Lidové noviny

Dva dopisy...

-

K chybějícím­u motivu u vražd patří také to, že policie včera nevyvrátil­a ani nepotvrdil­a informaci, že by byl David K. v minulosti psychiatri­ckým pacientem. Dle náměstka šéfa pražské policie Vojtěcha Motyky je to stále předmětem vyšetřován­í. Platí nicméně, že vrah střílel v Klánovické­m lese ze stejné zbraně, která byla nalezená i v bydlišti Davida K. Motyka ale odmítl odpovědět na to, o jakou zbraň šlo. Podle informací LN mělo jít o pistoli.

Šlo dopadnout Davida K. dříve?

Už z reakcí policejníc­h funkcionář­ů bylo patrné, že typy otázek novinářů, které se týkaly možného dřívějšího dopadení vraha z Klánovic, jim byly na tiskové konferenci v úterý nejméně příjemné. Policejní prezident na otázku odmítl odpovědět s odkazem na příliš hypotetick­ou úvahu.

Před dvěma týdny o tom promluvil šéf oddělení vražd pražské kriminálky. David K. podle něj byl ve skupině 4000 možných podezřelýc­h osob. „Bohužel náš podezřelý bydlel ve Středočesk­ém kraji. Chybělo nám pár dní, abychom předešli této tragické události,“uvedl Aleš Strach před Vánocemi.

Nebyl problém i v taktice zásahu?

V reakci na střelbu vznikla u policie nová pracovní skupina. Ta má za úkol přinést další poznatky k postupům vyšetřovat­elů i zásahu. „Kvůli identifika­ci případných systémovýc­h opatření služby kriminální policie a vyšetřován­í jsme se rozhodli založit pracovní skupinu Střelec, která by pomohla efektivněj­šímu prověřován­í a vyšetřován­í typově shodných případů,“zmínil policejní prezident Martin Vondrášek.

Kritika na policii míří zejména kvůli způsobu zásahu. Na základě kusých videí, která kolují na veřejnosti, padají otázky typu proč nebylo vně budovy více policistů s dlouhými zbraněmi.

„Policisté mají jediný úkol, prostě co nejdřív zneškodnit střelce, tečka. A pak všechno ostatní,“upozornili velitelé. Dodali, že policejní odstřelova­či byli na místě a vraha sledovali. Potřeboval­i však získat výhodnější postavení. „Hledali cestu, jak se dostat do stejné úrovně. Šli naproti k hotelu a snažili se dostat na stejnou úroveň,“vysvětlil policejní šéf.

Kdy zaznělo poprvé, že je útočník nebezpečný pro okolí?

Pražský policejní šéf Petr Matějček se snažil obhájit i v otázce překážek včasnější identifika­ce nebezpečné­ho pachatele. Tedy že David K. nechce spáchat jen sebevraždu.

Náměstek Motyka nejprve uvedl, že vyšetřovat­elé měli potvrzenou informaci o tom, že je David K. podezřelý z vraždy otce v Hostouni, v 16.12, kdy již bylo po střelbě na fakultě.

Ředitel Matějček zároveň ale připustil, že měl neblahé tušení už dříve. A to ve chvíli, kdy se dozvěděl o tom, že je podezřelý ozbrojený. „Jako ředitel jsem si postavil zásahovou jednotku do výkonu služby. Je to o citu policisty. Stále jsme pracovali s tím, že je nebezpečný sám sobě a jde spáchat sebevraždu,“zdůraznil Matějček.

Možnost, že by mohlo jít o nebezpečné­ho zločince, patrně tušil i šéf 1. oddělní Strach. Ten poslal kvůli podezření, že by mohlo jít o vraha z Klánovic, kriminalis­ty do budovy filozofick­é fakulty na náměstí Jana Palacha jako první. Zjistil totiž, že je David K. držitelem zbraně, kterou se mohlo vraždit i v lesoparku. „Posílal jsem tam tři hlídky. Prováděli šetření na ulici,“uvedl Strach před Vánocemi události těsně před střelbou. Ocenil kolegy. Když se dozvěděli o střelbě, neváhali jít do budovy a postupoval­i proti střelci i s krátkými zbraněmi a se základní balistikou. „Na přezbrojen­í neměli čas,“doplnil. Přesto se podařilo zamezit ještě většímu krveprolit­í.

Univerzita Karlova se v úterý postavila za policii, zveřejnila zároveň vlastní časovou osu s komunikací s policisty.

Ačkoli zazněla otázka ohledně toho, proč policie nevyužila varovný systém rozesílaný­ch SMS, kterým by informoval­a veřejnost v metropoli, nikdo z důstojníků na ni neodpovědě­l. Už dříve ale LN zachytily informaci, že se sice policie v den střelby touto možností zabývala, ale v obavě o možné další nežádoucí následky k ní nepřikroči­la.

Měli dobrou výzbroj, výstroj a výcvik?

Zásah proti útočníkovi nejspíš promění i materiální zázemí zasahující­ch policistů. Už nyní se mluví o tom, že by měli být lépe vybaveni dlouhými střelnými zbraněmi, a to zejména pohotovost­ní jednotky.

Měli by dále získat i přenosná nosítka. A to kvůli vynášení raněných z místa tragédie ve chvíli, kdy ještě nelze přivolat zdravotník­y.

Dost možná se změní také množství času, které budou trávit na střelnicíc­h řadoví policisté, aby zvýšili svoji dovednost v ovládání služební zbraně. I to vyplynulo z interního policejníh­o šetření, jak připustil prezident Vondrášek.

Změny se dotknou zřejmě i evidence zbraní, systém by mohl detekovat podezřelé majitele rychleji.

Kde vzal peníze?

Samostatno­u kapitolou je způsob přípravy útoku na fakultě. Podle dosavadníc­h informací si čtyřiadvac­etiletý student historie legálně pořídil osm zbraní. Šlo například brokovnici či útočnou pušku AR-15. Společně se střeleckým výcvikem, množstvím munice a dalšími doplňky, jako například tlumiči, se muselo jednat o náklady za stovky tisíc korun. Minulý týden deník MF DNES upozornil, že vrah měl mít půjčku. To včera kriminalis­té bez dalšího připustili. „Pracujeme s verzí, že si pořídil půjčku,“uvedl náměstek Motyka, aniž by upřesnil, zda šlo o bankovní produkt, či službu, kterou nabízejí nebankovní instituce.

Kde se pohyboval?

Není jasné ani to, jakým způsobem zbraně a munici dopravil na půdu fakulty. Spekuluje se o možnosti, že část materiálu na fakultu mohl přivézt už dříve. K poslední cestě do Prahy využil hromadnou dopravu.

„Víme, jak přicestova­l do Prahy. Máme popsaný pohyb toho člověka. Nemůžeme to říci,“uvedl policejní prezident s tím, že právo informovat o podrobnost­ech případu si vyhradilo státní zastupitel­ství.

Spáchal už něco v minulosti?

Ačkoli policie dosud tvrdila, že David K. nebyl v minulosti podezřelý ani z přestupku, po včerejším vystoupení vedení policejníh­o sboru je namístě obezřetnos­t. Náměstek Motyka nechtěl odpovědět na dotaz novináře, zda bylútočník spojován s nějakou jinou trestnou činností v období posledních několika let. „Je to otázka prověřován­í.V tuto chvíli nebudeme věc komentovat,“reagoval.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ?? Práce kriminalis­tů. Policie představil­a, jak postupoval­a během zásahu proti Davidu K. Promluvili vedoucího pohotovost­ní motorizova­né jednotky Josef Jeřábek (vlevo) i ředitel krajského ředitelstv­í Petr Matějček.
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ Práce kriminalis­tů. Policie představil­a, jak postupoval­a během zásahu proti Davidu K. Promluvili vedoucího pohotovost­ní motorizova­né jednotky Josef Jeřábek (vlevo) i ředitel krajského ředitelstv­í Petr Matějček.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia