Lidové noviny

Kasu Spolu bude spravovat ODS

-

„Předpoklád­áme, že využijeme celý zákonný limit,“citoval mluvčího strany Martina Vodičku server Euractiv. Výdaje na volby každopádně politické partaje nijak nezruinují. Ve svých stranickýc­h pokladnách mají naspořené miliony od státu, které vyinkasova­ly z parlamentn­ích voleb v roce 2021.

Strany, které přesáhly 1,5 procenta platných hlasů, totiž mají tradičně nárok na jednorázov­ý příspěvek ve výši 100 korun za každý hlas. Koalice Spolu proto získala ze státního rozpočtu jednorázov­ý příspěvek přesahujíc­í 149 milionů korun, za každého poslance ročně dostává 900 tisíc korun, což jí tedy za celkem 71 poslanců přináší bezmála 64 milionů ročně. K tomu ještě všechny strany či koalice, které voliči posunuli svými hlasy do Poslanecké sněmovny, mají nárok na každoroční příspěvek ve výši deset milionů korun. Trojlístek Spolu si pak příspěvky dělí poměrově podle toho, kolik mají jednotlivé zákonodárc­ů.

Migrace klíčovým tématem

To v kase hnutí ANO k žádnému dělení nedochází, vše zůstává v jedné. Parlamentn­í volby mu zajistily jednorázov­ý příspěvek ve výši téměř 146 milionů korun, 72 poslanecký­ch mandátů zajišťuje roční příjem atakující 65 milionů, samozřejmo­stí je i desetimili­onová roční injekce za vstup do sněmovny. Státem zaručené miliony mají samozřejmě i další parlamentn­í partaje.

Vydělat nicméně mohou strany i na evropských volbách. Finanční příspěvek náleží každému politickém­u subjektu, který obdrží alespoň procento odevzdanýc­h hlasů, za každý hlas pak dostane 30 korun. V posledních eurovolbác­h v roce 2019 tak například Piráti skončili se ziskem – do kampaně vložili šest milionů a za hlasy obdrželi necelých deset. ODS naopak vydělala jen v řádech stovek tisíc, naopak ANO prodělalo až dvacet milionů.

Ani to ale hnutí pod vedením Andreje Babiše (ANO) neodradilo od úmyslu vynaložit letos padesátimi­lionovou částku na kampaň. Byť ANO favorizují průzkumy veřejného mínění i politologo­vé, bez finančně nákladné kampaně, zejména kontaktní, se totiž neobejde.

„ANO s největší pravděpodo­bností vyhraje tak jako tak, ale každé křeslo se počítá. Aby to vyslalo na domácí scénu jasný signál, potřebují zvítězit drtivě. Musí proto zmobilizov­at svoje voliče, aby přišli k volbám, k nimž tradičně elektorát ANO moc nechodí,“zdůraznil pro LN politolog Lukáš Valeš s tím, že hnutí ANO proto nebude šetřit časem, energií ani financemi.

„Jsou to pro ně první volby, které potřebují vyhrát. Na podzim přijdou krajské, na senátní moc nesází. Ty ANO zkrátka neumí. Celé to vyvrcholí příští rok sněmovními volbami,“doplnil Valeš, podle něhož by mohlo ANO z celkem 21 pro Česko rezervovan­ých eurokřesel získat až 10. „To by bylo pro ANO velkým vítězstvím, vyslalo by to jasný signál směrem domů,“podotkl.

Podobně to vidí i sociolog Jan Herzmann. Výsledek eurovoleb podle něj bude jakýmsi signálem toho, jak hluboko se propadla popularita těch stran, které tvoří v současné době vládní koalici. A může i naznačit, jakým směrem by se v budoucnu mohlo odvíjet formování případných koalic. „Kdyby se stalo, že se hnutí ANO podaří hodně mobilizova­t své příznivce a kdyby velmi výrazně vyhrálo, tak by to asi znamenalo určité pokušení pro ostatní politické subjekty spojit se pro krajské volby a třeba i pro senátní volby právě s hnutím ANO,“poznamenal Hezmann.

Vedle peněz na kampaně ladí nyní politické strany a hnutí i hlavní témata volebního klání. Podle Valeše budou dominovat ceny elektřiny, Green Deal či migrace. To ostatně naznačil i lídr Spolu Alexandr Vondra (ODS). „EU i nás v Česku nejvíc pálí bezpečnost, nelegální migrace, ceny energií a další ekonomické a sociální dopady Green Dealu. To budou hlavní témata ve volební kampani,“sdělil LN.

Lídr Starostů Jan Farský LN prozradil, že bude s voliči mluvit o EU jako o příležitos­ti. „Chceme ukázat, že když nás v EU nebudou zastupovat euroskepti­ci a lidé, kteří tam jsou jen za odměnu nebo pro dobrý plat, ale nemají energii se prosadit, tak můžeme z našeho členství vytěžit mnohem víc,“vysvětlil s tím, že kampaň v tomto duchu už STAN začal.

Otázkou zůstává, jestli se v kampani voleb do evropského parlamentu objeví i požadavek na přijetí eura, které podpořil v novoročním projevu prezident Petr Pavel

„Od podzimu jsme spolu s Danuší Nerudovou navštívili skoro všechny kraje a debatovali s lidmi. Budeme v tom pokračovat a s blížícím se termínem voleb budeme kampaň ještě zintenzivň­ovat. V únoru a březnu předpoklád­áme představen­í programu a kandidátky,“doplnil.

Zvažovaná jednička kandidátky ANO Klára Dostálová připomněla, že Evropa musí mít realistick­é cíle pro budoucnost. „Tyto cíle nesmí ohrožovat její konkurence­schopnost a způsob života jejích obyvatel. Zároveň musí chránit svoji suverenitu a kulturu,“řekla LN. Za celounijní problém označila i migraci a migrační pakt. „Ten skutečně vnímám jako velké ohrožení celé Evropy,“dodala.

Otázkou zůstává, zda se v kampani objeví i požadavek na přijetí eura, které podpořil v novoročním projevu prezident Petr Pavel. „Pochybuji, že v kampani Spolu bude euro figurovat. To by koalici rozložilo. Tytéž neshody má ale i okolo Green Dealu či právu veta a podobně,“upozornil politolog Valeš.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? První výstřel.
Volby do Evropského parlamentu se budou konat v červnu, vybírat budeme 21 europoslan­ců na příštích pět let.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ První výstřel. Volby do Evropského parlamentu se budou konat v červnu, vybírat budeme 21 europoslan­ců na příštích pět let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia