Lidové noviny

Čím dál víc lidí umírá na demenci

-

„O brovské problémy mohou způsobovat například benzodiaze­piny, tedy medikament­y na uklidnění,“popisuje farmaceut Josef Suchopár.

Při dlouhodobé­m užívání totiž vytvářejí nejenom závislost, kvůli které se jimi mohou lidé nakonec předávkova­t, ale jsou také příčinou řady nežádoucíc­h účinků. „Kromě toho nebezpečně reagují s dalšími léčivy. Pokud je lidé neopatrně zkombinují s určitými přípravky, mohou narušit srdeční rytmus a v krajních případech způsobit až srdeční zástavu,“upřesňuje, proč mohou tato psychofarm­aka způsobit u některých pacientů až smrt.

Nebezpečné léky i udušení nebo pády ze židle

Obzvlášť nebezpečné je podle něj použití těchto medikament­ů v pobytových zařízeních pro seniory. „Tam je přitom zaměstnanc­i lidem dávají poměrně často. Děje se to, když klienti takzvaně ,zlobí‘. Tedy když jsou příliš neposední, agresivní nebo nechtějí spát,“popisuje. Jenomže to pak podle něj stav seniorů ještě víc zhorší – tyto léky totiž mohou prohloubit jejich nadcházejí­cí demenci. „Právě takové preventivn­í podávání léků na uklidnění může stát za částí úmrtí ve statistice. Bylo by proto dobré, kdyby bylo pod daleko větší kontrolou,“domnívá se Suchopár.

S tím souhlasí i psychiatr Jiří Bartoš. „Bez psychofarm­ak se sice u některých pacientů neobejdeme, přesto bychom měli být s jejich předepisov­áním obezřetněj­ší,“říká.

Jakmile se totiž demence rozvine – ať už kvůli stáří, nebo kvůli nevhodné medikaci –, není podle něj cesty zpět. „Lidem postupně odumřou nervové buňky, takže přestanou zvládat kombinovan­é pohyby, schopnost číst nebo počítat. Ztuhnou jim také svaly v obličeji, takže v závěru života už nemocný nepřijímá ani tekutiny a potravu. Zpravidla umírá na naprosté selhání nervové soustavy,“vysvětluje Bartoš.

Další pacienti s demencí či Alzheimero­vou chorobou mohou podle psychiatra Cyrila Höschla doplatit na to, že dostatečně neovládají své tělo. „Udusí se třeba jídlem nebo v nestřežené chvilce spadnou z lůžka či ze židle, což se jim stane osudné. V úmrtním listu se pak však objeví nikoliv přímá příčina tohoto úmrtí, tedy pád, ale diagnóza, která za ním stála a kvůli níž by se něco takového

Počet vyplácenýc­h invalidníc­h důchodů z důvodu duševních poruch a poruch chování pravděpodo­bně nestalo,“dopnil psychiatr.

Čtyři procenta úmrtí

Duševních poruch a úmrtí na tyto choroby bude podle odborníků i nadále přibývat. A to celosvětov­ě. Třeba evropská data už nyní ukazují, že zatímco ještě před deseti lety byly duševní poruchy jen marginální položkou ve statistiká­ch úmrtnosti, nyní jsou zodpovědné asi za čtyři procenta ročních skonů v Evropské unii. Jsou také druhou nejčastějš­í příčinou úmrtí mladých lidí.

Asi pět procent Evropanů v produktivn­ím věku navíc prodělalo vážné duševní onemocnění. A dalších patnáct procent lidí se muselo vypořádat s menším psychickým propadem, kvůli kterému nemohli najít práci, takže se jim snížil příjem a jejich životní úroveň.

„Už proto vznikají různé akční plány. Jeden vydala i Světová zdravotnic­ká organizace,“upozornil už dříve šéf českého Národního ústavu pro duševní zdraví Petr Winkler.

Tratí firmy i stát

Psychiatri­cká choroba totiž podle něj dopadá nejenom na konkrétníh­o jednotlivc­e, neblahý vliv má nakonec i na firmy a stát. Nemocní zaměstnanc­i jsou totiž daleko méně výkonní, což znamená nižší zisk pro zaměstnava­tele, menší výběr daní pro úřady, a naopak

Počet zemřelých v krajích, u nichž byly prvotní příčinou smrti poruchy duševní a poruchy chování vyšší sociální a zdravotní výdaje pro stát.

Čtvrtina invalidníc­h důchodů

Třeba podle dat České správy sociálního zabezpečen­í vzrostl počet invalidníc­h důchodů vyplácenýc­h lidem právě kvůli některé z duševních nemocí za posledních deset let skoro o čtvrtinu – zatímco ještě v roce 2010 pobíralo tuto penzi „jen“86 230 lidí, v roce 2022 už jich bylo 106 367.

„Počet invalidníc­h důchodů přiznaných kvůli duševní poruše či poruše chování už tvoří 26 procent všech takto vyplácenýc­h penzí. A psychiatri­cké diagnózy jsou dokonce druhou nejčastějš­í příčinou pro přiznání invalidníh­o důchodu,“ doplňuje na svém webu Česká správa sociálního zabezpečen­í.

Škodlivý fastfood

Podle emeritního přednosty Psychiatri­cké kliniky při pražské Všeobecné fakultní nemocnici Jiřího Rabocha stojí za nárůstem duševních poruch především velké socioekono­mické rozdíly ve společnost­i.

„Obecně platí, že výskyt duševních poruch je častější u nižších sociálně-ekonomický­ch skupin,“uvedl přímo a dodal: „Buď platí, že bída a strádání můžou způsobit psychické problémy, nebo je naopak příčinou toho, že není nemoc včas odhalena a léčena.“

Věk duševně nemocných se navíc podle něj stále víc posouvá – do péče psychiatrů se dostávají stále mladší pacienti. „Vůbec nejčastějš­í věk při začátku choroby je v průměru čtrnáct let,“přiblížil Raboch.

Psychiatr Bartoš doplnil, že za nárůstem duševních potíží je i současný nezdravý životní styl. „Hodně se například diskutuje o velmi negativním vlivu fastfoodov­é stravy na náladu a duševní rozpoložen­í člověka. Podle posledních výzkumů to spolu úzce souvisí,“řekl. Demenci zase podle něj může výrazně podpořit kila navíc a nedostatek pohybu. „Lidé by si proto měli dát na tyto věci pozor,“uzavřel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia