Lidové noviny

MMA se tlačí na fotbalové stadiony

Necelých pět měsíců zbývá do chvíle, než se uprostřed stadionu v pražském Edenu objeví klec pro MMA zápasníky. Než fotbalové fanoušky na tribunách vystřídají příznivci bojových sportů. Kolik jich bude? Až 26 tisíc.

- LUCIE MACHÁČOVÁ

Jenže půjdou vstupenky na Oktagon v Edenu (8. června) vůbec do volného prodeje? „K pondělku máme 21 500 registrova­ných zájemců o vstupenky. Každému přijde v nejbližšíc­h dnech mail, kde bude odkaz na přednostní nákup,“řekl pro Lidové noviny PR manažer Oktagonu Jakub Schröder. „Každý registrova­ný bude mít možnost nákupu osmi vstupenek. Poté byl v plánu prodej pro veřejnost, ale jelikož je zájem enormní, uvidíme, zda volný prodej bude vůbec spuštěn.“

Turnaj na fotbalovém stadionu uspořádá organizace Oktagon MMA poprvé. Hlavním tahákem bude odvetný souboj mezi Karlosem Vémolou a Attilou Véghem.

Čtyři a půl roku od jejich duelu v O2 areně, který Slovák vyhrál knokautem po 127 vteřinách.

Od té doby neměl Végh v kleci jediný zápas, věnuje se koučingu, zkusil si i soutěž Let’s Dance Slovensko, obdobu české StarDance. Naopak Vémola nasbíral od potupné porážky s Véghem hned tucet zápasů. Prohrál dvakrát – loni s Kinclem a před pár týdny s Krištofiče­m. Tvrdí, že v Edenu si střihne poslední profi zápas kariéry. Vždyť v létě mu bude osmatřicet, stejně jako Véghovi. „Eden? Chceme, aby to byla velká show,“říká promotér a spolumajit­el organizace Ondřej Novotný. „Celý náš tým pracuje tak, aby byl fotbalový stadion nástupcem Štvanice.“

Oblíbený letní turnaj na pražském ostrově se totiž konal loni naposledy. Po sedmi letech. Důvod? Problémem venkovního areálu byl noční hluk i nízká kapacita, zhruba 8000 míst.

Naopak v Edenu, domově fotbalistů Slavie, může bojovníky v kleci sledovat až 26 tisíc lidí. Půjde o největší MMA turnaj v Česku.

Ale v Evropě nikoli. Polská organizace KSW uspořádala v letech 2017 a 2023 turnaje na Národním stadionu ve Varšavě, kam se vměstnalo 50 tisíc lidí.

Rok 2024 má být pro Oktagon zásadní právě expanzí na fotbalové stánky. Eden je začátek, ještě letos by mohlo následovat bratislavs­ké Tehelné pole, které bylo ve hře pro duel Vémoly s Véghem. Nakonec zvítězil Eden.

Kam dál? Nabízí se Deutsche Bank Park ve Frankfurtu, neboť v Německu už má Oktagon zvuk. Uspořádal zde dosud šest turnajů, první v červnu 2022 ve frankfurts­ké Festhalle. Loni v listopadu k Německu přibyla Anglie, konkrétně Manchester. A nově 27. ledna Newcastle. Cíl je jasný: získat si fanoušky i na ostrovech a stát se evropskou MMA jedničkou.

Výzev se Oktagon nebojí. Pamatujete? Už když chystal v listopadu 2018 první O2 arenu, mnozí si ťukali na čelo: MMA zápasníci v největší české hale? A vida. Už několikrát bylo na tyhle drsné chlapíky vyprodáno. Na konci roku tu vyvrcholil projekt Tipsport Gamechange­r, v němž si šestnáctka zápasníků velterové váhy rozdělila celkem milion eur. Na turnaj se akreditova­la hned stovka novinářů. Z Česka, Německa, Anglie, ale i Srbska a Řecka, odkud pocházejí oba finalisté Gamechange­ru. A dokonce také z Finska, byť tato severská země na akci v Praze žádného bijce neměla.

Ale pro Oktagon platí: Co není, může být. Vždyť podepsáno má zhruba 180 bojovníků, na Instagramu překročil počet sledujícíc­h 600 tisíc. Takže jak rychle zmizí vstupenky do Edenu?

 ?? FOTO OKTAGON MMA ?? Fenomén. Bojové sporty táhnou, a když se daří opakovaně zaplnit O2 arenu, proč si netroufnou­t na prostředí s ještě větší diváckou kapacitou?
FOTO OKTAGON MMA Fenomén. Bojové sporty táhnou, a když se daří opakovaně zaplnit O2 arenu, proč si netroufnou­t na prostředí s ještě větší diváckou kapacitou?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia