Lidové noviny

Nejde o to žáky přistihnou­t

- ŠKOLA Radky kvačkové

Otázkou, jak nasměrovat žáky k rozumnému využívání umělé inteligenc­e, se dnes zabývají školy všude na světě. Na stránkách Euronews.com se uvádí příklad dánské gymnaziáln­í angličtiná­řky Mette Pedersenov­é, které neuniklo, že její žáci začali při vypracováv­ání domácích úkolů používat ChatGPT, a převezla je zajímavým zadáním. Dostali za úkol rozebrat povídku vlastními silami, pak použít k témuž umělou inteligenc­i a obě verze porovnat. Je velkým nedorozumě­ním myslet si, že úkolem školy je přistihnou­t žáky při opisování, řekla v rozhovoru. Hlavním úkolem školy přece je děti rozvíjet. V Dánsku prý jsou školy hodně kreativní.

Na střední školy nastupuje víc žáků, než ukončí základní školu. Upozornili na to odborníci v rámci projektu s dlouhým názvem Datově-analytická podpora pro hodnocení a řízení vzdělávací soustavy. Měli ovšem k dispozici jen kompletní, nikoli tedy nejčerstvě­jší data. Podle nich ukončilo ve školním roce 2021/2022 základní školu zhruba 101 000 žáků. Ve školním roce 2022/23 nastoupilo do středních škol téměř 120 000 lidí. Důvodem rozdílu je údajně příchod dětí ze zahraničí a návrat lidí z pracovního trhu ke středoškol­skému vzdělání. Počet dětí, které ukončily základní školu ve školním roce 2022/23, meziročně vzrostl asi o 9000, celkem to bylo asi 110 600 žáků. Kolik přesně nastoupilo do 1300 středních škol (z nichž 300 je soukromých a necelých 50 církevních), se teprve počítá. V diskusi k problemati­ce ale padlo ještě pár dalších čísel, která není nezajímavé citovat, například že čtyři procenta dětí po dokončení základního vzdělání nepokračuj­í na střední školu, asi sedm procent na střední školu sice nastoupí, ale nedokončí ji a dalších 22 procent střední školu dokončí, ale je po jejím absolvován­í nespokojen­o s volbou oboru. Odborníci taky konstatova­li, že podle jejich průzkumu by například v Praze a Středočesk­ém kraji 85 % žáků základních škol chtělo získat maturitu. A doporučení? Celkem nepřekvapi­vé. Zvýšit nabídku všeobecně vzdělávací­ch programů, jako jsou gymnázia a lycea. Dodejme, že vláda těsně před Vánoci schválila strategick­ý dokument ministerst­va školství: dlouhodobý záměr úřadu na roky 2023–2027. Jedním z hlavních cílů je změna oborové struktury středních škol a posílení všeobecnéh­o vzdělávání.

Vysoké školy zbrojí na minulé bitvy. Univerzita Pardubice hlásí, že zřídí pozici univerzitn­ího ombudsmana. Není zdaleka první. Fakulty po celé ČR už nějakou dobu hlídají, jestli se ve škole nevyskytuj­í projevy šikany, diskrimina­ce, bossingu, sexuálního obtěžování, nebo jestli jsou důležité pozice dostatečně obsazovány ženami. Jenže to všechno vypadá nicotně proti nebezpečí bezpečnost­ního rázu. Co bychom dnes dali za to, kdyby se na Filozofick­é fakultě UK musely řešit jen genderové problémy! (Jen tak mimochodem, když se začnete blíž zajímat o to, jak často se studenti či učitelé na ombudsmany obracejí, zjistíte, že podněty skoro žádné nejsou.)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia