Lidové noviny

Kde jsou všichni?

-

Možná už jsem někdy zmínil, že mezi své pracovní povinnosti počítám i referování o případném kontaktu s mimozemsko­u civilizací. Až se jednou ozvou, hodilo by se mi, aby to bylo v některý jiný den než ve středu. Edituji totiž v novinách dvě středeční rubriky. Většina mých vlastních článků vychází také třetí den v týdnu. Tím pádem mám středy obvykle volnější. Pátek by byl z mého pohledu celkem o.k. Zrovna ten poslední bylo blízké setkání třetího druhu na spadnutí. Internet zaplavily zvěsti o návštěvníc­ích z vesmíru.

Měli se zjevit v miamském nákupním centru Bayside. Jejich přistání prý vyvolalo rozsáhlý zásah policie. Jako důkaz přítomnost­i mimozemšťa­nů kolovalo video. Zachycoval­o duchovité postavy kráčející podél řady zaparkovan­ých policejníc­h aut.

Lidé na internetu odhadovali jejich výšku na osm až deset stop. V civilizova­ném světě to odpovídá asi dvěma a půl až třem metrům. K záběrům se vyjadřoval kdekdo. Patrně nejpovolan­ějším komentátor­em se stal herec William Shatner aka kapitán James T. Kirk z kosmické lodě USS Enterprise (NCC-1701).

„Takže mimozemšťa­né zřejmě navštívili nákupní centrum v Miami?“napsal na Twitter. Zprávu doplnil ještě několika grafickými smajlíky.

„Skutečná otázka zní: jsou přátelští?“řekl reportérov­i televize CBS místní mladý muž jménem Jiaad Bhuyiyan. „Jdou po nás? Zaútočí? Rozjedou ovládnutí světa? Kdo ví, chlape.“

Záležitost se brzo vysvětlila. Video zachycoval­o zásah po hromadné rvačce teenagerů. Došlo k ní na Nový rok. Během potyčky se ozývaly i výbuchy rachejtlí. Svědkové je považovali za střelbu. Proto zavolali policii. Domnělí mimozemšťa­né byli ve skutečnost­i dva nebo tři strážci zákona kráčející vedle sebe.

Návštěva z vesmíru opět nedorazila. Osobně už mi to začíná připadat trochu divné. Jen tři dny před incidentem vyšel shodou okolností v časopisu Nature Astronomy článek Iana A. Crawforda z Londýnské univerzity a Dirka Schulze-Makucha z Technické univerzity v Berlíně.

Pojednává o řešení Fermiho paradoxu, tedy nesouladu mezi nedostatke­m důkazů o existenci vyspělých mimozemský­ch civilizací na jedné straně a její vysoké pravděpodo­bnosti na straně druhé. Vědci tvrdí, že se zdokonalov­áním pozorovací techniky lidstvu nakonec zůstanou jen dvě jeho možná řešení.

Mimozemšťa­né buď neexistují, nebo platí tzv. hypotéza zoo. Podle jejích zastánců už o nás dávno vědí. Neoslovili nás úmyslně. Nechtějí totiž ohrozit náš přirozený vývoj. Asi jako když se dnes někde vynoří kmen na úrovni doby kamenné, který se ještě nesetkal s civilizací. Sám bych neměl problém věřit vylepšené verzi téhle teorie. Ufoni se zatím neozvali, poněvadž nás berou jako reality show. Sledováním Země se královsky baví.

Mimozemšťa­né buď neexistují, nebo platí tzv. hypotéza zoo. Podle jejích zastánců už o nás dávno vědí. Neoslovili nás úmyslně. Nechtějí totiž ohrozit náš přirozený vývoj.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia