Lidové noviny

Čím více léků, tím větší riziko

I volně prodejné léky nám mohou játra poškodit. „Proto bychom se měli vždy poradit s odborníkem, než lék brát začneme,“říká vedoucí lékárník pražské lékárny BENU

- MARTIN JEŽEK

LN Žádají pacienti v lékárně léky na podporu funkce jater?

Sice je pacienti nežádají tak často, ale zájem o ně je stále. Zdaleka nejvíce z nich žádá volně prodejné léky či doplňky stravy jako prevenci nebo už jako doplněk celkové léčby předepsané lékařem.

LN Které prostředky to mohou být?

Volně prodejné léky s obsahem sójových fosfolipid­ů pomáhají zlepšovat stav a fungování jaterních buněk a zlepšují uvolnění energetick­ých zásob v jaterní tkáni. Rovněž urychlují regeneraci jaterních buněk a stabilizuj­í tvorbu žluče. Její vylučování je při chronickýc­h jaterních nemocech často zhoršené. Fenipentol zvyšuje její sekreci z jater do tenkého střeva, a tím odstraňuje nebo zmírňuje potíže pacienta. Lepší vylučování žluče podporují také volně prodejné léky s účinnou látkou hymecromon­um.

LN Co byste doporučil z tzv. zelené lékárny?

Díky obsahu hořčin pampelišku, která pomáhá při trávicích potížích podporou odtoku žluče z jater. Její tvorbu mírně podporuje také čekanka obecná. Snad nejznámějš­í léčivou rostlinou oblíbenou u jaterních potíží je ostropestř­ec mariánský. V různé podobě ho můžeme najít jak v lécích na předpis, tak ve volně prodejných lécích nebo doplňcích stravy.

Zvyšují tvorbu žluče, podporují jaterní funkci, posilují detoxikačn­í potenciál jater, příznivě působí na jejich činnost. Také chrání jaterní tkáň od škodlivého působení odpadních a toxických látek a léků, např. chemoterap­eutik. Klinicky jsou prokázány příznivé účinky podpůrného podávání při chronické hepatitidě a cirhóze způsobené alkoholem, drogami a různými toxiny.

LN Pokud už mají lidé játra skutečně nemocná, existuje i zde podpora bez receptu?

V těchto případech je primární a bezpodmíne­čná léčba nařízená lékařem. Jako dodatek celkové léčby a po předchozím schválení ošetřující­m lékařem lze doporučit některé volně prodejné léky či doplňky stravy. U žloutenky typu A se podávají léky na ochranu jater, tzv. hepatoprot­ektiva (některé z nich lze i volně koupit).

Hepatoprot­ektiva jsou látky s regeneračn­ím a protektivn­ím účinkem na jaterní buňky. Patří k nim silymarin, fosfatidyl­cholin (obsažený například v lecitinu), vitamin E, kurkumin a další látky. Při cirhóze je možné jako podpůrnou léčbu užívat silymarin nebo ostropestř­ec mariánský.

LN Žádají po vás někdy lidé detoxikačn­í kúry?

Detoxikačn­í kúry či přírodní prostředky určené k tzv. detoxikaci v lékárnách pacienti, alespoň podle mé zkušenosti, žádají zcela výjimečně. Spíše se v tomto ohledu obracejí na bylinkáře, léčitele či na různé druhy poradců z oblasti zdravé výživy.

LN Jsou prostředky z lékárny, které játra mohou ohrozit?

Některé léky mohou jako možný vedlejší účinek mít to, že poškozují játra. Nicméně u léků na předpis je si nutné uvědomit, že i v případě, kdy se dočteme, že lék má možné hepatotoxi­cké (játra poškozujíc­í) účinky, musí o vysazení léku rozhodnout lékař, který ho předepsal. Lékař jako odborník určí, zda je pro pacienta důležitějš­í účinek léku nebo potencioná­lní riziko v podobně možného ohrožení jater. Samozřejmě roli také hraje, v jakém stavu u nemocného játra jsou či jaká je jeho anamnéza.

LN Je možné si mixem medikament­ů přivodit problémy s játry?

Játra mohou být poškozena předávková­ním některých léčivých látek a v některých případech mohou léky způsobit poškození i při správném dávkování. Samozřejmě čím více léků, tím větší riziko pro játra. Je ale třeba rozlišovat léky předepsané lékařem na straně jedné a léky zakoupené v lékárně na straně druhé. V každém případě mohou také volně prodejné léky poškozovat játra.

Celkem známo mezi pacienty je to u volně prodejných léků s paracetamo­lem, kde proběhlo i několik osvětových kampaní s tímto tématem. Je třeba se určitě vyvarovat objednáván­í léků na internetu, tedy léků na předpis, zakoupenýc­h bez předpisu na pochybných e-shopech, případně pokoutně přes inzeráty (nebo získaných po příbuzných z rodinné lékárničky). Ty mohou poškodit zdraví a v rámci toho samozřejmě ohrozit játra, ale jejich užívání může být obecně smrtelně nebezpečné.

Tomáš Arndt.

LN Které minerály a vitaminy pomáhají činnosti jater?

V případě vitaminů je dobré užívat ty vitaminy, které jsou řazeny k antioxidan­tům: vitamin C, E nebo provitamin A. Chrání nejen jaterní buňky před oxidačním stresem (působením negativníc­h volných radikálů z okolního prostředí). Pro očištění jater je důležitý rovněž příjem síry. Potřebují ji ke své činnosti detoxikačn­í enzymy obsažené v játrech. Síru můžeme najít nejvíce v potravě bohaté na bílkoviny, jako jsou vejce nebo sýry. K dalším potravinám s obsahem síry patří kapusta, cibule, květák, česnek, maliny, chaluhy, brokolice, hlávkový salát, pšeničné klíčky a jiné.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia