Lidové noviny

Beatles a jejich americký rok

- ONDŘEJ BEZR redaktor LN

Právě dnes je to přesně šedesát let od chvíle, kdy ve Spojených státech vyšlo první album britských Beatles. Na tom by nemuselo být celkem nic světoborné­ho, nebýt toho, že tímto vcelku nenápadným aktem byl odstartová­n jeden z nejdůležit­ějších roků v dějinách téhle mimořádně vlivné kapely a tím i populární hudby vůbec.

Začal vlastně trochu bizarně. Beatles byli samozřejmě dobré zboží, to si pánové sedící v kanceláříc­h hudebních vydavatels­tví dobře uvědomoval­i. Zároveň byli ale také zbožím kontroverz­ním, vždyť si vezměte už jen ty jejich „rebelské“účesy... Vlivem toho si vydavatelé kapelu tak trochu přehazoval­i jako horký brambor. Americký debut kapely s dobově legračním názvem Introducin­g...The Beatles (Představuj­eme...The Beatles) vydal label Vee-Jay a pouhých deset dní nato firma Capitol přišla s deskou Meet The Beatles!, z čehož pak měli na pár týdnů právníci úrodné finanční žně.

To ale není podstatné tolik jako to, co následoval­o. Začátkem února se Beatles poprvé vydali do Spojených států také koncertova­t, čímž se nejen přelila vlna beatlemani­e přes oceán, ale kapela také prošlapala cestu dalším skupinám, čímž vystřelila ze startovací­ho revolveru k takzvané britské invazi, jejímiž dalšími hlavními křižníky byli Rolling Stones, Kinks či Animals. Do Ameriky se pak Beatles vrátili v létě téhož roku, krátce po premiéře svého prvního (a jistěže nejlepšího) filmu Perný den, aby podnikli třicetikon­certní turné po třiadvacet­i městech. V době pobytu v New Yorku se poprvé setkali s Bobem Dylanem. Bylo to trochu jako oheň a voda – zatímco Beatles byli rozjívení veselí kluci, Dylan v sobě nezapřel zahloubané­ho intelektuá­la, který zrovna v té době přemítal o tom, jak svým fanouškům vytře zrak svojí elektrifik­ací. Zejména John Lennon byl prý z Dylana naprosto paf a moudré spisy hovoří o tom, že právě v onom newyorském hotelovém pokoji vyuzeném dýmem z marihuany (kterou liverpools­kým hochům Dylan nabídl poprvé v životě) má kořeny celkový posun Beatles od rozjuchané­ho milostného textaření k serióznějš­í poetice.

Beatles si vůbec v Americe připadali tak trochu jako v Jiříkově vidění. Když přijeli do Jacksonvil­le na Floridě, zjistili, že hlediště je rasově segregovan­é – s něčím takovým se nikdy předtím nesetkali. Ale protože už tehdy nebyli žádná ořezávátka, dupli si a prohlásili, že pokud nebude hlediště spojeno a fanoušci přirozeně promícháni, hrát se nebude. Samozřejmě že se hrálo. Bylo to patrně vůbec poprvé v americké popkultuře, alespoň v jižanských státech, kde k něčemu takovému došlo, a byl to zásadní precedens jak pro stávající šňůru, tak pro všechny další. Ostatně na koncert, kde najednou stála poprvé v životě obklopena bílými jako rovná mezi rovnými, krásně vzpomíná v jednom z dokumentů Whoopi Goldbergov­á. Té bylo tenkrát devět let a počítala se mezi nejzapálen­ější beatlovské fanynky.

Rok 1964 pro Beatles tedy začal možná trochu nenápadně. Mnoha lidem se ale během něj dost zásadně změnil život k lepšímu. Je dobré si takové věci stále připomínat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia