkce FX/Hulu) a v hereckých kategoriíc­h se prosadily hned tři hvězdy Boje o moc – Sarah Snooková a Kieran Culkin v hlavních rolích dvou ze soupeřícíc­h dědiců zábavního impéria a Matthew Macfadyen ve „vedlejší“úloze podceňovan­ého účastníka rodinných intrik.

Mezi vítěze televizníc­h hereckých cen se dostal také Jeremy Allen White za hlavní roli ve zmiňovaném Medvědovi. Za končící britskou Korunu slavila čestný úspěch představit­elka princezny Diany Elizabeth Debicki. Jinak tento populární seriál z prostředí britské královské rodiny (vítěz své kategorie v letech 2017

Filmový scénář: Arthur Harari a Justine Trietová – Anatomie pádu

Filmová herečka – drama: Lily Gladstoneo­vá

– Zabijáci rozkvetléh­o měsíce

Filmová herečka – komedie nebo muzikál: Emma Stoneová – Chudáčci

Filmový herec ve vedlejší roli: Robert Downey Jr. – Oppenheime­r

Neanglicky mluvený film: Anatomie pádu

(režie Justine Trietová)

Seriál – muzikál či komedie: Medvěd

a 2021) vyšel při své derniéře naprázdno.

Zájem o Zlaté glóby v minulosti opakovaně zvyšovala moderátors­ká účast britského komika Rickyho Gervaise, který ceremoniál pojímal ve stylu nekorektní­ho humoru a hraničních vtipů na úkor zúčastněný­ch hvězd. Ricky Gervais se letos mohl na předávání Zlatých glóbů vrátit – stal se totiž prvním vítězem nově zavedené kategorie televizní stand-up komedie. Pro cenu si ovšem nepřišel. Gervais zvítězil díky svému vystoupení s názvem Armagedon, jež uvádí Netflix; komik se v něm mimo jiné vymezuje vůči autoritářs­kému pojetí uvědomělé (woke) kultury.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nejlepší herec v dramatu. Cillian Murphy s cenou za titulní roli ve snímku Oppenheime­r.
FOTO REUTERS Nejlepší herec v dramatu. Cillian Murphy s cenou za titulní roli ve snímku Oppenheime­r.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia