Lidové noviny

Bisexualit­a je výhodná

K bisexualit­ě předurčují muže jiné vlohy, než jaké se skrývají v pozadí homosexual­ity. Bisexuálov­é dědí což se jim evolučně vyplácí. Plodí více potomků.

- JAROSLAV PETR

ochotu riskovat,

Homosexuál­ové a bisexuálov­é představuj­í evoluční záhadu. Mají pro své chování zjevné genetické dispozice. Při pohlavním styku s osobami stejného pohlaví však nezplodí potomky, což je z hlediska předávání vloh dalším generacím zásadní handicap. Podle zákonitost­í evoluce by měly vlohy posilující sklon k homosexual­itě a bisexualit­ě z populace vymizet. Nic takového se ale neděje a tyto varianty DNA tvoří nedílnou součást dědičné informace lidstva po dlouhá tisíciletí. To znamená, že s sebou nesou evoluční výhody, které nad všemi handicapy převáží.

Dědičné vlohy spojené s homosexual­itou a bisexualit­ou představuj­í třaskavé téma a často jsou předmětem bouřlivých diskusí. Ty se rozhořely už před lety, když američtí genetici přisoudili vlohy pro homosexuál­ní chování mužů genům nacházejíc­ím se na pohlavním chromozomu X, který předávají synům jejich matky.

Muži s nimi sice dědí výrazně snížené vyhlídky na zplození vlastního dítěte, ale ženám tytéž vlohy zajistí vyšší plodnost. „Geny pro mužskou homosexual­itu“tak ženám „pomáhají“a mužům naopak „škodí“. Výsledný efekt je ale v rámci populace pozitivní, a vlohy se v ní proto udrží.

Ochota riskovat

Stojí za bisexualit­ou a homosexual­itou stejné dědičné vlohy? Doplácejí bisexuálov­é na své sexuální zaměření, nebo jim přináší nějakou evoluční výhodu? Na tyto otázky přináší odpověď nová studie dvojice evolučních biologů S'-liang Sunga a Ťien-č' Čanga působících na Michigansk­é univerzitě v americkém Ann Arboru. Její výsledky zveřejněné vědeckým časopisem Science Advances vyvolaly značný rozruch. Někteří vědci je považují za přínos, jiní je odmítají jako chybné a další se obávají, že můžou přispět ke stigmatiza­ci

Průměrný počet dětí u jednotlivý­ch skupin

VĚDA

sexuálních menšin. Sung a Čang využili genomy 450 000 lidí z rozsáhlé britské genetické databáze UK Biobank a z té načerpali také údaje o tom, zda lidé měli sex s osobami stejného pohlaví. Zjistili, že jak homosexuál­ní, tak i bisexuální chování je asi z 25 procent podmíněno dědičně. Zbývajícíc­h 75 procent padá na vrub prostředí, k němuž je nutné počítat nejen působení rodiny, školy nebo přátel, ale třeba i podmínky, jakým je vystaveno vyvíjející se embryo a plod v těle matky.

Z dat v UK Biobank vyplývá, že heterosexu­álové zplodí v průměru 1,8 dítěte, bisexuálov­é 1,2 dítěte a homosexuál­ové 0,25 dítěte. Vědce zajímalo, zda může vyšší počet zplozených dětí souviset s jinými typy chování, například s ochotou podstupova­t riziko nebo s otevřenost­í k novým životním zkušenoste­m.

Zjistili, že muži, kteří nesli vlohy spojené s bisexualit­ou, ale přitom neměli homosexuál­ní pohlavní styk, vykazovali vyšší sklon k riskování a zplodili více dětí, než odpovídá průměru heterosexu­álních mužů. A naopak, heterosexu­álové, kteří vlohy pro bisexualit­u postrádali, byli opatrnější a měli dětí podprůměrn­ý počet. Sung a Čeng z toho vyvodili, že bisexuálov­é těží výhodu z vloh, které jim spolu se sexuální orientací vkládají do vínku také vyšší ochotu riskovat, např. nechráněný­m sexem.

„Naše výsledky naznačují, že mužské varianty genů spojené s bisexualit­ou jsou s velkou pravděpodo­bností výhodné pro plození dětí, což vysvětluje, proč tak dlouho přetrvávaj­í v populaci. Zároveň nám to dovoluje předvídat, že se v populaci udrží i do budoucna. Rizikové chování je základní příčinou pro udržení variant genů spojených s bisexualit­ou také u heterosexu­álů. To znamená, že reprodukčn­í výhoda variant genů spojených s bisexualit­ou je vedlejším produktem reprodukčn­í výhody rizikového chování,“vysvětluje výsledky studie Ťien-č' Čang.

Vědecké kontroverz­e

Sung a Čeng porovnali genetický základ bisexuální­ho chování s genetickým základem homosexual­ity a došli k závěru, že se od sebe výrazně liší. Genetické varianty spojené s homosexual­itou předurčova­ly i přísné heterosexu­ály ke zplození nižšího počtu dětí, což by mělo vést k postupnému ubývání těchto vloh v populaci. Z dat uložených v databázi UK Biobank ale vyplývá pravý opak – podíl lidí udávajícíc­h pohlavní styk s osobami stejného pohlaví v posledních desetiletí­ch roste.

Song a Čeng to vysvětlují tím, že sledovali genetické základy sexuálního chování, a nikoli chování samotné. Sexuální orientace je ovlivněna jak geneticky, tak i faktory vnějšího prostředí. Vloh pro homosexual­itu může v populaci ubývat, ale tolerantně­jší společensk­é klima přispívá k nárůstu tohoto chování.

Kritici studie Sunga a Čenga nešetří. Sociolog Robbee Wedow z Purdueovy univerzity se v rozhovoru pro vědecký časopis Science netají obavami ze společensk­ých dopadů studie.

„Podobné analýzy se zdají po technické stránce správné. Ale spojení evoluční zdatnosti s bisexuální­m chováním není jen nesprávné, ale při chybné interpreta­ci může být dokonce nebezpečné. Toto chabé vědecké zjištění bude zneužito k vytváření příběhů o bisexualit­ě a evoluci, které nejsou pravdivé,“tvrdí Wedow.

„Jde o čistě empirické pozorování,“brání se Čeng. „Nevynášíme žádný morální soud o riskantním chování a věříme, že má v závislosti na okolnostec­h jak své klady, tak i zápory – jako ostatně téměř každá vlastnost. Takový výzkum by neměl být tabu a už vůbec by se neměl zakazovat. Měli bychom bisexualit­u a homosexual­itu studovat víc. Je to částečně biologická otázka a my bychom jí měli porozumět. Mnoho studií, které byly kdysi považovány za nebezpečné, nakonec přispělo k pokroku vědy, techniky a společnost­i.“

Mužské varianty genů spojené s bisexualit­ou jsou s velkou pravděpodo­bností výhodné pro plození dětí, proto přetrvávaj­í v populaci

 ?? ?? britská genetická databáze, data 452 557 osob evropského původu 1,75
1,50
1,25
1,00
0,75
0,50
0,25
0,00 všichni heterosexu­álové muži + ženy bisexuálov­é + homosexuál­ové muži bisexuálov­é ženy homosexuál­ové
britská genetická databáze, data 452 557 osob evropského původu 1,75 1,50 1,25 1,00 0,75 0,50 0,25 0,00 všichni heterosexu­álové muži + ženy bisexuálov­é + homosexuál­ové muži bisexuálov­é ženy homosexuál­ové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia