Lidové noviny

„Na traktorech byly vidět i šibenice“

Řada Němců kritizuje, že vláda kancléře Olafa Scholze řeší z jejich pohledu nedůležité věci, a naopak pomíjí ty, jež trápí většinu z nich, jako třeba vysoké ceny energií, soudí německá politoložk­a Ursula Münchová.

- ROBERT SCHUSTER na Univerzitě bundeswehr­u

LN Co je podle vás příčinou masivních protestů zemědělců v Německu?

Tam se sešlo víc věcí zároveň. Na jedné straně dlouhodobá nespokojen­ost zemědělců, jak se vyvíjejí ceny za jejich výrobky, jaký je vztah mezi jejich příjmy a dotacemi. Myslím si, že mnohým z nich vadí, že jsou tak závislí na dotacích. Pak je tu další věc, a to že musejí neustále reagovat na nové vyhlášky, přizpůsobo­vat tomu své podnikání, což často vyžaduje nemalé investice.

Jde třeba o nařízení, jak mají obdělávat pole, chránit při tom ohrožené druhy, nechat pás pro hmyz, nepoužívat umělá hnojiva atd. Zkrátka jde o pocit, že jim do toho pořád někdo zasahuje. A spojují si to s okamžikem, co se stali Zelení součástí spolkové vlády. Jsou přesvědčen­i, že od té chvíle se všechno zhoršilo.

LN Dříve to tak vyhrocené nebylo?

Většina zemědělců už v minulosti nahlížela na Zelené jako na nepřátele, s výjimkou těch, kteří přešli na ekologicko­u výrobu. Během loňské volební kampaně v Bavorsku byli Zelení představov­áni jako ti, kdo „chtějí zakázat normální život, všechno regulovat“, což se ve velké intenzitě odehrávalo na sociálních sítích.

K tomu ještě přišly řemeslné chyby vlády, kdy rozhodla o škrtech dotací, ale vůbec se nebavila s těmi, kterých se dotknou. Byly situace, kdy vláda v pondělí něco schválila a koncem týdne to bylo úplně jinak. Myslím, že tato nekoncepčn­ost lidi ještě víc zmobilizov­ala a vyhnala je do ulic.

Velká část veřejnosti považuje vládu za nekompeten­tní, povýšeneck­ou, která nevidí souvislost­i. Vrcholem byl zpackaný zákon o konci plynových kotlů v domácnoste­ch. Mnozí považovali za nehorázné, že vláda strká nos do jejich kotelen. v Mnichově

Zároveň vede Akademii pro politické vzdělávání v Tutzingu

Je členkou vědecké rady univerzity v Mnichově

Věnuje se analýze německého politickéh­o systému

K jejím tématům patří otázky vnitřní bezpečnost­i, migrační a azylové politiky

Často komentuje vnitropoli­tické dění v německých televizníc­h a rozhlasový­ch stanicích

LN V Nizozemsku farmáři také protestují, což vedlo ke vzniku protestníh­o hnutí, které vyhrálo loni na jaře regionální volby. Může k něčemu podobnému dojít i v Německu?

LN Mohou protesty ohrozit i přímo kancléře Olafa Scholze, když přihlédnem­e k tomu, že jeho vláda je nejnepopul­árnější za několik desítek let?

Scholz dal najevo, že protestují­cím neustoupí. Překvapilo mě, že to řekl tak brzy a tak důrazně. On totiž většinou svá slova obvykle dlouho zvažuje, někdy se nevyjádří vůbec. Má proti sobě velkou část veřejnosti, nejenom zemědělce, kteří jsou teď v ulicích.

Mnozí mají pocit, že vláda řeší otázky, které nejsou důležité, třeba práva menšin namísto toho, aby se zasadila o snížení cen energií či zastavení nelegální migrace.

Scholz má něco, co by se dalo označit jako tunelové vidění: nedívá se doleva ani doprava, ani na výhrady z vlastních řad, prostě si jde za svým.

LN Německý bulvár už spekuluje, že by nepopulárn­ího Scholze mohl nahradit ministr obrany Boris Pistorius, který je dlouhodobě nejoblíben­ějším členem vlády. Je to reálné?

Moc ne. Sociální demokraté by museli Scholzovi odepřít důvěru, donutit ho k rezignaci. Nedokážu si představit, že by to udělal sám od sebe. Scholz je tak přesvědčen­ý sám o sobě a o tom, že to, co dělá, dělá správně, že se v čele vlády udrží. Mohu se ale mýlit.

LN V den, kdy začaly protesty zemědělců, oznámila levicová politička Sahra Wagenknech­tová založení nové strany. Může využít protestní nálady?

Ano, ona se na té tiskové konference hned pohotově vyjádřila k protestům a podpořila je, ačkoli si nedokážu představit, že by zrovna paní Wagenknech­tovou, která byla předtím političkou postkomuni­stické Levice, právě zemědělci v nějaké větší míře volili.

Její nové uskupení může posloužit těm, jimž nevyhovuje Alternativ­a pro Německo (AfD), protože už je pro ně příliš extremisti­cká. Pokud jde o další vývoj v Německu, bude hodně záležet na letošních volbách ve třech východoněm­eckých spolkových zemích, zejména v Durynsku. Tam se rozhodne, jestli například dosavadní hlavní strany, zejména křesťanští demokraté (CDU), dokážou podchytit část nespokojen­ců, nebo zda všichni zamíří rovnou k AfD, případně Wagenknech­tové.

 ?? FOTO ČTK / DPA / BERND WEISSBROD ?? Traktory a transparen­ty. Včerejší protest německých farmářů proti zemědělské politice spolkové vlády v Ellwangenu.
FOTO ČTK / DPA / BERND WEISSBROD Traktory a transparen­ty. Včerejší protest německých farmářů proti zemědělské politice spolkové vlády v Ellwangenu.
 ?? ?? Je profesorko­u politologi­e
Je profesorko­u politologi­e

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia