Lidové noviny

Dožene Čína USA?

Peking ekonomicky brzdí demografie i politika

- Marek Hudema

Čínský prezident Si Ťin-pching chce, aby jeho země ekonomicky předstihla Spojené státy. Co nejdříve. A jeho úředníci měří pokrok tímto směrem nominálním HDP. Kdy se jí to povede? Pokud se něco nezmění, nejspíš nikdy. Mimo jiné kvůli samotnému Si Ťin-pchingovi.

V nominálním srovnání HDP se totiž Čína nepřibližu­je Americe, naopak, jak ukazují nové statistiky, někdy v roce 2023 za ní začala zaostávat. Poprvé od roku 1994. Někteří experti namítají, že o nic nejde, že bychom neměli používat tuto oficiální čínskou metriku a raději se máme dívat na HDP v paritě kupní síly. Jinak řečeno, porovnávat to, co si mohou doma za dané peníze Číňané a Američané koupit.

V Číně je výrazně levněji, zejména pokud jde o služby, a tak tedy čínská ekonomika předstihla tu americkou již v roce 2017. Tento optimistic­ký pohled podporují i zprávy o čínských ekonomický­ch úspěších, naposledy třeba o tom, že Čína je největším vývozcem automobilů na světě, kde sesadila z trůnu Japonsko. Jenže když se podíváme na růst HDP v paritě kupní síly na osobu, opět vidíme rostoucí zaostávání. Navíc se z Číny stahuje zahraniční kapitál, relativně oproti HDP zpomalují soukromé investice a vysychá financován­í malých inovativní­ch firem. Proč?

Kromě toho, že Amerika nyní roste rychleji než dříve, v Číně už od roku 2015 klesá počet potenciáln­ě ekonomicky aktivních obyvatel, protože čínská populace stárne a to se projevuje stále silněji v ekonomické­m výkonu. Dalším problémem je sílící regulace hospodářsk­ého života, kterou prosazuje Si Ťin-pching v rámci svého programu „obrození velkého čínského národa“. Postupně jsou regulována celá odvětví ekonomiky a stranické organizace ve firmách, i těch zahraniční­ch, mají stále větší slovo. Investory to znejisťuje. Výsledkem je, že se Siho sen o dohnání Ameriky, který sdílejí i mnozí západní experti, rozplývá. Nastupuje i u nás kdysi známé socialisti­cké předehnat, dohnat a nakonec neztratit stopu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia