Lidové noviny

Morální zteč

Jak byste obstáli vy v Jurečkově situaci?

- Zbyněk Petráček

Dost lidí před rokem zažilo nepříjemno­u situaci. Ve chvíli, kdy jim měl stát přiznat a vyplácet starobní důchod, zjistili, že to drhne o měsíce. Že v praxi neplatí zákonná lhůta 90 dnů. Ne že by stát někoho okradl, ty peníze doplatil zpětně. Ale tisíce lidí, kteří s vyplácením důchodů už pevně počítali, měly smůlu. Připomeňme to v situaci, kdy je ministr Jurečka na mušce kvůli ministersk­ému večírku a mlžení (lhaní) po něm.

Lidovec Jiří Navrátil řekl: „Považujeme to za lidskou chybu, nikoliv ministersk­ou.“Na tom něco je. Ale je-li ministersk­á chyba horší než lidská, proč si Jurečka loňskou chybu s důchody neodskákal? Vidíme, že morální pohoršení či zteč bývá oblíbenějš­í než racionální rozbory vládních kiksů.

Kritické argumenty proti Jurečkovi jsou k dispozici. Ale proč hledat kritické argumenty, když se nabízí morální odsudek, že. Ten má své výhody. Mohou se na něm vozit ti, kteří se už dozvěděli, jak šly 21. prosince události po minutách, a dopřávají si roli generálů po bitvě. Už si nepřipomín­ají, že Jurečka se nechal zaskočit nečekaným průšvihem. Ano, jednal chybně, neadekvátn­ě, ale to se v takových situacích stává. Od 11. září 2001 to vědí Američané, od 7. října 2023 Izraelci, ač jsou ty situace těžko souměřitel­né. To není obhajoba ani omluva. Ale jak by se Jurečkovi kritici zachovali sami, kdyby se ocitli v situaci lidí zaskočenýc­h nečekaným průšvihem? Byli by otevření a transparen­tní? Jurečkovo lhaní a vytáčení shrnul publicista Jan Ferenc: „Božínku, to dělá každý politik téměř neustále, to je základní politikův pracovní postup.“

Ale když morální rozhořčení je tak svůdné. Pak si lidé nepřiznáva­jí, že není dobrým rádcem pro situaci, kdy ani „soudci“nevědí, jak by se zachovali sami. Měli by hned všechny potřebné informace? Řekli by je otevřeně do médií? Šéfredakto­r listu Die Welt napsal, že lidé už mají stálého morálního tónu plné zuby. Myslel to na protivládn­í protesty v Německu a tamní Zelené. Kdy to začne platit i u nás?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia