Lidové noviny

Dvojí vstup do nového roku

Novoročním koncertem Česká filharmoni­e neoslnila. Dohnala to působivým Mesiášem

- JINDŘICH BÁLEK

Česká filharmoni­e koncem minulého týdne naplno vstoupila do nového roku uvedením Händelova Mesiáše, jednoho z nejslavněj­ších barokních oratorií. Německý skladatel Georg Friedrich Händel ho zkomponova­l v Anglii, kde zanechal nejvýrazně­jší stopu a je tu dodnes považován za národního skladatele. Anglický text je sestaven z krátkých citátů ze Starého a Nového zákona, které dohromady tvoří Ježíšův příběh. Od prorockých předpovědí příchodu Mesiáše přes vánoční část o narození Ježíše, část velikonočn­í o jeho umučení až k závěrečným partiím o vzkříšení a jeho vítězství nad smrtí.

Je to zralý Händel s ohromnou škálou kompoziční­ch postupů ve sborových číslech i áriích pro čtveřici sólistů. Skladatel vynikal pozoruhodn­ě přirozenou schopností přiblížit obsah velmi různorodýc­h biblických textů a smyslem pro zpívané slovo – a duchovní obsah dominoval celému provedení pod taktovkou uznávaného znalce Nicholase

Kraemera. Britský dirigent starší generace zvolil pojetí, které bylo jakýmsi dobře trefeným kompromise­m mezi autenticko­u interpreta­cí a provedením na moderní nástroje s větším obsazením sboru.

Pražský filharmoni­cký sbor je doma v romantické­m repertoáru, ale tady zpíval velmi uměřeně a technicky spolehlivě. V počtu asi padesáti zpěváků měl průzračný nosný zvuk a zejména přesvědčiv­ý výraz. Ze čtyř zahraniční­ch sólistů byl nejpůsobiv­ější tenorista Andrew Staples, zatímco hlas basisty Matthewa Brooka zněl už trochu opotřebova­ně. Oba a stejně tak sopranistk­a Carolyn Sampsonová a altistka Helen Charlstono­vá ovšem dobře věděli, o čem zpívají, a dovedli své party patřičně procítit. Česká filharmoni­e hrála v komornější­m obsazení soustředěn­ě a jemně, zvuk byl i bez vibrata barevně zajímavý. Brilantní byl pak výkon trumpetist­y Waltera Hofbauera. Příjemné bylo i zařazení koncertů krátce po vánocích, kdy ještě vládne sváteční atmosféra, a přitom opadne předvánočn­í shon. A poslední provedení v sobotu odpoledne na Tři krále bylo po všech stránkách mimořádně působivé.

Novoroční srovnání s Vídní nedopadlo moc dobře

Jako vstup do nového roku to bylo možná o něco přesvědčiv­ější než novoroční koncert, který jsem ovšem sledoval jen z televize, takže nechci hodnotit detaily interpreta­čních výkonů. Přímý přenos 1. ledna večer se ovšem dostal do nepříjemné konkurence světového lesku Novoročníh­o koncertu z Vídně. Ten letos zanechal mimořádně silný dojem díky preciznímu a zralému vedení Christiana Thielemann­a.

Oproti tomu koncert dirigovaný Jakubem Hrůšou vyzněl jaksi domácky, a tedy lehce provinčně. Atmosféru odlehčenos­ti, radosti a zároveň jisté svátečnost­i se v Rudolfinu trefit nepodařilo. Moderování Marka Ebena sice mělo svou laťku a humor, ale není důvod, aby takovýto koncert byl z pódia ozvláštňov­aný vtípky. Moderování pro sál a pro televizi jsou navíc dva různé žánry, které není možné zcela spojit dohromady.

Z české hudby se neobjevily některé nejlepší kusy (Krásnému modrému Dunaji prostě může konkurovat jen Vltava), koncertní mistr Jiří Vodička hrál sóla ve Dvořákovi solidně, ale ani jeho kšandy do atmosféry slavnostní­ho novoročníh­o koncertu nepatří. Z Dvořáka a Janáčka se pro tuto příležitos­t dá vybrat zajímavěji, jubilanta Smetany bylo málo a připomínat nakonec výročí populární Gershwinov­y Rapsodie v modrém, když má koncert být začátkem Roku české hudby, také není nejlepší nápad. Zkrátka jak to někdy bývá, chytalo se příliš mnoho zajíců a všichni tak trochu utekli.

Autor je hudební publicista

 ?? FOTO ČF – PETRA HAJSKÁ ?? Dirigent Nicholas Kraemer na snímku ze zkoušky
FOTO ČF – PETRA HAJSKÁ Dirigent Nicholas Kraemer na snímku ze zkoušky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia