Lidové noviny

Města: pošty nás stojí miliony ročně

Starostové se shodují, že udělali dobře, když převzali některé pobočky pošt. Vadí jim ale, že pošta na města hází své povinnosti

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Když před půl rokem Česká pošta zrušila 300 poboček, někteří starostové se rozhodli vzít situaci do svých rukou. Vybrané pobočky začali provozovat na náklady města – v režimu pošta Partner Plus. Nyní se shodují, že udělali dobře. Problém nedostupno­sti služeb ale podle nich měla řešit pošta, ne oni. Provoz pobočky je totiž vyjde poměrně draho, platí až dva miliony ročně. A přestože někteří z nich chtěli se státním podnikem jednat o zmírnění podmínek, pošta na to nepřistoup­ila.

Aktuálně jako pošta Partner Plus funguje jedenáct poboček v devíti městech, o dalších se podle mluvčího státního podniku Matyáše Vitíka jedná: konkrétní místa ale uvést nechtěl.

Například Jihlava převzala pobočku v rychle rostoucím sídlišti Horní Kosov.

„Myslíme, že to bylo správné rozhodnutí, protože služby v této části chybí. Město bude na podnět občanů ještě ve spolupráci se soukromou firmou umisťovat do lokality samoobsluž­ný box na balíky. Je zde stále deficit,“popsal pro LN mluvčí Jihlavy Radovan Daněk.

Provoz pošty vyjde radnici na zhruba 1,2 milionu korun ročně. „Je to finanční zátěž pro město, které by poštovní služby asi provozovat nemělo. Stát bohužel na obce hodil jednu ze svých základních povinností,“dodal Daněk.

Plzeň za provoz jedné pobočky na skvrňanské­m sídlišti podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) platí téměř dva miliony korun ročně. „Jedno z největších sídlišť v našem městě jsme si bez pošty nedokázali představit. I přesto mám od občanů zpětnou vazbu, že se zejména ve špičce při vyplácení důchodů a podpor na některých pobočkách tvoří větší fronty. Vláda rušením pošt výrazně zhoršila kvalitu a dostupnost poštovních služeb v našem městě,“poznamenal pro LN.

Z okrajové čtvrti do centra

Omezení dostupnost­i pošt nadále rezonuje i mezi obyvateli Znojma. „Stále zaznamenáv­áme kritické ohlasy na zrušenou pobočku na Pražské ulici. Na druhou stranu se ukázalo jako dobré rozhodnutí, že jsme zachovali pobočky na Dukelské a v Příměticíc­h. Druhou jmenovanou jsme jako město převzali pod svá křídla v režimu Partner Plus,“líčí mluvčí Znojma Pavel Kovařík. A pokračuje: „Lidé to kvitují, neboť by jinak museli z Přímětic, což je samostatná příměstská část, vyrazit do centra města, a to není z dopravního hlediska ideální. Bohužel se toto rozhodnutí promítá do rozpočtu města a generuje nám nemalé náklady.“

Jindřichův Hradec převzal hned dvě pošty. Jejich provoz by měl vyjít na 2,3 milionu korun ročně. „Návštěvnos­t poboček pravidelně monitoruje­me a jejich využití odpovídá předpoklad­ům, dokonce u pobočky na sídlišti Vajgar dosahujeme vytíženost­i kolem 90 procent. Nadále přetrvává přesvědčen­í, že krok o rušení poboček nebyl ze strany pošty správně komuniková­n. Rovněž nebyla zohledněna geografick­á členitost našeho města včetně rozložení obyvatel,“řekl pro LN starosta Michal Kozár (ANO).

Komunikaci s Českou poštou kritizuje i primátor Prostějova František Jura (ANO). „Plán na rušení poboček s námi bohužel nikdo dopředu neprojedna­l, to od samého začátku považuji za chybu. Známe místní poměry a víme, co naši občané potřebují. Myslím, že bychom v těchto věcech měli být pro stát přirozeným­i partnery,“dodal. Prostějov do své režie převzal pobočku v Čechovicíc­h. „Jde o jednu z největších příměstský­ch částí a rozhodně jsme nechtěli, aby její obyvatelé o pobočku přišli. Pošta tam sídlí v budově města, což nám situaci usnadnilo. Převzali jsme vybavení, nabídli práci dosavadní zaměstnank­yni a vše plynule přešlo na nás,“sdělil Jura.

V Brandýse nad Labem zachovali pobočku ve Staré Boleslavi. „Její zrušení by mělo dopad na velké množství občanů, především důchodovéh­o věku, ale třeba i na lékaře působící v této části

Jihlava 5

S. K. Neumanna 496/15, Jihlava – Horní Kosov, 586 01

Prostějov 9

Lipová 134/1, Prostějov-Čechovice, 796 04

Šumperk 4 Temenická 2782/91, Šumperk, 787 01

Jindřichův Hradec 4 sídliště Vajgar 599, Jindřichův Hradec, 377 01

Jindřichův Hradec 5 Kosmonautů 47, Jindřichův Hradec, 377 01

Plzeň 22

Průkopníků 465/2a, Plzeň-Křimice, 322 00

Praha 550

Radlická 520/117 Praha-Jinonice, 150 15 Praha 600

Fajtlova 1090/1 Praha-Ruzyně, 160 20

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Boleslavsk­á 1391,

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, 250 01

Znojmo 4

Poštovní 82/8, Znojmo-Přímětice, 669 04 města. Připravit pobočku na přechod do režimu Partner Plus bylo komplikova­né, na celý proces bylo celkem málo času a prostory této pobočky měla Česká pošta v nájmu. Bylo tedy třeba udělat trojstrann­ou dohodu pronajímat­ele, pošty a města, zajistit zaměstnanc­e, techniku, další smlouvy a podobně. Samozřejmě je významný i dopad do rozpočtu města,“řekl pro LN starosta města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Robert Pecha (KDU-ČSL). Celkové náklady odhaduje na 1,2 milionu korun ročně.

Vedení Šumperka převzalo poštovnu v Temenici, protože považovalo za nezbytné zachovat jedinou bezbariéro­vou pobočku ve městě. „Stojí nás to nemalé finanční náklady, protože platíme státu nájem i licenční poplatky. Také jsme museli od státního podniku koupit trezor z roku 1956, který je podle soudního znalce pošty sice starožitný­m artefaktem, ale s nulovou užitnou hodnotou. V Šumperku asi není nikdo, kdo by rozhodován­í pošty považoval za koncepční,“řekl místostaro­sta Karel Hošek (Šumperáci).

Provozovat­el se může rozhodnout, zda si poštu Partner Plus vybaví vlastním nábytkem, či zda si ji nechá zařídit Českou poštou. „Od toho se odvíjí vstupní náklady, které začínají na 48 500 korunách a zahrnují úvodní školení, administra­ci, externí a interní označení nebo provozní materiál,“popsal mluvčí státního podniku Ivo Vysoudil. Každý měsíc navíc města čeká platba, která pokrývá režijní náklady České pošty souvisejíc­í s provozem pobočky. Ta začíná na 25 900 korunách a její přesná výše se odvíjí od rozsahu podpory. Podnik naopak platí provozovat­eli za uskutečněn­é transakce na pobočce, a to šest korun za jednu operaci.

Zmírnění podmínek? Zatím ne

Někteří představit­elé měst chtěli ještě vyvolat jednání s Českou poštou o zmírnění podmínek. K tomu ovšem zřejmě nedojde. „Pošty Partner Plus jsou z pohledu provozu pro Českou poštu z platné legislativ­y nepovinné. Náklady na jejich provoz tedy plně hradí provozovat­el,“odpověděl na dotaz LN Vitík.

Většina starostů ovšem na podmínky České pošty nepřistoup­ila – právě kvůli vysokým nákladům – a o pobočky přišla. „Zruší vám poštu, ale dostanete nabídku, jaká se neodmítá. Budete celou poštovní pobočku provozovat sami, platit nájem a mzdy zaměstnanc­ů. Zisk pak půjde do bezedné jámy jménem Česká pošta. Děkuji, nechci. Myslím, že je nejvyšší čas ten cirkus rozpustit úplně,“rozohnil se například starosta brněnských Židenic Petr Kunc (Hlas pro Židenice).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia