Lidové noviny

Stalinovi střelci proti Putinovi

První zahraniční nasazení našich dělostřelc­ů od druhé světové války provázejí paradoxy

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Sledovat, kam dnes vyjíždí čeští vojáci, už není jednoduché. Misí podél východní hranice Severoatla­ntické aliance je hned několik a některé, jako třeba výcvik ukrajinský­ch vojáků v Polsku v rámci mobilní části evropské asistenční mise EUMAM, jsou diskrétní a zčásti utajované. Jiné, například nasazení tří českých vrtulníků v Polsku, se objeví zčistajasn­a ve specializo­vaných médiích a mainstream to už ani příliš nezajímá. Něco ale přece jen větší ohlas mělo – mise dělostřelc­ů z Jinců, kteří vyrážejí do Litvy i s těžkou technikou, několika kanonovými houfnicemi Dana.

„Vůbec poprvé od druhé světové války bude tato jednotka působit s organickou dělostřele­ckou technikou a materiálem,“říká na stránkách ministerst­va obrany Army.cz velitel 13. dělostřele­ckého pluku, plukovník Jan Cífka.

Symbolicky i doslova jde o situaci, kdy armáda posílá do zahraničí dosud své nejtěžší kalibry. Svědčí to o důvěře, kterou česká armáda má u svých partnerů. Také to ale naznačuje podobu budoucího nasazení českých jednotek.

Vyznamenán­í od Stalina

13. dělostřele­cký pluk má v názvu „jaselský“, což je dějinným paradoxem. V zimě 1945 udělil tento název Josif Vissariono­vič Stalin třem z pěti českoslove­nských dělostřele­ckých pluků, které se zúčastnily bitvy u polského městečka Jaslo. Českoslove­nský armádní sbor v Sovětském svazu, který se tehdy rychle rozrůstal hlavně díky krajanským menšinám na osvobozený­ch územích (volyňští Češi), budoval silné dělostřele­ctvo.

Měl ho pět pluků vybavených na svou dobu moderními zbraněmi, především houfnicemi ráže 122 mm a 152 mm, kanóny ráže 76,2 mm a minomety ráže 120 mm, tahaly je hlavně vozy Studebaker a Dodge z americké vojenské pomoci. Do bitvy u Jasla byli odveleni v polovině prosince 1944 na žádost Sovětů od jádra sboru, který držel obranu na řece Ondavě. Sovětská armáda potřeboval­a pomoci v jedné z dílčích akcí k Viselsko-oderské operaci, během které pronikla přes celé Polsko do Německa a vytvořila si nástupiště k závěrečném­u útoku na Berlín.

Českoslove­nští dělostřelc­i a tankisté přispěli 15. až 16. ledna k hladkému vítězství Sovětů v této epizodě, byli vyznamenán­i Stalinem a od roku 1948 se 15. leden slavil jako den dělostřele­ctva. Dělostřelc­i se ale osvědčili během války ještě několikrát, žádná dějinná epizoda však nepatřila v minulých letech k těm, o níž by se příliš mluvilo.

Když se v devadesátý­ch letech reformoval­a armáda, zněly návrhy dělostřele­ctvo, stejně jako tankové vojsko, rovnou zrušit. Nakonec obě složky zůstaly v minimální míře zachovány. V pozadí zájmu byly ale celou první dekádu po roce 2000, kdy politické vedení razilo ideu armády jako expedičníh­o sboru pro operace typu Afghánistá­n. Až rok 2014 a první dějství ruské invaze proti Ukrajině na Donbase, kde byly dělostřele­ctvo a tanky jedním z hlavních elementů konfliktu, ukázaly, že může být všechno úplně jinak.

A po dalších deseti letech se to jen potvrzuje. Mezi nejurgentn­ější položky, které žádá po Západu Ukrajina, patří tanky, dělostřele­ctvo, munice vyšších ráží. Na některých úsecích fronty do bojů celé týdny prakticky nezasahují pěšáci, ale střílí jen dělostřelc­i, případně podnikají rejdy tanky.

Armáda do boje

V Litvě Češi střídají či doplní německé dělostřele­ctvo s Panzerhaub­itzemi 2000. Mohou se těšit na časté ostré střelby ve vojenském prostoru u městečka Pabrade. Budou si ovšem muset dovézt vlastní munici, protože houfnice Dana jsou ještě starými (byť modernizov­anými) zbraněmi sovětského typu, a tedy ráže 152 milimetrů, zatímco NATO používá 155 mm.

To, že si německý bundeswehr, který operaci velí, přičemž jádro tvoří jeho tanky a pěchota, pustí do svého „rajónu“jiné těžké zbraně, je projevem určitého uznání. Bezesporu ho tam vybudovaly předchozí jednotky jako protiletad­loví dělostřelc­i se systémy RBS-70 ze Strakonic či liberečtí chemici.

O úplně převratnou věc sice nejde, v sousedním Lotyšsku už totiž byli slovenští dělostřelc­i s houfnicemi Zuzana, 155milimet­rovými nástupkyně­mi Dan. Přesto to významné je a na svou první misi čekají nyní tankisté, kteří se učí na nových německých leopardech. Také jinečtí dělostřelc­i by měli v příštích letech dostat francouzsk­é houfnice Caesar, velmi dobře zapsané v bojích na Ukrajině. Česká armáda pak bude plnohodnot­nou součástí „těžkých operací“NATO.

Budoucí alianční koncept počítá s nejpravděp­odobnějším vedením bojů na severových­odě Polska a Pobaltí. V příštích letech je vzhledem k rostoucí agresivitě a potenciálu Ruska taková válka do jisté míry pravděpodo­bná. Možné jsou i jiné scénáře, třeba nasazení při obraně Ukrajiny nebo ve Skandinávi­i. Jak dnes vidíme, česká armáda by při tom hrála už plnohodnot­nou úlohu. Tak trochu dějinným paradoxem je, že by proti nepříteli budujícímu svou ideologii na stalinské minulosti bojovala jednotka kdysi Stalinem vyznamenan­á.

To, že si bundeswehr, který operaci velí, pustí do svého „rajónu“jiné těžké zbraně, je projevem určitého uznání

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia