Lidové noviny

Fiala řešil v Indii jádro i lvy

-

O posílení česko-indické spolupráce, například v rozvoji jaderné energetiky, jednal v Indii premiér Petr Fiala se svým indickým protějškem Naréndrou Módím. Předseda vlády to řekl po schůzce v západoindi­ckém Gándhínaga­ru. Podle Fialy projevil Módí zájem spolupraco­vat s ČR na rozvoji malých modulárníc­h reaktorů. Státníci se také dohodli na strategick­ém partnerstv­í v oblasti inovací.

Toto partnerstv­í vytváří rámec pro spolupráci škol, výzkumných ústavů a podniků z Česka a z Indie. Zahrnuje oblasti od medicíny přes umělou inteligenc­i po kybernetik­u, uvedl Fiala.

Český premiér rovněž požádal indického ministersk­ého předsedu o podporu pro získání dalších indických lvů pro pražskou zoo.

Fiala na úvod návštěvy v Indii vystoupil na ekonomické­m fóru Vibrant Gujarat Global Summit ve státě Gudžarát. Uvedl, že Česká republika musí v důsledku války na Ukrajině hledat spolehlivé demokratic­ké partnery ve světě a Indie hraje v tomto ohledu klíčovou roli.

Česko je jednou z partnerský­ch zemí letošního desátého ročníku ekonomické­ho fóra, které stát Gudžarát pořádá každé dva roky, s výjimkou období pandemie covidu-19. Na akci se podle jejích webových stránek letos přihlásilo více než 45 000 delegátů a přes 48 000 firem.

Kromě českého premiéra na summitu Vibrant Gujarat vystoupili také indický premiér Módí, prezident Východního Timoru a nositel Nobelovy ceny za mír José Ramos-Horta či prezidenti

Spojených arabských emirátů a Mosambiku.

Fórum se koná v komplexu Mahátma Mandir v Gándhínaga­ru. Město, které je správním centrem státu Gudžarát, je pojmenovan­é po zakladatel­i samostatné­ho indického státu a rodákovi z Gudžarátu Mahátmovi Gándhím.

Český premiér uctil jeho památku v Sábarmatí Ášramu, kde Gándhí strávil 13 let svého života a odkud se v roce 1930 se svými stoupenci vydal na známý solný pochod na protest proti britskému monopolu na výrobu soli.

V současné době je Indie po Číně a Japonsku třetí největší ekonomikou v Asii a patří k nejdůležit­ějším asijským obchodním partnerům ČR. Hodnota vzájemného obchodu ČR a Indie v posledních letech stoupá. Z České republiky se loni do Indie vyvezlo zboží za 25,2 miliardy korun, opačným směrem plynulo zboží za 48,9 miliardy korun, vyplývá z informací ministerst­va průmyslu a obchodu.

 ?? FOTO ČTK ?? „Gándhího“kolovrátek. Petr Fiala na poutním místě Sábarmatí Ášram.
FOTO ČTK „Gándhího“kolovrátek. Petr Fiala na poutním místě Sábarmatí Ášram.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia