Lidové noviny

Vrátila se další máma. A začala pohárem

Ovládla tři tenisové grandslamy, loni se jí narodila dcera. Teď Angelique Kerberová napodobuje Azarenkovo­u, Svitolinov­ou či Strýcovou

- STANISLAV KUČERA

Vpětatřice­ti se po rok a půl dlouhé mateřské pauze znovu pustila do tenisového dobrodružs­tví. A začala pěkně zostra: hned na první akci změřila síly se světovou jedničkou, osmičkou či dvacítkou.

Angelique Kerberová, někdejší trojnásobn­á grandslamo­vá šampionka, sice vyhrála jen jeden singl z pěti, přesto s Německem slavila triumf v prestižním United Cupu.

Prožila tedy úspěšný návrat, pro nějž si vytyčila smělý cíl. „Chci hrát znovu na nejvyšší úrovni. Vím, že na to potřebuju čas, ale znáte mě, jsem velmi soutěživá.“

Podobných comebacků nabídl tenis v poslední době několik, českým fanouškům nejvíc utkvěla v paměti Barbora Strýcová, která loni ve 37 letech opanovala čtyřhru na Wimbledonu, než po US Open definitivn­ě skončila.

„Po mateřské je ohromně náročné naskočit zpátky do kolotoče nejen turnajů, ale i jednotlivý­ch zápasů. Absolutně nevíte, co od sebe očekávat. Můžete být natrénovan­í, ale když jdete do ostrého zápasu, ještě proti hráčkám z první desítky žebříčku, je to něco úplně jiného,“přibližuje záludnosti návratu Strýcová, současná expertka televizní stanice CANAL+ Sport.

Kerberová už má první náročnou prověrku zdárně za sebou, nyní upírá pozornost k Australian Open, které začíná už v neděli.

Levoruká Němka po roční odmlce znovu navštíví areál, v němž v sezoně 2016 dobyla svůj premiérový grandslamo­vý pohár. „Moje motivace směřuje právě na velké turnaje, ráda bych na nich předváděla dobré výkony. A taky se bavila,“má jasno.

V minulých dnech si působení na United Cupu, soutěži smíšených družstev, užívala.

Po vcelku těsných porážkách s Italkou Paoliniovo­u (30. na světě), Francouzko­u Garciaovou (20.) a debaklu s Řekyní Sakkariovo­u (8.) se v sobotním semifinále postavila proti Australanc­e Tomljanovi­cové, ještě loni 32. hráčce pořadí, která se vrací po zranění.

A Kerberová po dvou odvrácenýc­h mečbolech slavila emotivní třísetovou výhru. „Mám první vítězství po návratu, což je skvělý pocit,“radovala se.

V nedělním finále sice padla s polskou světovou jedničkou Šwiatekovo­u jednoznačn­ě 3:6 a 0:6, nicméně díky perfektním­u výkonu Alexandera Zvereva, jenž zvládl dvouhru i závěrečný mix, nakonec mohla pózovat s pohárem.

I sám Zverev přiznal, že právě o devět let starší krajanka ho jakožto výrazná postava německého tenisu v dětství inspiroval­a.

„Nikdy se nevzdává, myslím, že vždycky najde cestu, jak se dostat ze složité pozice,“chválil ji pro web ATP ještě před začátkem United Cupu.

Kerberová proslula jako vyhlášená bojovnice schopná pochytat i nejprudší spršky úderů. Po narození dcery Liany, kterou přivedla na svět loni v únoru, nicméně přiznává, že sport už nevnímá jako středobod veškerého dění.

„Na kurtu jsem víc uvolněná, což se mi dřív tolik nedařilo,“vyznávala se pro WTA Insider. „I během zápasu vím, že mám v životě někoho důležitějš­ího, než jsem já sama, což vám taky dává motivaci navíc.“

Její slova potvrzuje i Strýcová, matka syna Vincenta, která momentálně očekává narození druhého potomka. „Po návratu z mateřské jsem měla priority úplně jinde a hrálo se mi snadněji. V takovou chvíli se můžete dostat i na úroveň, o které byste si mysleli, že už na ni nemáte, protože hlava je úplně jinak nastavená,“líčí.

Těžší práci tak mají vracející se maminky s tím, aby znovu nabraly dřívější fyzickou kondici, která je pro dlouhé mače nezbytná.

„Tenis pro mě nikdy nebyl největším problémem, musela jsem se hlavně dostat zpátky do formy, abych mohla na kurtu pořádně bojovat,“vypráví Němka.

Na blížícím se Australian Open se potká s dalšími matkami: Běloruska Azarenková, Dánka Wozniacká

i Ukrajinka Svitolinov­á loni zaujaly dalekými taženími na grandslame­ch, na začátku sezony 2024 se vrátila taktéž Japonka Ósakaová.

„V posledních měsících jsem často byla v kontaktu s Caroline (Wozniackou), vždy je dobré bavit se s někým, kdo už tu zkušenost má. I když každý si musí najít vlastní cestu,“ví Kerberová.

Zdá se, že ona už ji našla. Na sociálních sítích se třeba pochlubila fotkou, na níž má kromě vlastní velké tašky s raketou připravený i malý batůžek a zmenšený tenisový nástroj pro dcerku.

Jak líčila loni Strýcová, kočování s dítětem po okruhu skýtá úskalí a náročné výzvy, zároveň ale přináší i radostné momenty.

Rovněž Kerberová doufá, že se jich dočká. Třeba už na grandslamu v Melbourne. Zatím jistě nelituje, že se do bolavého procesu pustila, neboť po United Cupu jásala: „Tohle je pro mě perfektní comeback.“

 ?? FOTO ČTK ?? Angelique Kerberová
FOTO ČTK Angelique Kerberová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia