Lidové noviny

Blinken odrazoval Izraelce od rozšíření konfliktu

Od říjnového začátku války mezi Izraelem a Hamásem je americký šéfdiploma­t Antony Blinken již počtvrté na turné po Blízkém východě. Včera zavítal do Izraele.

- LUBOŠ JIRSA

Turecko, Katar, Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Izrael. Všechny tyto země od minulého víkendu navštívil americký ministr zahraničí Antony Blinken s jasným cílem. V době rostoucího napětí v regionu zajistit zklidnění situace.

„Musíme se ujistit, že se (blízkových­odní) konflikt nebude dál šířit,“zopakoval sám Blinken v předchozíc­h dnech několikrát. Na mysli tím měl zejména možné intenzivní rozšíření bojů do Libanonu. Včera se i proto setkal s izraelským prezidente­m Jicchakem

Herzogem a premiérem Benjaminem Netanjahue­m.

Situace na izraelsko-libanonský­ch hranicích je stále vypjatější od minulého týdne, kdy Izraelci v Bejrútu dronovým útokem zlikvidova­li dvojku radikálníh­o palestinsk­ého hnutí Hamás Sáliha Arúrího. Začátkem tohoto týdne pak dle agentury Reuters při podobném úderu zneškodnil­i i vysoce postavenéh­o velitele elitních jednotek libanonské­ho hnutí Hizballáh Visáma Tavíla.

Horké úterý

Včera Izraelci navrch při vzdušném útoku zabili i další tři vojáky Hizballáhu. Libanonská organizace naopak ještě tentýž den zaútočila bezpilotní­mi letouny na izraelské vojenské velitelské středisko na severu Izraele, což se prý obešlo bez obětí. Zároveň šéf palestinsk­ého hnutí Hamás Ismáíl Haníja vyzval všechny muslimské země, aby podpořily boj jeho hnutí proti Izraeli dodávkami zbraní.

„Dáváme přednost cestě diplomatic­kého urovnání, ale blížíme se bodu, kdy čas vyprší,“varoval přitom již minulý týden izraelský ministr obrany Jo'av Galant.

Obavy, co provede Netanjahu

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh v této souvislost­i minulý týden řekl, že si vyhrazuje právo na akce na území Libanonu reagovat. Přímou válku však odmítal. „Hizballáh zatím nesáhl k maximální síle, co má k dispozici. Podoba jeho současných aktivit ukazuje, že Írán, bez jehož souhlasu by Hizballáh nějakou velkou akci proti Izraeli neprovedl, nemá zájem o větší konfrontac­i. Kdyby dal Írán Hizballáhu volnou ruku, bojiště by vypadalo jinak,“řekl nedávno LN Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha.

Sami Američané dle listu The Washington Post mají již delší dobu obavy z kroků izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua. „Pokud válka skončí, jeho politická kariéra taky, což ho motivuje k rozšíření konfliktu,“řekli listu anonymně někteří z amerických představit­elů s tím, že odrazení Izraele od rozšíření války bylo vedle vyjádření podpory jedním z cílů Blinkenovy cesty.

Izraelský list The Times of Israel v souvislost­i s pozicí Netanjahua připomněl, že od začátku války s Hamásem ztrácí důvěru lidu. Může za to prý zejména fakt, že se Izraelci 7. října nechali Hamásem překvapivě napadnout. Ozbrojenci následně přes 1200 lidí zabili a okolo 240 unesli. Podle izraelské vlády dnes drží Hamás v Gaze ještě asi 136 rukojmí. Zbytek se povedlo vyměnit za asi 240 Palestinců vězněných v Izraeli, většinou za násilí proti vojákům.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Spojenci. Šéf diplomacie USA Blinken včera v Tel Avivu přesvědčov­al izraelskéh­o premiéra Netanjahua, aby neeskalova­l konflikt v Pásmu Gazy.
FOTO PROFIMEDIA Spojenci. Šéf diplomacie USA Blinken včera v Tel Avivu přesvědčov­al izraelskéh­o premiéra Netanjahua, aby neeskalova­l konflikt v Pásmu Gazy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia