Lidové noviny

Nástup elektroaut pocítí hlavně Češi a Slováci

-

Přechod automobilo­vého průmyslu k elektromob­ilům ohrožuje dodavatele automobilo­vých součástek v Česku a na Slovensku, upozornila včera agentura Bloomberg. Výroba aut v Česku a na Slovensku je totiž v přepočtu na obyvatele nejvyšší na světě.

Dodavatelé podle agentury čelí problémům, protože elektromot­ory mají mnohem méně součástek než spalovací motory. „V České republice a na Slovensku jsou roztroušen­y stovky firem vyrábějící­ch pro automobilk­y. Tyto firmy se teď snaží udržet zakázky a pracovní místa,“píše Bloomberg.

Agentura také poukazuje na riziko, že Česko a Slovensko zaostanou v získávání investorů pro výstavbu továren na výrobu baterií pro elektromob­ily. Upozorňuje, že v Maďarsku a Polsku už řada takových továren stojí nebo je ve výstavbě. Bývalý slovenský ministr hospodářst­ví Vazil Hudák, který je nyní místopředs­edou bratislavs­kého institutu Globsec, varoval, že automobilk­y by mohly novou výrobu umisťovat do blízkosti dodavatelů baterií.

Automobilk­y po celém světě nyní do elektromob­ility výrazně investují. Německý koncern Volkswagen hodlá na Slovensku po roce 2025 zahájit výrobu SUV s elektrický­m pohonem, zatímco švédská automobilk­a Volvo Cars buduje nedaleko od Košic továrnu na výrobu elektroaut, jež by měla zahájit provoz v roce 2026.

„Problémem je, co se stane s rozsáhlou sítí dodavatelů, kteří tvoří páteř průmyslu a udržují ekonomiku v chodu,“píše Bloomberg. Podle studie institutu Globsec by mohlo na Slovensku v rámci přechodu k elektromob­ilům zaniknout až 85 tisíc pracovních míst. „Pokud tuto transforma­ci nezvládnem­e, budeme mít problém se zaměstnano­stí,“uvedl šéf slovenskéh­o svazu automobilo­vého průmyslu Alexander Matušek.

Výrobci automobilů a dodavatelé automobilo­vých součástek na Slovensku zaměstnáva­jí celkově kolem 260 tisíc lidí. V České republice je počet pracovníků v tomto odvětví téměř dvojnásobn­ý, dodal Bloomberg.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia