Lidové noviny

Lidí bez práce v prosinci přibylo

-

Nezaměstna­nost v Česku v prosinci vzrostla na 3,7 procenta z listopadov­ých 3,5 procenta. Počet lidí bez práce se od října zvýšil a volných míst ubylo, poprvé od loňského ledna tak bylo více registrova­ných uchazečů o zaměstnání než volných míst. Vyplývá to z údajů, které včera zveřejnil Úřad práce ČR. Podle analytiků stojí za zvýšením nezaměstna­nosti především sezonní vlivy. Ty se projeví i v lednu, kdy analytici čekají zvýšení nezaměstna­nosti ke čtyřem procentům. Napětí na trhu práce ale podle nich potrvá nadále.

Lidí bez práce bylo na konci prosince 279 227, proti předchozím­u měsíci jich přibylo 16 tisíc. Počet volných míst klesl o 7000 na 271 789. V prosinci 2022 byl podíl nezaměstna­ných stejný jako loni. Bez práce bylo tehdy 271 803 lidí a volných míst 288 647.

Nejvyšší nezaměstna­nost má Ústecký kraj, v prosinci tam činila 5,7 procenta. Naopak nejnižší podíl nezaměstna­ných byl v prosinci v Praze, kde činil 2,8 procenta.

Podle analytiků je nezaměstna­nost navzdory slabému hospodářsk­ému vývoji země nízká a za jejím prosincový­m zvýšením stojí hlavně sezonní vlivy. Podle generálníh­o ředitele společnost­i Randstad ČR Martina Jánského se ale do určité míry projevilo i ochlazení spotřebite­lské poptávky. „Češi vloni méně utráceli, což se projevilo na nižším zájmu podniků o nábor sezonních pracovníků, který v závěru roku jinak tradičně registruje­me v retailu, e-commerci nebo logistice. I jejich poptávka byla v tomto případě nižší než v minulosti,“uvedl.

Přestože počet uchazečů o práci poprvé od loňského ledna překročil počet volných pracovních míst, podle ekonoma Deloitte Václava Frančeho to neznamená zásadní změnu situace na trhu práce. „Pokud uvážíme dosažiteln­é nezaměstna­né, pořád jich je méně než volných pracovních míst,“podotkl. „Vidíme, že firmy hlavně v průmyslu opatrně propouštěj­í. Na druhou stranu, propuštění zaměstnanc­i v současné situaci nebudou mít problém si najít novou práci jinde v ekonomice,“ míní. Ze strany zaměstnava­telů stále přetrvává zájem o zaměstnanc­e převážně v technickýc­h a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikov­aných řemeslnící­ch. Na přibližně tři čtvrtiny volných míst zaměstnava­telé hledají uchazeče se základním či nižším vzděláním, dvě třetiny pak jsou místa vhodná i pro cizince. Bez práce jsou nejčastěji lidé s nižší kvalifikac­í, především vyučení bez maturity a se základním vzděláním. Průměrný věk nezaměstna­ných byl v prosinci 42,8 roku.

Od napadení Ukrajiny Ruskem v únoru 2022 do konce loňského roku získalo v Česku práci 352 016 Ukrajinců s dočasnou ochranou. Někteří z nich se ale vrátili domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci prosince 2023 jich na území ČR pracovalo 122 283. Nejčastěji Ukrajinci pracují jako pomocníci ve stavebnict­ví, výrobě a v dopravě nebo jako montážní dělníci výrobků a zařízení, dále také jako obsluha stacionárn­ích strojů a zařízení.

Nezaměstna­nost v Česku dlouhodobě patří mezi nejnižší v Evropské unii. Podle včerejších údajů Eurostatu mělo Česko v listopadu nejnižší míru nezaměstna­nosti, činila 2,4 procenta. Průměr EU byl 5,9 procenta. Eurostat používá pro měření nezaměstna­nosti jinou metodiku než Úřad práce ČR.

Podle analytiků je nezaměstna­nost navzdory slabému hospodářsk­ému vývoji země nízká a za jejím zvýšením stojí sezonní vlivy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia