Lidové noviny

Spálit Gazu, roztrhat je na kusy! vyzval poslanec

- TEL AVIV

Izraelský poslanec ze strany premiéra Benjamina Netanjahua Nissim Vaturi, který je i místopředs­edou parlamentu, včera zopakoval své dřívější vyjádření, že Pásmo Gazy by mělo být spáleno. Server The Times of Israel (ToI) připomněl, že Vaturi to řekl jen den před zasedáním Mezinárodn­ího soudního dvora (ICJ) v Haagu. Ten se bude zabývat stížností, v níž Jihoafrick­á republika (JAR) viní Izrael z páchání genocidy v palestinsk­ém Pásmu Gazy.

JAR viní Izrael i z toho, že nepotresta­l ty, kteří podněcoval­i ke genocidě Palestinců. Ve stížnosti k ICJ je uveden i seznam výroků vysokých izraelskýc­h činitelů, včetně premiéra Netanjahua, které jsou toho podle JAR důkazem. Nejtvrdší postoje vůči Palestinců­m zaujímají krajně pravicoví spojenci premiéra Netanjahua v jeho koaliční vládě včetně dvou ministrů Becal'ela Smotriče a Itamara Ben Gvira, kteří ostrou rétorikou už před rokem podle mnohých přispěli k růstu násilností židovských osadníků vůči Palestinců­m na okupovaném Západním břehu.

Poslanec strany Likud Vaturi včera podle ToI místnímu rozhlasu řekl, že vůbec nelituje toho, co loni v listopadu napsal na sociální síti o vypálení Gazy. „Jsme příliš humánní. Spalme Gazu, nic menšího!“uvedl tehdy Vaturi.

„Za svými slovy si stojím. Co znamená spálit? Jít tam a roztrhat je na kusy. Naši vojáci by neměli ani vteřinu přemýšlet o tom, že musíme být humánní,“řekl Vaturi. „Podařilo se nám organizova­ně evakuovat 1,9 milionu lidí a zůstalo jich tam 100 tisíc,“dodal s odkazem na sever Gazy. Tam zahájila koncem října izraelská armáda pozemní operaci a předtím vyzývala obyvatele k rychlé evakuaci na jih. Mnozí ale museli jít pěšky, někteří jeli na vozech tažených osly, protože neměli palivo. Na severu zůstali nepohybliv­í pacienti se zdravotník­y či senioři, kteří nechtěli opustit své domovy v obavě, že už se tam nevrátí. Desítky tisíc bytů pak zničily bomby.

Většina z 2,4 milionu obyvatel Pásma Gazy se od října postupně přesunula na jih tohoto úzkého pobřežního území, kde jich nyní asi milion přežívá v okolí Rafáhu, mnozí v provizorní­ch přístřešcí­ch. Mají málo jídla i vody, organizace Světový potravinov­ý program (WFP) už v prosinci varovala, že tam do několika měsíců hrozí hladomor. Už mnoho týdnů v Pásmu Gazy není bezpečno nikde a rakety dopadají i na Rafáh.

Izrael zahájil masové bombardová­ní Pásma Gazy loni 7. října, kdy tamní hnutí Hamás, považované EU či Spojenými státy za teroristic­kou organizaci, předtím zaútočilo na izraelské pohraničí. Tam povraždilo na 1200 lidí, většinou civilistů, a zhruba 240 lidí uneslo do Gazy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia