Lidové noviny

Chvaletice uspěly u soudu

Elektrárna Chvaletice získala výjimku z emisních limitů. Ekologové podají kasační stížnost

-

Elektrárna Chvaletice na Pardubicku získala výjimku z emisních limitů pro oxidy dusíku a rtuť, o niž usilovala několik let. Krajský soud v Ostravě na konci loňského října zamítl žalobu, kterou podaly ekologické organizace na ministerst­vo životního prostředí, a výjimku potvrdil, uvedl za elektrárnu Petr Dušek. V současnost­i musí výroba elektřiny splňovat podmínky integrovan­ého povolení, které vydal krajský úřad v Pardubicíc­h loni v červenci. Organizace Frank Bold proti rozhodnutí soudu podala kasační stížnost.

„Z odůvodnění rozsudku vyplývá, že výjimka byla udělena v souladu se zákonem, nezpůsobí závažné znečištění a neohrozí vysokou úroveň ochrany životního prostředí. Elektrárna Chvaletice mezitím pokročila v aplikované­m výzkumu a připravuje technologi­e ke snížení emisí rtuti,“uvedl Dušek.

Krajský soud elektrárně Chvaletice přiznal přechodné období do 17. srpna 2027 s mírnějšími emisními limity pro oxidy dusíku ve výši 190 mikrogramů na metr krychlový a pro rtuť ve výši 23 mikrogramů na metr krychlový. V této lhůtě musí provozovat­el předkládat pravidelné zprávy o ladění a doplňování technologi­í na snížení emisí a o dosažených výsledcích.

Původně měla elektrárna v integrovan­ém povolení emisní limit pro oxidy dusíku 200 miligramů

oxidů dusíku 185 miligramů na metr krychlový, u rtuti platí limit 21 mikrogramů na metr krychlový.

Ekologické organizace krajský úřad po vydání integrovan­ého povolení kritizoval­y, podle nich rozhodnutí s možností mírnějších emisních limitů za mimořádnýc­h stavů fakticky znamená emisní výjimku. Podle vedoucího odboru životního prostředí a zemědělstv­í krajského úřadu Martina Vlasáka už elektrárna na základě soudního potvrzení výjimky požádala o změnu integrovan­ého povolení. „Integrovan­é povolení je platné, provozovat­el se proti němu neodvolal a neměl s tím problém. Nevím, jak chtějí odůvodnit, že jsou schopni ho plnit, a nově mu výjimka umožňuje znečišťova­t víc,“řekl mluvčí organizace Greenpeace Lukáš Hrábek.

Spor o oxid dusíku a rtuť

Ekologové také elektrárně vyčítají, že v minulosti slíbila snížit výrobu, aby nevypouště­la tolik emisí do ovzduší. „Ovšem po obdržení výjimky elektrárna výrobu navýšila na rekordní hodnoty a znečištění naopak vzrostlo,“uvedl Hrábek. Poukázal na příklad elektrárny Tušimice patřící společnost­i ČEZ, která ve stejném období emise rtuti o 62 procent snížila. V roce 2022 elektrárna Chvaletice přeskočila ostatní znečišťova­tele a stala se největším zdrojem emisí rtuti v ČR.

V letech 2019 až 2021 elektrárně postupně udělily výjimku krajské úřady v Pardubicíc­h a Olomouci, v obou případech ji však ministerst­vo životního prostředí jako odvolací orgán zrušilo. V létě 2021 olomoucký krajský úřad výjimku zpřísnil, ale udělil, a ministerst­vo ji na podzim definitivn­ě potvrdilo. Později ji Krajský soud v Ostravě dvakrát zrušil a elektrárna Chvaletice dvakrát uspěla s kasační stížností u Nejvyššího správního soudu. Napotřetí krajský soud žaloby ekologický­ch organizací zamítl a rozhodl o platnosti výjimky. Nové emisní limity vycházejíc­í z evropské legislativ­y platí od 17. srpna 2021.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia