Lidové noviny

Jurečka večírek ustál

Vedení lidovců se včera postavilo za svého předsedu. Marian Jurečka nabídl rezignaci na funkci ministra práce a sociálních věcí, celostátní výbor ji však nepřijal.

- DOMINIK STEIN

„Předseda a vicepremié­r Marian Jurečka chyboval, když včas neukončil včas vánoční setkání zaměstnanc­ů MPSV, stejně jako chyboval v následné komunikaci směrem k médiím a veřejnosti,“uvedl včera celostátní výbor KDU-ČSL. Jurečka včera večer nabídl svou rezignaci na funkci ministra i předsedy strany, vedení ji však nepřijalo „s respektem k dosavadní práci“ministra.

Předseda v posledních týdnech čelil silné kritice a výzvám k rezignaci kvůli vánočnímu večírku na jeho resortu. Večírek se konal 21. prosince – v den, kdy došlo k tragické střelbě na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy, při které rukou vraha Davida K. zemřelo 14 lidí a více než dvě desítky osob útočník zranil. I když byly události již známy, večírek pokračoval.

Již před mimořádným jednáním vyjadřoval­i někteří členové devětatřic­etičlennéh­o výboru Jurečkovi podporu. „Pan ministr se opakovaně omluvil, protože chyboval, což nepopírá. Nevidím důvod, proč by mělo docházet k nějakým změnám,“sdělil v úterý dopoledne ministr zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Samozřejmě, to je nesporné,“doplnil Výborný na dotaz, zda se může kauza promítnout do již tak nízkých preferencí strany. Volební preference lidovců dlí pod pěti procenty, což je hranice nutná pro vstup do sněmovny. Dle průzkumů celá vláda čelí nedůvěře voličů: „rozhodně“či „spíše“jí důvěřuje 17 procent obyvatel.

Obdobně jako Výborný se vyjádřil i další lidovecký člen kabinetu, ministr životního prostředí Petr

Hladík. „Předseda Jurečka má mou podporu a předpoklád­ám, že bude mít taktéž podporu většiny širšího vedení strany,“uvedl před jednáním. Za předsedu se již v předešlých dnech postavili i místopředs­edky strany Šárka Jelínková či bývalý šéf strany Pavel Bělobrádek.

„K5“Jurečku prý neřešila

Včera odpoledne se sešli ještě před jednáním výboru KDU-ČSL lídři koaličních stran, byť jednání bylo plánované delší dobu a kauza nebyla oficiálním bodem programu. Jurečku ale údajně neřešili. Předseda STAN Vít Rakušan a předseda Pirátů Ivan Bartoš již předtím zkritizova­li Jurečkovu komunikaci poté, co byly podrobnost­i ohledně večírku medializov­ány. Výsledné rozhodnutí ale podle nich náleží lidovcům. Zástupci TOP 09 se na dotaz LN nevyjádřil­i. Na jednání lídrů v takzvaném formátu K5 chyběl premiér Petr Fiala (ODS), který odletěl na pracovní cestu do Indie. Zastoupil ho jeho spolustran­ík, ministr financí Zbyněk Stanjura. Ten však jednání pro LN odmítl komentovat.

Předseda vlády se před odletem Jurečky před novináři zastal. „Byla to chyba, velká chyba, kterou si uvědomuje, veřejně to řekl a také se omluvil,“sdělil Fiala s tím, že takový postup považuje za správný. Tím vidí předseda vlády kauzu jako uzavřenou.

Premiér odpovídal i na dotaz, zda by Jurečkovi vystavil takzvanou žlutou kartu, jako to dříve učinil v případě ministra spravedlno­sti Pavla Blažka (ODS) za jednání s bývalým poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Fiala uvedl, že v tomto případě šlo o chybu „jiného řádu“.

Ministr se na resort vrátil

Ačkoliv policie o zásahu v budově fakulty na Palachově náměstí informoval­a poprvé v 15.17 hodin, večírek, který začínal v 15 hodin, nebyl přerušen do 21 hodin, jak informoval portál iDNES.cz. Podle videozázna­mu někteří účastníci slavili v budově resortu ještě o půlnoci. Již v 15.32 přitom policie informoval­a, že na místě jsou mrtví i zranění. Ministr Jurečka ospravedlň­oval špatné vyhodnocen­í situace tím, že se k plným informacím dostal až před sedmou hodinou večerní, kdy se dozvěděl o mimořádném zasedání vlády, na které odjel. Následně se ale na ministerst­vo vrátil, což Jurečka vysvětlova­l tak, že potřeboval „něco vyřídit v kanceláři“, a když se tak stalo, „došel dolů do atria budovy ministerst­va, kde zůstalo zhruba 30 lidí“. Z místa podle svých slov odcházel o půl čtvrté ráno.

 ?? FOTO ČTK ?? Ministrův přešlap.
Marian Jurečka čelí kvůli vánočnímu večírku na ministerst­vu práce v den střelby na filozofick­é fakultě mnohým kritikám.
FOTO ČTK Ministrův přešlap. Marian Jurečka čelí kvůli vánočnímu večírku na ministerst­vu práce v den střelby na filozofick­é fakultě mnohým kritikám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia