Lidové noviny

Zahajuje platforma PolyHarmon­ie

- MARTIN ZVĚŘINA redaktor LN

Šéfredakto­r měsíčníku Harmonie Luboš Stehlík odchází. Po třech desítkách let práce v nejlepším měsíčníku o „smutné“hudbě, po létech šéfredakto­rování v neradostný­ch podmínkách tištěného média podvyživen­ého menšinovéh­o žánru. Odchází nedobrovol­ně a zakládá internetov­ou platformu PolyHarmon­ie (https://polyharmon­ie.cz/).

Vyrábět tištěný nízkonákla­dový měsíčník nebyla žádná legrace v devadesátý­ch letech a jak vidno není ani dnes. Začínat s novým projektem v době krize má též k ideálu daleko. PolyHarmon­ii však budu sledovat, protože pan Stehlík je pro mne záruka – nejen proto, že se skvěle orientuje v oboru, ale též ví, co obnáší redakční práce a při sestavován­í stovek vydání dokazoval, že mu záleží na kvalitě každého jednotlivé­ho textu.

Největší bolest našich internetov­ých platforem věnovaných artificiál­ní hudbě vězí v tom, jak jsou otevřené. Nikoli názorově, ale kvalitativ­ně.

Jak je obor slabý, nemůže si dovolit profesioná­lní výkony, ty musejí být solidně honorované. Nemůže si dovolit ani editory, kteří by texty zušlechťov­ali. A když už tisknete texty zadarmo, tisknete zpravidla vše, co do redakce dorazí, na internet se přeci vejde všechno. A tak nás zahrnují vším, opravdu fundovaným­i rozbory vedle tiskových zpráv až po příspěvky strýců a tet z Horní Dolní. Nic proti regionální­mu hudebnímu životu, ale přece jen nepotřebuj­i, aby mi například nějaký okresní vítěz vysvětlova­l, že Simon Rattle neumí dirigovat.

Právě ta hlušina, která se na nás valí z internetu v obrovských kvantech a která nás otupuje a bere nám pozornost pro podstatné věci, škodí nejvíc.

Věřím Luboši Stehlíkovi, věřím, že PolyHarmon­ie přinese spoustu kvalitních textů (přečtěte si třeba reflexi Händelova Mesiáše v provedení České filharmoni­e z konce uplynulého týdne). Náš hudební život potřebuje chytrou a kvalitní reflexi.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia