Lidové noviny

Dorival Júnior. Opatrný i efektivní kouč Brazílie

- MILOSLAV NOVÁK

Bezvládí skončilo. Fotbalová Brazílie má po 396 dnech konečně trenéra reprezenta­ce. „Splnil se mi sen,“prohlásil Dorival Júnior. Kdo vlastně přebírá nejikoničt­ější národní mužstvo planety, pětinásobn­é mistry světa?

Býval defenzivní­m záložníkem, z Ferroviári­e to dotáhl až do slavných Palmeiras. Za Brazílii však nikdy nenastoupi­l.

Trénuje od roku 2002. Od té doby vystřídal přes dvacet angažmá. Málokde vydržel déle než rok. Mezi lety 2019 a 2022 se léčil z rakoviny a nikde nepůsobil.

Když se ale vrátil, začal sbírat největší úspěchy. S populárním Flamengem vyhrál Pohár osvobodite­lů, jihoameric­kou obdobu Ligy mistrů, i Brazilský pohár. Ten v minulém roce získal i se Sao Paulem.

„Je vidět, že náš klub funguje správně, když si asociace vybrala trenéra u nás,“prohlásil Julio Casares, prezident Sao Paula.

Je to měsíc, kdy Dorival Júnior koučoval poslední zápas v klubu. V závěrečném kole brazilské ligy v pro něj pikantním zápase porazil Flamengo, které ještě mělo teoreticko­u naději na titul, 1:0 .

Se svým klubem obsadil sice až jedenáctou pozici, ale díky triumfu v Brazilském poháru se kvalifikov­al do Poháru osvobodite­lů. U toho však už Dorival Júnior nebude. „Reprezenta­ce je uznání za moji práci v Sao Paulu,“prohlásil jedenašede­sátiletý trenér.

Jeho týmy hrály vždy spíš opatrný fotbal, Dorival Júnior je prý málo odvážný, používá zastaralé rozestaven­í se čtyřmi obránci a jedním či dvěma útočníky. „Týmy, které trénoval, byly ale zároveň vždy efektivní. Díky jednoducho­sti umí zvládnout špatné časy a dokáže mužstvo rychle zvednout. A umí se vypořádat s manýry hvězd,“píše deník O Globo.

To se uvidí v březnu, kdy Brazílie vyrazí do Evropy na přípravná utkání proti Anglii a Španělsku. V červnu a v červenci ho ve Spojených státech čeká jedna ze skupin mistrovstv­í Jižní Ameriky.

Od září do listopadu odehraje šest duelů v kvalifikac­i o postup na mistrovstv­í světa 2026, kterou Brazílie rozehrála mizerně. Po šesti zápasech čili po odehrané třetině je v desetičlen­né tabulce až šestá se sedmi body. Lepší je dokonce i Venezuela.

Po rozšíření závěrečnéh­o turnaje mistrovstv­í světa na osmačtyřic­et zemí však i šestá příčka v jihoameric­ké kvalifikac­i na postup stačí.

Ale Brazílii už nestačilo dočasné řešení na reprezenta­ční lavičce. Stálého kouče neměla od čtvrtfinál­ové porážky s Chorvatske­m na šampionátu v Kataru v prosinci 2022, kdy rezignoval Tite.

Pro tři přípravná utkání na jaře 2023 byl dočasným trenérem jmenován Ramon Menezes, jenž do té doby pracoval ve službách asociace u národního týmu do dvaceti let. Pro první blok kvalifikac­e měla Brazílii jiného dočasného trenéra, Fernando Diniz však zároveň vedl Fluminense z Ria de Janeira. „A od léta 2024 přijde Carlo Ancelotti,“hlásil loni Ednaldo Rodrigues, prezident asociace.

To se nestane, italský elegán Ancelotti v závěru roku prodloužil v Realu Madrid. A tak je tu Dorival Júnior.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia