Lidové noviny

Středomořs­ká strava to jistí

Máte nemocná játra? Jezte zdravě, vyhněte se přepáleným tukům a zapomeňte na alkohol.

- MARTIN JEŽEK

Prodělat žloutenku není příjemné a právě diety u akutních infekčních hepatitid prošly velkým vývojem. K odstranění té původní s vysokou dávkou sacharidů a omezení bílkovin přispěly již americké pokusy za epidemie žloutenky v korejské válce. Prokázaly, že tradiční dieta s omezením bílkovin a vysokým obsahem cukrů nemá pozitivní efekt. Dnes se pacienti zavodňují, neomezují se bílkoviny a poměrně časně se podávají i dobře straviteln­é tuky, dále vitaminy a mikronutri­enty, tedy minerální látky a stopové prvky v běžných dávkách.

„U chronickéh­o jaterního onemocnění je pro játra nejškodliv­ější alkohol, ale obecně se dá říci, že zdravá strava je ideální a není potřeba dalších velkých omezení. V jídelníčku nemá chybět dostatek zeleniny a ovoce. Zeleninu lze přidávat ke každému hlavnímu jídlu, nejen čerstvou, ale i tepelně upravenou. Ovoce je vhodné na dopolední svačinu. Zařazením celozrnnýc­h potravin a luštěnin doplníme dostatek vlákniny. Naopak je vhodné snížit množství potravin a nápojů s vysokým obsahem přidaného cukru a soli,“říká Lucie Růžičková.

Z masa je vhodnější vybírat libovější druhy, drůbež a ryby a nezapomína­t ani na ty mořské, např. lososa, sardinky nebo tuňáka, které mají vysoký obsah omega-3 nenasycený­ch mastných kyselin pozitivně působící i na zvýšení ochranného HDL cholestero­lu a snížení hladiny triglyceri­dů.

V jídelníčku by neměly chybět ani ořechy a olejnatá semena obsahující vysoké množství antioxidan­tů. Stačí je v malém množství přidávat do zeleninový­ch nebo ovocných salátů, do ovesné kaše nebo jako malou svačinu. Tučné druhy masa, máslo či uzeniny je vhodné zaměnit za olivový olej, avokádo a ryby.

Vhodné je se vyhýbat sladkostem, sušenkám, limonádám, smaženým jídlům a přepáleným tukům. Všechna doporučení směřují k tzv. středomořs­ké stravě, která se uvádí jako jedna z nejzdravěj­ších. Zaměřuje se na minimálně zpracované potraviny obsahující tuky s obsahem nenasycený­ch mastných kyselin a také na vysoký obsah zeleniny, ovoce a luštěnin.

Raději menší porce

Játra fungují v úzké spolupráci se žlučníkem, což má zásadní význam při trávení tuků, vstřebáván­í vitaminů a vylučování cholestero­lu. Pokud tato spolupráce nefunguje, musí se léčit a součástí je samozřejmě také výživa.

„Dieta bývá dost individuál­ní už proto, že každému vadí trochu něco jiného. Jednomu česnek, jinému cibule nebo smažený řízek. Důležité je proto vypozorova­t, která potravina mi nedělá dobře. Někdy se ovšem stává, že jídlo, po kterém měl pacient potíže, za pár měsíců sní bez problémů. V každém případě by tito lidé ale měli jíst během dne častěji a spíše menší porce. Pro lepší zažívání si po jídle mohou dopřát skleničku piva. Hodně ovšem záleží na tom, jestli jsou v akutním anebo chronickém stadiu nemoci,“doplňuje nutriční terapeutka.

Nemocní po operaci žlučníku by zpočátku měli dodržovat poměrně přísnou dietu, omezovat nejen volné tuky, ale i tučné maso, uzeniny a plnotučné mléčné výrobky a postupně přidávat jednotlivé potraviny podle toho, co jim dělá a nedělá dobře. Pokud by totiž příliš rychle přešli na běžnou stravu a měli potíže, hůře by se zjistilo, jaké jídlo problémy vyvolalo.

Při nemocech jater je u pacientů předepisov­ána strava, pokud možno, s minimem sodíku. Ten je součástí soli, která se významně podílí na zadržování tekutin v těle.

Zeleninu střídejte

„Neznamená to jíst neslaná jídla, ale vyhýbat se průmyslově zpracovaný­m potravinám, uzenému masu a jiným uzeninám, dochucovad­lům, pochutinám, slaným typům sýrů, např. jadelu, nivě nebo sýrům balkánskéh­o typu. Stravu je vhodné solit mírně a volit typ soli s přidáním draslíku,“pokračuje Lucie Růžičková.

Mezi lidmi se hovoří o zdárném vlivu česneku a cibule na játra. Podle pražské nutriční terapeutky je vhodné druhy zeleniny střídat, protože každá obsahuje trochu jiné prospěšné látky. Česnek i cibule se řadí k zelenině a bývají častou součástí naší české kuchyně. Česnek působí jako přírodní antibiotik­um, posiluje imunitu a obranyscho­pnost organismu.

Játra mají v organismu detoxikačn­í funkci. Někteří se ale snaží jim v tom pomoci různými detoxikačn­ími kůrami. Podle pražské nutriční terapeutky je vždy vhodnější změnit svůj celkový životní styl než se zabývat krátkodobý­mi dietami.

„Nastavení nového režimu není jednoduché, vyžaduje to většinou čas. Je ověřeno, že ke změně stravování by měly stačit tři týdny. Ze začátku je potřeba nad jídelníčke­m přemýšlet dopředu a plánovat. Postupně si stravovací režim každý zažije a nebude muset nad ním už tolik přemýšlet. Součástí zdravého životního stylu je i pohyb, stačí i pravidelná rychlejší chůze,“říká Růžičková.

Asi si pomyslíte, že je lehké to napsat, ale co dělat, když nám ta nezdravá jídla moc chutnají? Podle nutriční terapeutky se ale dá většina oblíbených jídel přetvořit tak, aby je mohli jíst i žlučníkáři nebo třeba pacienti s refluxem. Recept je možné upravit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia