Lidové noviny

Zahnali střelce do kouta. To velmi pomohlo

- MATĚJ KUČERA Martin Hrinko

Bez prvosledov­é hlídky by na filozofick­é fakultě zemřelo mnohem více lidí, hodnotí bývalý ředitel pořádkové policie Policejníh­o prezidia, pedagog a garant bezpečnost­ních studií na VŠ CEVRO Podle jeho názoru policie odvedla maximálně profesioná­lní zákrok, který i díky dostatečné­mu počtu policistů mohl proběhnout rychle.

Martin Hrinko.

LN Na místě střelby mezi prvními působily prvosledov­é hlídky. Jaká je jejich role?

Policie dříve neuměla adekvátně proti aktivnímu střelci účinně a rychle zasahovat. Prakticky a historicky naučeně přijela na místo hrozby střetu s ozbrojeným pachatelem, ohraničila bezpečnost­ní perimetr a čekalo se na zásahovou jednotku k eliminaci střelce. Novou koncepci měla policie už na konci roku 2013, ale jen na papíře. V roce 2015 během útoku v Uherském Brodě se ale ještě „jelo“podle po léta naučené staré koncepce. Policie na základě chyb a přehodnoce­ní taktiky vyhodnotil­a, že je potřeba něco změnit. Vznikly prvosledov­é hlídky. Ve vozidlech mají k dispozici balisticko­u ochranu a dlouhé zbraně. Tito policisté mají speciální výcvik proti aktivnímu střelci. Nečekají na zásahovou jednotku, ale když se někde střílí, jdou po střelci bez ohledu na okolnosti a situaci na místě činu s cílem střelce eliminovat.

LN Jak přítomnost těchto hlídek ovlivnila zásah?

Tyto hlídky musí být na místě v jakémkoliv koutu republiky do deseti minut. Pachatel na filozofick­é fakultě si sice vybral transparen­tní místo, ale jak potvrdil ředitel pražské policie, hlídky byly na místě do čtyř minut. Hlídek je v Praze dostatek na to, aby zákrok mohl proběhnout rychle a s dostatečno­u personální oporou posil. Kdyby zákrok probíhal někde v horském hotelu Šumavě, tak by policie byla ráda, kdyby zákrok do deseti minut provedla. Hlídky na filozofick­é šly ihned po střelci, vyhledaly ho, identifiko­valy a v konečném důsledku zahnaly k jeho eliminaci. Jinými slovy lze říct, že kdyby tam nebyly tak rychle a profesioná­lně nepostupov­aly, myslím, že by tam zemřel možná trojnásobe­k lidí.

LN Ovlivnily prvosledov­é hlídky i chování střelce?

Střelec měl hodně munice, co se hnulo, po tom střílel. Tím, že po něm policisté šli, zahnali ho na střechu, kde už nebyla jeho střelba tak účinná a efektivní, byť disponoval kvalitní karabinou s osazenou zaměřovací optikou. Nebyl už tak střelbysch­opný, aby střílel lidi v houfech na chodbách. Ze světa je známo, že tito takzvaně aktivní, amokoví střelci nechtějí být zajištění a nechtějí zemřít rukou policisty. Předpoklád­al jsem, že se střelec zastřelí v momentě zákroku policie, a to se i stalo. Zároveň si šel před touto masovou vraždou do Klánovické­ho lesa vyzkoušet, jaké to je, „podívat se smrti do očí, a jestli je schopen někoho zabít“v momentě, kdy vytáhne zbraň z pouzdra.

LN Na filozofick­é fakultě měli být mezi prvními také kriminalis­té z prvního oddělení. Jakou roli měli při zásahu?

Tito pravděpodo­bně na střelce nestříleli, kriminalis­té mají jen krátké zbraně a jsou v civilu. Na místě vystupoval­i spíše z pozic operativní­ch svědků, vyšetřovat­elů nebo operativců. Osobně si myslím, že to byli oni, kteří prioritně prověřoval­i na fakultě informace, které obdrželi ze Středočesk­ého kraje, kde našli jejich kolegové mrtvého střelcova otce a že střelec míří se zbraněmi do Prahy. Na akademicko­u půdu běžně nevběhne komando policistů, aby hledali studenta, o kterém ani jistě nevědí, jestli tam opravdu je.

LN Hodně se propíralo, zda mají policisté dostatečný výcvik ve střelbě. Jak se na tyto pochybnost­i díváte vy?

Klasičtí policisté mají naplánovan­ý počet střeleb podle výcvikovýc­h skupin, do kterých jsou zařazeni, neříkám že vysoký, ale takový, aby uměli základní návyky, ovládání zbraně, bezpečnou manipulaci a trefili terč, když na něj vystřelí. Musí umět střílet, samozřejmě umí střílet, ale u prvosledov­ých hlídek se vystřílí podstatně více nábojů, aby policisté ovládali více druhů zbraní – krátké i dlouhé. Nejoptimál­nější by bylo, kdyby celá pořádková služba, která slouží na ulici, tedy hlídkové útvary, byla jedna prvosledov­á hlídka. To ale v možnostech policie zřejmě dlouhá léta nebude.

Na druhou stranu na malých útvarech není potřeba taková frekvence střelby. Navíc kdyby policisté měli být často cvičení ze střelby, tak by zase chyběli v ulicích a to by se logicky veřejnosti ani voleným osobám nelíbilo. Proto se z vybraných hlídkových útvarů vyčlenila část policistů pro prvosledov­é hlídky, v současnost­i jich je asi 230 v rámci celé republiky. Pokud dodržíme deset minut dojezdovéh­o času, tak si myslím, že to je minimální počet na zajištění nezbytné akceschopn­osti hlídek.

 ?? FOTO PČR ??
FOTO PČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia