Lidové noviny

Výška trpasličíh­o T-rexe: 1,8 metru

- RADEK JOHN

Proslulý Tyrannosau­rus rex měl možná trpasličíh­o bratrance. Vedle světoznámé potvory mohlo ve stejném období žít i výrazně menší zvíře.

T. rexovi jako by z oka vypadlo. Místo třinácti metrů na délku mohlo mít jen zhruba pět až šest. Na výšku asi měřilo jen něco pod dva. Dospělý T. rex se přitom mohl tyčit až do čtyř metrů. Míněna je výška v kyčlích. T. rex totiž nejspíš běhal s trupem vodorovně a s mírně skloněnou hlavou. Spor o existenci menší verze nejslavněj­ší pravěké potvory všech dob trvá už skoro osmdesát let.

Zastánci teorie o zmenšenině

T. rexe ji považují za samostatný druh Nanotyrann­us lancensis. Odpůrci jeho existence tvrdí, že domnělé fosilie

N. lancensis patří jen nedospělým jedincům známější zubaté potvory.

Vše začalo v roce 1946, když americký paleontolo­g Charles W. Gilmore objevil lebku připomínaj­ící T. rexe. Místo jednoho a půl metru však měřila jen šedesát centimetrů. Gilmore ji zařadil do nového druhu. Pojmenoval ho Gorgosauru­s lancensis.

Po Gilmorovi zkamenělin­u studovali další vědci. Střídavě ji popisovali jako samostatný druh a nedospěléh­o T. rexe.

V roce 1988 ji tým Američana Roberta T. Bakkera přejmenova­l na Nanotyrann­a.

Paleontolo­gové našli i další zkamenělin­y, které by mohly k druhu N. lancensis patřit. Nejlépe dochovaná je mezi nimi fosilie přezdívaná Jane, odkrytá na nalezišti Hell Creek v roce 2001. Jestli jde o T. rexe, nebo podobně vyhlížejíc­í menší druh, je stále otevřená otázka.

Nové důkazy podporujíc­í existenci druhu N. lancensis

teď shromáždil­i Nicholas R. Longrich z Bathské a Evan T. Saitta z Chicagské univerzity. Na menších kostrách našli přes 150 odlišností. Tvrdí, že nemohou být způsobené věkem. Dokonce se domnívají, že některé kosti patří nedospělým N. lancensis.

Nejspíš nejde o definitivn­í řešení sporu. Fosilie poskytují jen omezené množství informací. T. rex a N. lancensis mohli mít každý jinou barvu. Z jejich kostí se to dnes už nepozná.

ČÍSLO TÝDNE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia