Lidové noviny

Vapování zdraží víc než tabák

Stát letos zavádí spotřební daň i z elektronic­kých cigaret, jejichž obliba prudce roste hlavně mezi mladými

- MIROSLAV PETR

Už jen necelé tři měsíce si mohou uživatelé elektronic­kých cigaret užívat své neřesti nezatížené spotřební daní. Od dubna si připlatí – stát začne nově vybírat spotřební daň i z této alternativ­ní a zejména mezi mladými lidmi stále oblíbenějš­í formy kouření, vapování.

A to i přesto, že kapalné náplně do takzvaných e-cigaret neobsahují tabák jako klasické tabákové výrobky, ze kterých se spotřební daň tradičně odvádí. Cena nejběžnějš­ího balení – lahvičky s obsahem 10 mililitrů v dubnu podraží ze zhruba stovky na 130 korun. Do čtyř let by se pak cena měla vyšplhat až na 220 korun.

E-cigarety se na českém trhu objevily už krátce po roce 2005, kdy byl tento čínský vynález patentován. Zařízení, ve kterém z tekuté náplně založené na propylengl­ykolu tvoří páru baterií žhavená spirálka, se ve světě stalo oblíbené zejména mezi mladou generací. Náplně se nabízejí v mnoha příchutích, neobsahují a tedy ani nespalují tabák a mohou, ale nemusí obsahovat nikotin.

Vyšší cena má odradit mládež

Obliba e-cigaret postupně roste i v Česku. Podle Národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu v ČR, který každoročně provádí Státní zdravotní ústav, holdovalo v roce 2013 e-cigaretám 1,1 procenta lidí starších 15 let, v roce 2020 to bylo necelých pět procent a v roce 2022 už přes 10 procent.

Pro srovnání – podíl kuřáků klasických cigaret, dýmek a doutníků mezi občany Česka dosáhl před dvěma lety 24,4 procenta. Kouření, a to v jakékoliv formě, je oblíbené nejvíc právě mezi mladými. Ve věkové kategorii 15 až 24 let kouří klasické tabákové výrobky 34,3 procenta lidí, e-cigarety skoro čtvrtina (oproti desetině celkové populace).

Stát už dnes zdaňuje klasické cigarety spotřební daní, která letos vzroste o 10 procent a zvýší cenu jedné krabičky o 20 kusech z průměrné ceny 136 korun o dalších osm korun. V následujíc­ích letech cigaretová daň vzroste pokaždé o pět procent, takže v roce 2027 vyjde jedna krabička i s daní na zhruba 160 korun.

Zdaňují se také zahřívané tabákové výrobky, které tabák obsahují, ale místo karcinogen­ního hoření se tabáková náplň pouze ohřívá proudem baterie. Zahřívaný tabák stát dosud zdaňuje minimálně, sazba tvoří zhruba čtvrtinu sazby z klasických cigaret a letos vzroste na necelou třetinu.

Vládní konsolidač­ní balíček, který zavádí od letoška tyto vyšší sazby, poprvé zavádí daň také u alternativ­ních výrobků, jako jsou právě e-cigarety a nikotinové sáčky. Podle mluvčího ministerst­va financí Petra Habáně budou e-cigarety a nikotinové sáčky výhledově zdaněny ve všech členských státech Evropské unie, příslušná legislativ­a se už připravuje. A Česko na to s předstihem reaguje. „Tyto výrobky jsou populární zejména u mládeže a jejich zdanění – a s ním souvisejíc­í zdražení – sníží riziko nárůstu nově závislých,“uvedl Habáň.

Výrobci a prodejci začnou uvádět na trh náplně do e-cigaret se spotřební daní (formou kolku jako u klasických cigaret) od 1. dubna, do konce září mají pak čas na doprodej zásob těch nezdaněnýc­h. „Těžko zatím posuzovat, jak se vyšší daň a tedy i vyšší finální cena projeví v prodejích. A případně i zájmu o elektronic­ké cigarety. Mrzí mne ale, že stát se na jedné straně hlásí k principu menší regulace u výrobků, které mají snížené riziko na zdraví, ale v reálu to neplatí,“sdělil LN Robert Hrdlička, prezident Komory elektronic­kého vapování (z anglického slova vapor čili pára), která sdružuje výrobce a prodejce e-cigaret a náplní do nich.

Vláda totiž původně plánovala zdanit náplně sazbou 10 korun za každý mililitr. To by aktuální cenu nejběžnějš­ího balení o 10 mililitrec­h skokově zdražilo ze 100 na 220 korun včetně DPH.

Klasické cigarety zdražují pomaleji

Extrémní růst daně z e-cigaret resort zmírnil tím, že ho rozložil do čtyř let – pokaždé sazba vzroste o 2,5 koruny za mililitr. I tak se ovšem cena včetně DPH každý rok zvýší o 30 korun, zatímco u krabičky klasických cigaret nejvýš o osm korun.

Tyto výrobky jsou populární zejména u mládeže a jejich zdanění – a s ním souvisejíc­í zdražení – sníží riziko nárůstu nově závislých

PETR HABÁŇ

mluvčí ministerst­va financí

Profesorka Eva Králíková z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a vedoucí Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice Praha takové zdanění kritizuje. Upozorňuje na nezávislé studie, například britského ministerst­va zdravotnic­tví, podle nichž e-cigarety obsahují o 95 procent méně škodlivých látek než klasické tabákové cigarety.

„Takové daňové znevýhodně­ní e-cigaret je hodně špatně, byť v té nejvyšší částce přijde až po čtyřech letech. Stát by měl především zatížit vysokou cenou klasické cigarety, případně i zahřívaný tabák. Náplně do elektronic­kých cigaret by měly být zdaněny jen minimálně,“dodala lékařka Králíková.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia