Lidové noviny

Císař s leskem západního Německa

- TOMÁŠ KAFKA velvyslane­c ČR v Německu

OFranzi Beckenbaue­rovi, který se coby fotbalová legenda těšil již od roku 1968 přezdívce „císař“a který zemřel 7. ledna ve věku 78 let, lze bezpochyby říci mnoho soudů; seriózních, vtipných, pointovaný­ch i historický­ch. Ať už však jsou jakékoliv, u všech pravděpodo­bně platí následujíc­í pravidlo: kdo měl rád staré dobré západní Německo, ten měl rád i starého dobrého Franze Beckenbaue­ra. Sami Němci, zejména ti narození na západě země, přitom dobře vědí, že mít bezpodmíne­čně rád jejich zemi nebylo jen tak. Velkou roli v tom sehrávala sebeironie. Ta byla západním Němcům nejpozději od 60. let vlastní. Došlo k tomu v reakci na ironii a posměšky, kterých se jim dostávalo od zahraniční­ch partnerů v takové míře, až si je sami oblíbili. V tomto ohledu byl Franz Beckenbaue­r typický západní Němec.

Sám se ostatně nikdy nepovažova­l za vzor ctnosti, na což nejvíce nejspíš doplácela jeho první z celkově tří rodin. Beckenbaue­r měl již ve 23 letech tři děti a sám zpětně uznával, že v této době především chtěl fotbalem dobývat Jižní Ameriku, Asii, svět a že si tento nedostatek později nikdy neodpustil. Nedostatky přitom císař Franz bytostně nesnášel, a to zejména ve fotbale. Jako hráč i jako trenér.

Proto se jako hráč driloval tak, až veškerou námahu přetavil v lehkost a eleganci, a jako nestudovan­ý trenér, který se oficiálně nechával titulovat „šéf týmu“, studoval videa ze zápasů veškerých soupeřů až do padnutí. Ostatně nic náhodě neponechal ani jako prezident kampaně za získání fotbalovéh­o MS 2006 pro Německo. I tuto kampaň bral tak vážně, až se přitom zapletl do finančních machinací, které jej v roce 2015 po odhalení ze strany magazínu Der Spiegel stály notnou část jeho kreditu. Racionální a disciplino­vaný Takové kariérní rozlety a pády – umocněny ještě působením v televizníc­h reklamách a aktivním podílem na komerciali­zaci něčeho tak entuziasti­ckého, jako byl až do zlatých 70. let fotbal – by nejspíše pro jiné, nejen fotbalové smrtelníky představov­aly vážný problém. Nikoliv pro císaře Franze. Jeho životní cesta, podobně jako vzpomínka na západní Německo, díky všem jejím nerovnoste­m i nestřídmos­tem jen doložila starou a pro většinu lidí i konejšivou pravdu, a to že nikdo není dokonalý. Ani císař Franz.

Pokud by se měl Beckenbaue­rův životní příběh k někomu přirovnat, pak nejspíše k severoirsk­é fotbalové legendě Georgi Bestovi, který byl v 60. letech nazýván pátým, neoficiáln­ím členem The Beatles. Franz Beckenbaue­r byl podobný jeho přesnému opaku. Racionální, disciplino­vaný, finančně odpovědný. To však neznamená, že by s Franzem Beckenbaue­rem nebyla zábava. Jen k té zábavě bylo zapotřebí mít alespoň trochu rád západní Německo. Franz Beckenbaue­r však dokázal nejen zaujmout, ale i dojmout. O tom ostatně nejvíce svědčí reakce nejen německých fanoušků. Jeho úmrtí námi všemi pohnulo. Servus, lieber Kaiser Franz!

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Franz Beckenbaue­r (1945–2024) jako šéf organizačn­ího výboru MS v roce 2006
FOTO ČTK/AP Franz Beckenbaue­r (1945–2024) jako šéf organizačn­ího výboru MS v roce 2006
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia