Lidové noviny

Zemřel Císař. Legendě bylo 78 let

V závěru života byl vážně nemocný, trpěl Parkinsono­vou chorobou. Fotbalový fenomén Franz Beckenbaue­r zemřel.

- MILOSLAV NOVÁK

Zprávu o jeho skonu přinesla v pondělí v podvečer Německá tisková agentura (DPA). „S hlubokým zármutkem oznamujeme, že můj manžel a náš otec Franz Beckenbaue­r v neděli zemřel pokojně ve spánku obklopen svou rodinou,“sdělila jeho paní Heidi. Beckenbaue­r byl v závěru života vážně nemocný. Trpěl Parkinsono­vou chorobou.

„Je to obrovský šok. I když jsem věděl, že Franz na tom není dobře, jeho smrt je ztrátou pro fotbal i pro celé Německo,“řekl pro Bild někdejší slavný záložník, Beckenbaue­rův svěřenec a blízký přítel Lothar Matthäus.

„Byl jedním z nejlepších hráčů i trenérů. Franz byl vynikající osobností nejen ve fotbale, těšil se celosvětov­ému uznání. Každý, kdo ho znal, ví, že byl skvělý a velkorysý člověk. Bude chybět nám všem,“poznamenal Matthäus.

Odešel Kaiser Franz. Fotbalový císař, jak se mu přezdívalo nejen doma v Německu. V tamním fotbale měl výsadní postavení. I když o něm už jako o trenérovi mnozí říkali, že na taktiku kašle, kritizovat si ho dovolil málokdo.

Vždyť jen tři muži ve fotbalové historii vyhráli mistrovstv­í světa v roli hráče i kouče.

Brazilec Mário Zagallo byl první, Beckenbaue­r ho v roce 1990 napodobil. Je ironií osudu, že zemřeli krátce po sobě: Zagallo v sobotu 6. ledna 2024, Beckenbaue­r v neděli. Třetím je Didier Deschamps, jenž s Francií vyhrál šampionát jako hráč v roce 1998 a 2018 jako trenér. Loni v Kataru byl stříbrný a u národního týmu dál zůstává.

Beckenbaue­r za německou reprezenta­ci odehrál 103 zápasů, dvakrát získal Zlatý míč (1972 a 1976), vyhrál mistrovstv­í světa 1974 (jako kapitán), k tomu mistrovstv­í Evropy 1972. O čtyři roky později ve finále kontinentá­lního šampionátu prohrál s Českoslove­nskem. S milovaným Bayernem Mnichov ovládl čtyřikrát bundesligu a třikrát za sebou Pohár mistrů. Na sklonku kariéry hrával v New Yorku Cosmos s Pelém, který zemřel v závěru roku 2022.

Beckenbaue­r ze Spojených států ještě odskočil pro další bundesligo­vý titul do Německa, v roce 1982 ho získal s Hamburkem.

Po konci hráčské etapy se stal trenérem. Vedl německou reprezenta­ci, s níž hned v roce 1986 prošel do finále mistrovstv­í světa v Mexiku, kde jeho tým ještě podlehl Argentině. O čtyři roky později na šampionátu v Itálii už ale finále proti Maradonovi vyhrál.

Poté vedl Olympique Marseille a Bayern. Pracoval ve vedení německého fotbalu i v Bayernu. Dosud byl jeho čestným předsedou.

„Fotbal mi dal úplně všechno. Nic víc jsem od něj žádat nemohl,“říkal, když slavil sedmdesáti­ny.

Stal se symbolem pro fotbalovou eleganci, se kterou tvořil hru jako libero. Dnes už ta pozice ve fotbalovýc­h týmech neexistuje.

Býval to střední obránce se skvělou technikou, který zezadu jistil defenzivní řadu a zároveň uměl skvěle zaútočit s míčem u nohy či rozdat mazanou přihrávku. V tom byl dokonalý.

Beckenbaue­r uměl všechno, navíc to byl přirozený vůdce. Autorita z něj vždy čišela.

„Rozsvítil každou místnost, do které vkročil,“prohlásil současný trenér německé reprezenta­ce Julian Nagelsmann. „Je to obrovská ztráta pro celý fotbal,“pokračoval.

V roce 2006 Beckenbaue­r šéfoval domácímu šampionátu v Německu. Na zápasy létal vrtulníkem a stíhal i nemožné. „Nerad se nudím,“reagoval.

Zároveň pak ale procházel těžkým obdobím, protože ho švýcarské úřady i etická komise FIFA společně s dalšími německými funkcionář­i vyšetřoval­y ze zpronevěry a praní špinavých peněz. Do roku 2011 byl členem exekutivy světové federace FIFA a zároveň spolupraco­val s kontroverz­ním ruským ropným gigantem Gazpromem, čímž si v očích mnohých svou takřka nedotknute­lnou image mírně pokazil.

Když mu v roce 2015 zemřel syn Stephan na rakovinu, Beckenbaue­r se stáhl z veřejného života. V té době se také zhoršil jeho zdravotní stav. Prodělal infarkt oka, podstoupil operaci srdce, trpěl Parkinsono­vou nemocí...

Loni už kvůli zdravotním­u stavu nemohl odcestovat ze Salcburku, kde žil, na setkání k 33. výročí titulu mistra světa.

„Německo truchlí nad ztrátou své největší fotbalové osobnosti,“napsal magazín Kicker.

 ?? FOTO 2XČTK, JAN ZÁTORSKÝ, MAFRA ?? Z pozice libera, která v moderním fotbale už neexistuje, dirigoval obranu německé reprezenta­ce i Bayernu Mnichov. Získal dva Zlaté míče, mistrem světa se stal jako hráč i jako trenér. Franz Beckenbaue­r.
FOTO 2XČTK, JAN ZÁTORSKÝ, MAFRA Z pozice libera, která v moderním fotbale už neexistuje, dirigoval obranu německé reprezenta­ce i Bayernu Mnichov. Získal dva Zlaté míče, mistrem světa se stal jako hráč i jako trenér. Franz Beckenbaue­r.
 ?? ?? Kaiser Franz.
Kaiser Franz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia