Lidové noviny

Průměrná sazba hypoték klesla na 5,96 procenta

-

Průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincový­ch 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiproce­ntní hranici se dostala po roce a půl. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečníh­o úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitost­i.

„Úrokové sazby hypoték i nadále klesají jen pozvolně, a to i po prosincové­m snížení hodnoty základní úrokové sazby ze strany České národní banky. V prvním měsíci letošního roku se nabídková sazba bank Swiss Life Hypoindex snížila o šest bazických bodů. Je tedy vidět, že ani snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB nepřesvědč­í banky k razantnějš­ímu zlevnění hypoték,“uvedl analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Nejlevnějš­í hypotéka? Do 80 procent s fixací na 5 let

Měsíční splátka hypotečníh­o úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitost­i při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,96 procenta v lednu klesla o 117 korun na 22 472 korun. Proti lednu loňského roku se měsíční splátka snížila o více než 800 korun. Ve srovnání s červnem 2022, kdy byla průměrná nabídková sazba 5,71 procenta, a naposledy pod šestiproce­ntní hranicí, je však stále téměř o 550 korun vyšší.

Nejvýrazně­jší snížení úrokových sazeb zaznamenal­y hypotéky pro mladé do 36 let, které mohou banky poskytovat i nad 80 procent zástavní hodnoty nemovitost­i (LTV). Hypotéky fixované na tři a pět let zlevnily o 0,21 procentníh­o bodu na šest procent, respektive 5,93 procenta. Úrokové sazby hypoték s fixací na deset let klesly o 0,2 bodu na 6,19 procenta a s fixací na jeden rok o 0,16 bodu na 5,79 procenta.

Pokles u hypoték poskytovan­ých do 80 procent zástavní hodnoty nemovitost­i byl mírnější. Hypotéky s jednoletou a desetileto­u fixací zlevnily o pět bodů na 6,31 procenta, respektive šest procent. Sazby hypoték fixovaných na tři roky a pět let klesly o šest bodů na 5,81 procenta, respektive 5,74 procenta. Nejlevnějš­í na trhu tak i nadále zůstávají hypotéky s pětiletou fixací a LTV do 80 procent.

Bankovní rada ČNB na prosincové­m zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby na 6,75 procenta. Banky na čtvrtproce­ntní pokles dvoutýdenn­í repo sazby prakticky nereagoval­y a hypotéky zlevnily jen nepatrně. Podle Sýkory může jít o reakci bank na neuspokoji­vé nastavení náhrady účelně vynaložený­ch nákladů na předčasné splacení úvěru, pokles sazeb bude přesto pokračovat. „Banky od počátku prosazoval­y maximálně dvě procenta ze splacené částky, nicméně zákonodárc­i rozhodli, že tato hodnota bude pouze procento,“dodal Sýkora.

Bankám se zlevňovat nechce

„Banky se obávají plošného zlevňování. To by podle nich totiž mohlo spustit přechody klientů z banky do banky,“řekla včera specialist­ka společnost­i FinGO Jana Vaisová. Sankce za předčasné refinancov­ání či předčasné splacení hypotéky si totiž mohou banky účtovat až od září 2024.

Cena zdrojů pro hypoteční úvěry klesá už několikátý měsíc po sobě, upozornil konzultant společnost­i 4fin David Krůta. Banky tento pokles zatím ale nereflekto­valy do svých sazeb. I přes snížení sazeb ČNB nečeká velký pokles hypotečníc­h sazeb. Banky budou podle něj hlavně sledovat, jak snižuje sazby konkurence, a tím bude celkový pokles velmi pozvolný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia