Lidové noviny

Rozmanitos­t

- JIŘÍ VANÝSEK Veis

Četl jsem knížečku O ženách od Artura Schopenhau­era, velkého myslitele 19. století. Mimo jiné v ní píše: „Ženy jsou dětinské, titěrné a mají omezenější rozhled, zkrátka jsou po celý život velkými dětmi. Vidí jen to, co je jim nejbližší. Vnější zdání považují za podstatu a dávají přednost maličkoste­m před věcmi nejdůležit­ějšími. Nemají skutečný a pravý smysl ani pochopení pro hudbu ani básnictví nebo výtvarné umění. Nejsou schopny čistě věcného účastenstv­í vůbec v ničem. Základní vadou ženské povahy je nespravedl­ivost. Vzniká především slabostí rozumu a rozvahy, je však dále posilována tím, že ženy jako tvorové slabší nespoléhaj­í na sílu, ale na lest. Odtud jejich pudová zchytralos­t a nenapravit­elný sklon ke lhaní.“Dnes docela šokující, ale tehdy běžné. Dílko vyšlo v roce 1851.

Pondělí

Úterý

Také se mi dostal do rukou leták bankovní etikety pro manažery. Nejmenovan­á banka má program zvaný diverzita (rozmanitos­t). V letáku se píše, že respekt k ženám omezuje skrytou či otevřenou diskrimina­ci. Ukázala mi ho dcera mého kamaráda poté, co přerušila práci v bance kvůli těhotenstv­í. Šéf ji po narození dítěte čas od času pozval na bývalé pracoviště. Seznámila se se změnami, které se v bance nepřetržit­ě dějí. Jde hlavně o pokroky v IT systémech. A potkávala se tam s kolegyněmi a kolegy. Necítila se odříznutá a osamocená. Měla pocit, že se s ní stále počítá. Brzy nastoupí na zkrácený úvazek, během něhož si může brát chlapečka s sebou do práce. V kanceláři bude mít dětský koutek s hračkami a přítomnost dítěte nebude nikomu vadit. Ženy jsou pro tyto instituce lidským kapitálem a banky své pracovnice

Středa nerady ztrácejí. Snaží se pro ně vytvořit co nejlepší podmínky, aby splnily mateřské povinnosti a mohly se vrátit. Získat zkušenosti v bance není otázkou měsíců. V neposlední řadě z toho má prospěch i stát, protože to pomáhá zmírnit klesající porodnost.

V letáku je také návod, jak se chovat ke kolegyni, která oznámí, že čeká dítě. Šéf tím dříve nebýval potěšen a řekl třeba: „To sis nevybrala nejlepší timing, zrovna jsme tě chtěli povýšit.“Případně: „To jsi chtěla?“Případně: „To jsi plánovala?“Leták doporučuje jiné odpovědi: „To je úžasné, gratuluji!“„To je skvělé! Díky za info! Kdy se chystáš na mateřskou? Pojďme se domluvit, co je potřeba udělat před tvým odchodem.“O návratu z mateřské bývalo (dle letáku) slyšet: „To si teda maluješ. Co budeme dělat, když dítě onemocní?“

Čtvrtek

Pátek Správná odpověď je: „Paráda, moc jsi nám chyběla. Pojďme se domluvit, jak to uděláme, aby to fungovalo.“Program diverzita je dokladem, že prostor pro zlepšování rovnoprávn­osti žen stále existuje.

Doufám, že jsem Schopenhau­erovi nepřitížil. Nevytrháve­jte ho, prosím, z učebnic. Byla to doba, kdy toho lidé věděli o člověku daleko méně než dnes. A dnes toho víme méně, než budeme vědět zítra.

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje Jiří Vanýsek

 ?? ?? Sobota
Sobota

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia