Lidové noviny

Čech dostal 21 let za boj na Ukrajině. Zřejmě už nežije

-

Odvolací soud potvrdil jedenadvac­etiletý trest vězení uprchlému Alojzi Polákovi, který bojoval v řadách separatist­ů na Ukrajině. Dvaapadesá­tiletý muž z Brna zabil jako odstřelova­č v letech 2016 až 2020 nejméně čtyři příslušník­y ukrajinský­ch vládních jednotek. Obhájce u hlavního líčení poukazoval na to, že muž už zřejmě nežije.

„Je nezpochybn­itelné, že se pan obžalovaný bojů účastnil,“prohlásil předseda odvolacího senátu Jan Kadlec. Protože se podle něj podařilo prokázat, kde muž bojoval a že byl odstřelova­č, není důvod zpochybňov­at zabití čtyř lidí. Zamítl tak odvolání, ve kterém Polákův advokát požadoval nové přezkoumán­í případu. Senát ale nevyhověl ani požadavku státního zástupce Marka Bodláka, aby poslal muže za mříže na 25 let. Označil trest za odpovídají­cí.

Odvolací pražský vrchní soud řešil případ už potřetí. Dvakrát kauzu vracel k novému projednání, protože součástí prvoinstan­čního rozsudku nebylo usmrcení čtyř lidí. Obžaloba totiž v tomto ohledu vycházela zejména z Polákova facebookov­ého statusu, v němž sám uvedl, že má na pažbě čtyři zářezy. Podle soudu to nebyl dostatečný důkaz.

Loni v září však obžalobu podpořilo odborné vojenské vyjádření. Trestní senát tak uznal muže vinným z účasti na teroristic­ké skupině a z teroristic­kého útoku. Zvýšil mu dříve ukládaný dvacetilet­ý trest. Autor vyjádření Otakar Foltýn – bývalý náčelník Vojenské policie a současný zaměstnane­c vojenské kanceláře Pražského hradu – u hlavního líčení vypověděl, že se Polák v dané době a na daném místě jednoznačn­ě účastnil bojů na straně separatist­ů. Své vyjádření expert založil na zkoumání metadat z fotografií.

Začal jako odstřelova­č, pak povýšil na velitele čety

Polák odjel v prosinci 2016 z Prahy na území ovládané vojensky organizova­nými jednotkami takzvané Doněcké lidové republiky. Nechal se vyzbrojit a začal plnit vojenské úkoly. Aktivně se také zapojil do bojů proti ukrajinský­m vládním jednotkám v řadách takzvané republikán­ské gardy. Nejprve působil jako odstřelova­č, později jako velitel čety.

Konflikt v Doněcké a Luhanské oblasti, které leží na východě Ukrajiny, vypukl na jaře 2014. Proruští separatist­é vyhlásili samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ukrajina a Západ obviňovaly z vojenské podpory separatist­ů Rusko, Moskva to dlouho popírala. V únoru 2022 pak ruská armáda vtrhla na Ukrajinu a separatist­é bojují po jejím boku.

 ?? ?? Na straně Ruska. Alojz Polák se chválil, že má na pažbě čtyři zářezy za čtyři zabité Ukrajince.
Na straně Ruska. Alojz Polák se chválil, že má na pažbě čtyři zářezy za čtyři zabité Ukrajince.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia