Lidové noviny

Pellegrini poodhalil oponu

V souboji o prezidents­ký úřad na Slovensku je předseda parlamentu favoritem.

- ROBERT SCHUSTER

Na Slovensku už je sice jasno, že první kolo letošních prezidents­kých voleb proběhne v sobotu 23. března a případné druhé 6. dubna.

Seznam kandidátů na nejvyšší úřad v zemi ale zůstává otevřený. I když oficiálně se už čeká pouze na jedno jméno: předsedy Národní rady Petra Pellegrini­ho. To se zdá být formalitou. Už ve chvíli, kdy současný šéf parlamentu a lídr strany Hlas-sociálna demokracia oznamoval termín voleb, současně sdělil, že i on sám se chystá kandidovat. Oficiálně to chce zveřejnit až 19. ledna ve své domovské Banské Bystrici.

Právě Pellegrini je považovaný za favorita prezidents­kého hlasování. Do očekávanéh­o druhého kola by spolu s ním pravděpodo­bně ještě postoupil bývalý diplomat a ministr zahraniční­ch věcí Ivan Korčok. Ten ohlásil kandidatur­u loni v létě a má podle svých slov k dispozici již víc než 15 tisíc podpisů, které jsou zapotřebí.

Podle šetření agentury Sanep pro zpravodajs­kou televizi TA3 ze závěru loňského roku, by měl nad ním Pellegrini navrch už v prvním kole, které by vyhrál s necelými 44 procenty, v druhém by pak mohl získat podporu až 58 procent voličů. Ještě jako člen strany Smer-sociálna demokracia zastával Pellegrini v minulých letech řadu veřejných úřadů. Byl ministrem školství, pro investice, šéfem parlamentu a v období 2018 až 2020 premiérem.

Korčok, jenž byl jako diplomat mimo jiné velvyslanc­em při NATO a ve Spojených státech, vedl slovenskou diplomacii v letech 2020 až 2022 ve vládách Igora Matoviče a Eduarda Hegera.

Tehdy ho jako nestraníka nominovala pravicově liberální strana Sloboda a solidarita (SaS). Během svého mandátu zastával výrazně prozápadní postoje, což se projevoval­o zejména během debaty o obranné dohodě se Spojenými státy.

Pellegrini by rád získal podporu celé vládní koalice, což by pro něj bylo důležité hlavně v případném druhém kole. Od premiéra Roberta Fica a jeho strany Smer-sociálna demokracia ji s největší pravděpodo­bností dostane.

Problém pro Pellegrini­ho by ovšem mohl vyvstat v případě posledního vládního subjektu Slovenské národní strany (SNS). Její šéf Andrej Danko před několika dny naznačil vlastní prezidents­kou kandidatur­u a oznámil, že už má pohromadě deset tisíc podpisů. Prý ale ještě není rozhodnutý, zda by do souboje o nejvyšší úřad v zemi skutečně šel.

Úmysl kandidovat na slovenskéh­o prezidenta oznámilo ještě pět dalších kandidátů. Jediný, kdo ovšem zatím splnil podmínky, je bývalý diplomat a exministr zahraniční­ch věcí Ján Kubiš. I on začal podobně jako Korčok sbírat podpisy už během léta a nyní je má už pohromadě.

Další uchazeči, kteří ovšem dosud nesplnili podmínky, jsou aktivistka Beáta Janočková, která kandiduje jako nezávislá, šéf maďarské menšinové strany Aliancia Krisztián Forró, národoveck­á kandidátka Marta Čurajová a europoslan­ec Miroslav Radačovský. Čas na podání oficiální kandidatur­y mají do konce ledna. Pokud by nestihli sebrat podpisy občanů, mohli by si ji ještě zajistit získáním podpory patnácti poslanců parlamentu.

Sporné zákony chce Fico protlačit ještě před volbami

Souběžně se začínající prezidents­kou kampaní se Ficova vláda snaží prosadit v parlamentu některé sporné zákony, které budí obavy, že by v zemi mohlo skončit stíhání osob podezřelýc­h z korupce.

Těsně poté, co převzal na podzim moc, rozhodl nový kabinet o zrušení speciální prokuratur­y, což chtěl v parlamentu prosadit ve zkráceném řízení. Podle názoru opozice i proto, aby případné spory ohledně tohoto zákona nezasáhly do prezidents­ké kampaně. Poslancům nevládních stran se to ovšem podařilo oddálit.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Další slovenský prezident?
Peter Pellegrini chce kandidatur­u oficiálně oznámit 19. ledna.
FOTO PROFIMEDIA Další slovenský prezident? Peter Pellegrini chce kandidatur­u oficiálně oznámit 19. ledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia