Lidové noviny

Čím dál víc Čechů umírá na demenci

Přibývá i úmrtí na další psychiatri­cké diagnózy. Počet jejich obětí poskočil za deset let dvacetinás­obně

- VERONIKA RODRIGUEZ

Připlíží se nenápadně, zabíjejí ale nelítostně. Počet jejich obětí navíc raketově stoupá. Řeč je o duševních poruchách.

Zatímco ještě na přelomu tisíciletí na ně umíralo jen kolem stovky lidí ročně, dnes jsou to téměř dva tisíce. Tedy dvacetinás­obek. Vyplývá to z čerstvých dat Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky, jež mají LN k dispozici. Čechy sice podle nich stále nejvíc kosí nemoci srdce a cév či rakovina, v posledních letech se ale začaly o slovo hlásit právě i psychiatri­cké diagnózy. Podle expertů je to jen začátek – demence a další duševní poruchy teprve udeří.

„Je to tak, těchto chorob obecně přibývá. Spolu s tím roste i počet lidí, kteří jim podlehnou,“potvrdil LN psychiatr Cyril Höschl. Vůbec největším zabijákem mezi psychiatri­ckými diagnózami jsou podle něj demence a Alzheimero­va choroba, tedy neurodegen­erativní choroby souvisejíc­í se stárnutím populace. „Zatímco ještě za mého dětství dědové umírali v 60 letech na infarkt a během mé mladé dospělosti odcházeli v 70 na rakovinu, dnes už nic z toho neplatí. V 80 je často zabije alzheimer,“dodává.

O další úmrtí se podle něj postarají závislosti. „Češi stále patří k největším pijanům. S jedenácti litry alkoholu na hlavu a rok si dlouhodobě drží třetí příčku v Evropě,“říká. Konzumace alkoholu se řadí mezi sedm nejrizikov­ějších faktorů předčasnéh­o úmrtí – nezřízeném­u pití podlehnou dvě procenta alkoholiků a sedm procent alkoholiče­k. „Naše společnost je k tomuto zlozvyku extrémně tolerantní,“připomíná Höschl.

Podle dalšího psychiatra Jiřího Bartoše se ale rozmáhá i závislost na lécích, hlavně na psychofarm­akách. „Stále větší počet lidí nedokáže fungovat bez stimulantů, které jsou ale často návykové. To je zavede do slepé uličky a způsobí zdravotní problémy,“popisuje.

Farmaceut Josef Suchopár uvádí, že počet úmrtí v důsledku neúmyslnéh­o předávková­ní léky za posledních deset let nabobtnal dokonce stonásobně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia